Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Νέα από τη Σερβία

Από το glassrbije
ΔΗΛΩΣΗ ΓΟΡΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
10/01/2012 Ο αναπληρωτής Υφυπουργός των ΗΠΑ, Φίλιπ Γκόρντον, επιβεβαίωσε για την Ραδιο-τηλεόραση 21 της Πρίστινα ότι δεν προκειται να γίνει αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο, ούτε η μείωσή τους. «Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν στο Κοσσυφοπέδιο μέχρι να πετύχουν το στόχο», δήλωσε ο Γκόρντον. Ο ίδιος είπε ότι, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα,  οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο, με περίπου 7000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων των σχεδόν χίλια Αμερικανών.
 
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΛΟΓΟΠΕΤΑΛΟ ΑΜΦΙΒΟΛΟ
10/01/2012 Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ναντέζντα Νεγίνσκι δήλωσε ότι η βουλγαρική Κυβέρνηση παρείχε μια φορά τη Γερμανία και το ΝΑΤΟ με πληροφορίες σχετικά με την «επιχείρηση Αλογοπέταλο», το δήθεν σχέδιο της εθνοκάθαρσης του τότε προέδρου της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Κοσσυφοπέδιο το 1999. Στο ντοκιμαντέρ «Μυστική Ιστορία του σχεδίου Αλογοπέταλο», του ιδιωτικού βουλγαρικού κανάλι BTV, η Nejinski είπε ότι η ίδια παρέδωσε το έγγραφο σχετικά με την εν λόγω επιχείρηση, στον τότε Γερμανό ομόλογό της, Joschka Fischer. Η Ράδιο – Τηλεόραση Σερβίας υπενθυμίζει ότι το έγγραφο «επιχείρηση Αλογοπέταλο» για πρώτη φορά στο κοινό παρουσιάστηκε από τον τότε υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Rudolf Šarping, ο οποίος στις 7 Απριλίου του 1999, ισχύριζε ότι η ανακάλυψη των υπηρεσιών στρτιωτικών πληροφοριών αποτελεί βασική απόδειξη του σχεδίου του Μιλόσεβιτς για την εθνοκάθαρση του Κοσσυφοπεδίου. Επιπλέον, ο ίδιος αποκάλυψε το έγγραφο, παρά τις προειδοποιήσεις από τους Γερμανούς μέλους των υπηρεσιών στρτιωτικών πληροφοριών πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το εν λόγω έγγραφο είναι αυθεντικό, καθώς και ότι προέρχεται από εξαιρετικά αμφίβολες πηγές, αλλά εξαιρετικά καλά βοήθησε να τεθούν στο περιθώριο όλοι οι αντίπαλοι της επέμβασης του ΝΑΤΟ εναντίον της τότε Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Ουσιαστικά, σύμφωνα με τη Ράδιο – Τηλεόραση Σερβίας, το έγγραφο «επιχείρηση Αλογοπέταλο», το συνέταξαν το 1999 μέλη του βουλγαρικού κύκλου υπηρεσιών στρτιωτικών πληροφοριών
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΝΙΤΣ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ CERN- ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΣΕΡΒΙΑ
10/01/2012 Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς δήλωσε στη Γενεύη ότι η συμμετοχή της Σερβίας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Μελετών και Ερευνών (CERN) επιταχύνει τη διαδικασία έρευνας και παρέχει μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη. «Είμαι περήφανος που πήραμε την απόφαση να συμμετάσχουμε σε αυτό το πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Τάντιτς αφού υπέγραψε με τον Γενικό διευθυντή του Κέντρου, κ. Rolf-Dieter Heuer τη Συμφωνία Σερβίας ως συνεργαζομένου μέλους στο CERN. Τέλος, ο κ. Τάντιτς είπε ότι η συμμετοχή στο εν λόγω έργο, ίσως το μεγαλύτερο στην ιστορία, το οποίο είναι προσηλωμένο στην ανακάλυψη του σύμπαντος, είναι πολύ σημαντικό για τους Σέρβους επιστήμονες, τα πανεπιστήμια και ινστιτούτα.
 
ΣΕΡΒΙΑ ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ CERN
10/01/2012 Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και ο Γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Μελετών και Ερευνών (CERN), κ. Rolf-Dieter Heuer, έχουν υπογράψει στη Γενεύη τη Συμφωνία, με την οποία η Σερβία έγινε συνδεδεμένο μέλος του εν λόγω οργανισμού. Το να είναι ο συνδεδεμένος μέλος αποτελεί βήμα προς την πλήρη συμμετοχή στο CERN, πράγμα για το οποίο προκειται να ληφθεί απόφαση μετά από πέντε έτη το περισσότερο. Η Σερβία υπήρξε μία από τις χώρες-ιδρυτές του CERN το 1954, τότε ως μία από τις δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, και από τη συμμετοχή παραιτήθηκε το 1961. Το 2001 επέστρεψε στο CERN μέσω της Συμφωνίας συνεργασίας. Ο CERN έχει 20 μέλη, περίπου 2400 εργαζομένους και 10.000 επισκέπτες ερευνητές που εκπροσωπούν περισσότερα από 600 πανεπιστήμια παγκοσμίως. Στο CERN δουλεύουν και Σέρβοι επιστήμονες. Ο CERN είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων.
Πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας, ο Χόιερ εισήγαγε τον πρόεδρο της Σερβίας στις βασικές κατευθύνσεις του Κέντρου. Ο Τάντιτς επισκέφθηκε στη συνέχεια το Μεγάλο Συγκρουστή Αδρονίων, στον οποίο διεξάγονται τα πειράματα σύγκρουσης σωματιδίων και άλλα πειράματα.
 
ΑΛΒΑΝΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΝ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ
10/01/2012 Το πρακτορείο FBI της Αμερικής συνέλαβε έναν Αλβανό του Κοσσυφοπεδίου με το αμερικανικό διαβατήριο του Σάμι Osmakac (25) με την υποψία του σχεδιασμού τρομοκρατικών επιθέσεων στη Φλόριντα, ως εκδίκηση για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον των μουσουλμάνων, ανέφεραν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Osmakac λίγο πριν από τη σύλληψη έκανε ένα βίντεο μήνυμα 8 λεπτών που λέει ότι θα διαπράξει σφαγή ως αντίποινα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των μουσουλμάνων. Ο Αλβανός του Κοσσυφοπεδίου στο εν λόγω βίντεο κάθεται σταυροπόδι με ένα πιστόλι στο χέρι του, ενώ πίσω του βρίσκεται ένα αυτόματο τουφέκι Καλάσνικοφ. Ο ύποπτος Osmakac πριν από λίγους μήνες ήρθε σε επαφή με πληροφοριοδότη του FBI, από τον οποίο προσπάθησε να αγοράσει τα όπλα και τα εκρηκτικά για επιθέσεις σε νυχτερινά κέντρα, καταστήματα και το αστυνομικό τμήμα στην Τάμπα της Φλόριντα.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΒΙΤΣ
10/01/2012 Υπουργός υπεύθυνος για το Κοσσυφοπέδιο, κ. Γκόραν Μπογκντάνοβιτς δήλωσε ότι οι διαδικασίες που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες μεταξύ των εκπροσώπων του Βελιγραδίου και της Πρίστινα σχετικά με την ελευθερία κυκλοφορίας σέβεται πλήρως και απέρριψε τις δηλώσεις επισήμων παραγόντων της Πρίστινα που λένε πως στα άτομα με τα αναγνωριστικά έγγραφα του Κοσόβου δεν επιτρέπεται είσοδος στην κεντρική Σερβία, στη διέλευση Merdare. «Η διαδικασία που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται σε όλες τις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις. Οι διαδικασίες μπορούν να κρατήσουν λίγο παραπάνω λόγω της αυξάμενης κυκλοφορίας κατά τις γιορτές, όμως παράγοντες της Πρίστινα, και με αυτόν το τρόπο προσπαθούν να επηρεάσουν εκπροσώπους στις Βρυξέλλες, ώστε οι ίδιοι να ασκήσουν πίεση στο Βελιγράδι», τόνισε ο κ. Μπογκντάνοβιτς. Τέλος, ο ίδιος υπέδειξε ότι παράγοντες της Πρίστινα αναβαθμίζουν τεχνικά ζητήματα σε πολιτικό επίπεδο.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΧΟΜΕΝ
10/01/2012 «Αν η Κροατία παραιτήθηκε από την αγωγή εναντίον της Σερβίας για γενοκτονία, η ανάλογη απάντηση θα ήταν η απόσυρση της ανταγωγής που κατατέθηκε η Σερβία και αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση», δήλωσε ο υφυπουργός στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Σερβίας, Σλόμπονταν Χόμεν. Επιπλέον, ο ίδιος δήλωσε για τη Ραδιο–Τηλεόραση Σερβίας ότι απόσυρση της αγωγής θα γινόταν βάση για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με όλα τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ της Σερβίας και της Κροατίας. Επίσης, ο κ. Χόμεν δήλωσε ότι η αγωγή και η ανταγωγή, κατόπιν συμφωνίας, μπορεί να ανακληθούν ταυτόχρονα. Τέλος, ο υφυπουργός είπε ότι η Σερβία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Κροατία για τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, και θα επιμείνει στην επίλυση του ζητήματος του επανόδου των προσφύγων και επιστροφής της περιουσίας τους.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΣΙΒΕΤΚΟΒΙΤΣ
09/01/2012 Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Mirko Cvetković, διαπίστωσε σήμερα ότι οι σχέσεις ανάμεσα στη Σερβία και τη Δημοκρατία των Σέρβων της Βοσνίας ακολουθούν ανοδική τροχιά, και εξέφρασε προσδοκίες ότι αυτοί οι δεσμοί θα συνεχίσουν και παραπέρα να αναπτύσσονται προς θετική κατεύθυνση. Επιπλέον, ο κ. Cvetković ευχήθηκε, στην πόλη Banjaluka, στους πολίτες της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας τη γιορτή τους, δηλαδή τα 20 χρόνια ίδρυσης αυτής της Δημοκρατίας, και ξεχώρισε τη σημασία της ανάπτυξης ειδικών και παράλληλων σχέσεων αυτής της οντότητας της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης με τη Σερβία. «Πρόσφατα είχαμε κοινή σύσκεψη των δύο Κυβερνήσεων, η οποία διέρρευσε σε άριστη ατμόσφαιρα. Αναλάβαμε ορισμένες υποχρεώσεις, και η Σερβία έχει ήδη τηρήσει ένα μεγάλο μέρος των συμφωνημένων»,- δήλωσε ο κ. Cvetković στη δεξίωση με την ευκαιρία της επίσημανσης των 20 χρόνων ίδρυσης της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας, την οποία έδωσε ο πρόεδρος αυτής της σερβικής οντότητας στο πλαίσιο της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, κ. Milorad Dodik.
 
OMIΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΝΤΙΤΣ
09/01/2012 Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, δήλωσε ότι η πολιτική της βίας και των ριζοσπαστικών εθνοκεντρικών και κληρικών απαιτήσεων πρέπει να απομακρυνθεί μια για πάντα από την τριγύρω περιοχή, όμως, και ότι ο σερβικός λαός, που ζει στη Σερβία και στη Δημοκρατία των Σέρβων της Βοσνίας, έχει νόμιμο δικαίωμα να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του, σεβόμενος το δικαίωμα και των δύο άλλων συνταγματικών λαών της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης. Επιπλέον, ο κ. Tadić δήλωσε σήμερα στην πόλη Banjaluka, στην επίσημη ακαδημία που έλαβε χώρα με την ευκαιρία της επισήμανσης των 20 χρόνων ίδρυσης της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας, ότι ο τελευταίος πόλεμος παραμένει σαν προειδοποίηση σε όλους, που λέει ότι οι Βαλκανικές συρράξεις πρέπει να λύονται με φιλειρηνικά μέσα και με υπομονητικό διάλογο, παράλληλα με το σεβασμό των δημοκρατικών συμφερόντων και των ανθρωπίνων και πολιτιστικών δικαιωμάτων όλων των μερών. Σύμφωνα με τα λόγια του κυρίου Tadić, οι λαοί των χωρών της τριγύρω περιοχής μπορούν να λάβουν την υποστήριξη για αυτό από τους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και, επίσης, ότι ένας τέτοιος δρόμος οδηγεί προς την επίτευξη προόδου και ευημερίας. Στη συνέχεια, ο κ. Tadić υπέδειξε ότι η Σερβία έχει πλήρη τη συνείδηση των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων που πηγάζουν από τη Συνθήκη Ειρήνης του Ντέιτον και του Παρισιού, που προβλέπει την ανάπτυξη ειδικών παράλληλων δεσμών με τη Δημοκρατία των Σέρβων της Βοσνίας, και διεμήνυσε ότι η Σερβία θα γίνει πάντα σε θέση να δείξει συμπαράσταση προς το λαό της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας. Επίσης, ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε ευχαριστίες προς τους υψηλόβαθμους παράγοντες της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας για την υποστήριξη που παρέχουν αυτοί με σκοπό να λυθεί το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου προς συμφέρον όλων των πολιτών αυτής της Επαρχίας και που θα ανταποκρίνεται σε όλους, χωρίς νικητές και ηττημένους. «Η πολιτική της Σερβίας έχει βαθιές ρίζες στην πραγματοποίηση των στόχων της ειρήνης και της ανάπτυξης, και, επίσης, η χώρα μας θα συνεχίσει, σαν εγγυήτρια της εφαρμογής των διατάξεων της Συνθήκης Ειρήνης του Ντέιτον, να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, την παραπέρα ύπαρξη δύο οντοτήτων μέσα σ’αυτήν τη χώρα και, επίσης θα υποστηρίζει όλες τις λύσεις στις οποίες θα καταλήξουν με συναίνεση οι εκπρόσωποι των τριών λαών που ζουν εκεί»,- διεμήνυσε, στο τέλος, ο Σέρβος πρόεδρος, κ. Tadić.
 
ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΤΑΝΤΙΤΣ ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΠΑΡΑΣΗΜΟ
09/01/2012 Βάσει του Διατάγματος του προέδρου της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας, κυρίου Milorad Dodik, στον πρόεδρο της Σερβίας, κύριο Tadić απονεμήθηκε Παράσημο της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας, μετά ταινίας, με την ευκαιρία του εορτασμού των 20 χρόνων ύπαρξης της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας. Με την ευκαιρία, ο κ. Tadić δήλωσε ότι αυτή η αναγνώριση αποτελεί υποχρέωση ώστε να γίνει η συνεργασία ανάμεσα σε Σέρβους που ζουν εκατέρωθεν του ποταμού Δρίνου ακόμα πιο καρποφόρα. «Πρόκειται για υποχρέωση που θα αποβεί προς την ευημερία όλων των πολιτών, επειδή αυυή η συνεργασία δεν πρέπει να συνδέει μόνο το σερβικό λαό, αλλά και όλους τους λαούς και ανθρώπους αγαθής θέλησης»,- τόνισε ο κ. Tadić. O ίδιος είπε ότι αυτή η διάκριση αποτελεί και προσωπική υποχρέωση για αυτόν για να συνεχίσει και παραπέρα να διατηρεί ειδικές σχέσεις ανάμεσα στη Σερβία και τη Δημοκρατία των Σέρβων της Βοσνίας, με σκοπό να έχουμε, σαν αποτέλεσμα αυτών των ειδικών σχέσεων, την κατασκευή νέων γεφυρών και αυτοκινητόδρομων, ενεργειακών εγκαταστάσεων, καθώς, επίσης, και την παραπέρα ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα σε Πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα. Υπενθυμίζοντας ότι κατά τα μερικά περασμένα χρόνια έχουν γίνει πολλά πράγματα στον τομέα αυτό, και έχουν σημειωθεί πολλές επιτυχίες, ο κ. Tadić εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο μέλλον μπορούν να επιτευχθούν ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας, κ. Dodik, δήλωσε, με την ευκαιρία, ότι τα παράσημα αποτελούν την έκφραση ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας προς ορισμένα μεμονωμένα άτομα και οργανισμούς για όλα όσα έκαναν με σκοπό την ευημερία των πολιτών της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας. Στην ίδια επίσημη τελετή, που έλαβε χώρα στο Μέγαρο της Δημοκρατίας, ήταν παρόντες ο πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Mirko Cvetković, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Ivica Dačić, ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος, επίσημοι παράγοντες της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας και της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, καθώς και πολλοί άλλοι καλεσμένοι. Βάσει του Διατάγματος του κυρίου Dodik παρασημοφορήθηκαν και οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας, καθώς και σειρά Αρχιερέων και πολιτών, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας, κ. Dimitrij Medvedev, απένειμε στον πρόεδρο Dodik το Παράσημο Družba, δηλ. το παράσημο φιλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου