Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Kύπρος:Μια ώρα τα έλεγε ο Καζαμίας με τον Όλι Ρεν

Μια ώρα τα έλεγε ο Καζαμίας με τον Όλι Ρεν

Από το ikypros

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από το κυπριακό κράτος μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2012 και αν το δημοσιονομικό έλλειμμα το επόμενο έτος είναι κάτω του 3%, δεν θα ενεργοποιηθούν οι κανονισμοί για επιβολή προστίμου στην Κύπρο ύψους 0,2% του κυπριακού ΑΕΠ ή περίπου 36 εκ. ευρώ, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

Ο κ. Καζαμίας είπε ότι το απόγευμα της Πέμπτης είχε τηλεφωνική συνομιλία, διάρκειας μιας ώρας, με τον Επίτροπο της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν για το θέμα των δημοσίων οικονομικών της Κύπρου, προσθέτοντας ότι ''δώσαμε επεξηγήσεις ότι ως Κυβέρνηση καταθέσαμε από τον Αύγουστο νομοσχέδιο στη Βουλή που εκκρεμεί και αν υπερψηφιστεί και αυξηθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ και ψηφιστεί και ο προϋπολογισμός όπως τον έχουμε καταθέσει τότε το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι στο 2,8%'' το 2012.


Ταυτόχρονα ανέφερε ότι το δάνειο από τη Ρωσία εξασφαλίστηκε ''με την πλέον διαφανή διαδικασία'' και πρόσθεσε ότι έχει μιλήσει με τον κ. Ρεν για αυτά τα θέματα ''και κρίνω ότι οι εξηγήσεις που δώσαμε τον ικανοποίησαν''.

''Αν ο προϋπολογισμός (για το 2012) ψηφιστεί και εγκριθεί η αύξηση του ΦΠΑ (από 15% στο 17%) και γίνει αποδεκτή η πρόταση της Κυβέρνησης για μείωση των κοινωνικών παροχών κατά 200 εκ. ευρώ, τότε εκλείπει ο λόγος αποστολής της επιστολής Ρεν στον Υπουργό Οικονομικών'', είπε ο κ. Καζαμίας, μετά την απογευματινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ταυτόχρονα ο κ. Καζαμίας είπε ότι η Κυβέρνηση δεν επαναπαύεται και το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει πρόταση, την οποία ''θα παρουσιάσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα καταθέσουμε στη Βουλή, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των δημόσιων οικονομικών''.

Ανέφερε επίσης ότι θα παρουσιαστεί και πρόταση σε σχέση με μέτρα για την ανάπτυξη, μέτρα που θα είναι, όπως είπε, ''ο βασικός μοχλός μεταστροφής του αρνητικού κλίματος που υπάρχει στην αγορά μας στο θέμα της ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας μας''.

Ο κ. Καζαμίας είπε ότι ''όσα γράφονται και λέγονται στα ΜΜΕ δεν προέρχονται επισήμως από το Υπουργείο Οικονομικών'' και πρόσθεσε ότι ''είμαστε δέκτες προτάσεων από οργανωμένα σύνολα, πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές και επαγγελματικές και φυσικά πρόσωπα, τις οποίες αξιολογούμε και καταγράφουμε και τις λαμβάνουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη έτσι ώστε να διαμορφώσουμε μια πρόταση περαιτέρω εξυγίανσης των δημοσιονομικών''.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καζαμίας είπε ότι χθες το απόγευμα είχε τηλεφωνική συνομιλία διάρκεια μιας ώρας με τον Επίτροπο της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν, καθώς δεν μπόρεσαν να συναντηθούν την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, λόγω της παράτασης της συνεδρίας των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οπως είπε, ο κ. Ρεν του γνωστοποίησε το θέμα της επιστολής που του απέστειλε, προσθέτοντας ότι ''είναι υπερβολική η προσέγγιση όπως έγινε από κάποιους στα ΜΜΕ ότι τάχα εστάλη τελεσίγραφο προς την κυπριακή πλευρά''.

''Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατατάσσει την Κύπρο με άλλες τέσσερεις χώρες - το Βέλγιο, τη Μάλτα, την Ουγγαρία και την Πολωνία - δίπλα σε μια επόμενη βαθμίδα άλλων πέντε χωρών, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Συνολικά δέκα από τις 17 χώρες της ευρωζώνης κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι έχουν πρόβλημα με το δημοσιονομικό έλλειμμα'', είπε ο κ. Καζαμίας.

Ανέφερε ότι ''το δημοσιονομικό μας έλλειμμα για το 2012 έχει υπολογιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι φτάνει το 4,8% και αυτό που έχει ζητηθεί από το κυπριακό κράτος είναι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και αν το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι κάτω του 3% δεν θα υπάρξει πρόβλημα μαζί με την Επιτροπή για ενεργοποίηση των κανονισμών που υπάρχουν για επιβολή προστίμου''.

''Αν παραμείνει στο 4,8% στην περίπτωση μας, τότε η επιβολή του προστίμου θα είναι 0,2% του ΑΕΠ μας, δηλαδή περίπου 36 εκ. ευρώ'', πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι ''δεν επαναπαυόμαστε ως Κυβέρνηση εξετάζοντας τα δημόσια οικονομικά'' και ''στο Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουμε πρόταση την οποία θα φέρουμε τις επόμενες ημέρες στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των δημόσιων οικονομικών''.

Σε ερώτηση αν υπάρχει μίνιμουμ στόχος της νέας πρότασης που θα φέρει το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Καζαμίας είπε ότι ''ο μίνιμουμ στόχος που έχουμε είναι να πάρουμε τα εύσημα όχι μόνο για το ότι κάνουμε μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση – που αυτά τα πήραμε αλλά δεν είναι αρκετά – αλλά και για να πείσουμε ότι πραγματικά νοιαζόμαστε για την εξυγίανση των οικονομιών μας''.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Καζαμίας είπε ότι ''δεν τίθεται θέμα αυτή τη στιγμή για αύξηση του δανείου από τη Ρωσία'', προσθέτοντας ότι ''η συνομολόγηση της συμφωνίας έγινε επίσημα και θα ενεργοποιηθεί με την καταβολή της πρώτης δόσης πριν από το τέλος Δεκεμβρίου κατά το ένα τέταρτο''.

''Το ήμισυ θα καταβληθεί πριν από το τέλος Ιανουαρίου και το υπόλοιπο 25% εντός Μαρτίου. Θα καταβληθούν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα διότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας είναι τότε που θα χρειαζόμαστε τα χρήματα'', πρόσθεσε.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Καζαμίας είπε ότι ''το δάνειο από τη Ρωσία εξασφαλίστηκε με την πλέον διαφανή διαδικασία'' και πρόσθεσε ότι έχει ''μιλήσει με τον κ. Ρεν για αυτά και κρίνω ότι οι εξηγήσεις που δώσαμε τον ικανοποίησαν''.

Ανέφερε ότι ''το θέμα διαχείρισης του δημόσιου χρέους είναι καθημερινή έγνοια ειδικής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Οικονομικών'' και πρόσθεσε ότι ''όποτε θεωρήσω ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε οποιοδήποτε δάνειο που θα μας επιτρέπει να ξοφλούμε άλλα δάνεια που έχουν χειρότερους όρους, θα το πράξω από όπου και αυτό το δάνειο θα προέρχεται, φτάνει να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον''.

Για το θέμα των τραπεζών, ο κ. Καζαμίας είπε ότι ''το κράτος παρακολουθεί την κατάσταση πάρα πολύ σοβαρά και στενά σε συνεργασία με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Κρίνουμε ότι με όσα δηλώνουν οι Τράπεζες και τις ενέργειες που κάνουν δεν τίθεται θέμα αυτή τη στιγμή παρέμβασης του κράτους στα των κυπριακών τραπεζών''.

''Κρίνεται ότι μπορούν με δικές τους ενέργειες να καλύψουν τις ανάγκες τους, όπως αυτές έχουν τεθεί με βάση τα διεθνή πρότυπα, με βάση τις απαιτήσεις της ΕΕ, της Ευρωζώνης πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012. Η Κυβέρνηση θα παρέμβει μόνο εάν και εφόσον της ζητηθεί από την Κεντρική Τράπεζα και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής'', κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου