Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΝΔ: «Ψήνονται» διαγραφές και...κίνημα

Στα σκαριά αντιμνημονιακό «μπλοκ» μέσα από τους κόλπους της ΝΔ έπειτα από το μπαράζ των διαφοροποιήσεων «γαλάζιων» βουλευτών κόντρα στη γραμμή Σαμαρά. Ανακούφιση στη Συγγρού από την «παρέμβαση» Καραμανλή.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά υπάρχει έντονος προβληματισμός και πλέον όλοι αναρωτιούνται το τι θα γίνει σήμερα εάν ο Πρόεδρος της ΝΔ προχωρήσει σε μαζικές διαγραφές βουλευτών οι περισσότεροι εκ των οποίων τον στήριζαν από την εποχή της εσωκομματικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.


Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Κώστας Τασούλας επιχείρησε χθες το βράδυ να επικοινωνήσει με πολλούς από τους συναδέλφους του οι οποίοι ξεκαθάρισαν τη στάση τους αλλά τα αποτελέσματα ήταν τουλάχιστον αρνητικά αφού οι περισσότεροι δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να μεταβάλουν τη στάση τους αφού σε πολλές περιπτώσεις και ενόψει εκλογών παίζουν ρόλο και οι αντεγκλήσεις υποψηφίων σε τοπικό επίπεδο.

Και αυτό παρά τους εξαιρετικά δραματικούς τόνους που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της ΝΔ στη δευτερολογία του ο οποίος με μία χαρακτηριστικά φράση που συζητήθηκε έντονα στη βουλή περιέγραψε την κατάσταση:
«Μεταξύ της βεβαιότητας της καταστροφής και της αμφιβολίας για τη σωτηρία διαλέγω το δεύτερο»...

Οι συνθήκες αυτές παράλληλα με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και στο ΛΑΟΣ δημιουργούν δεύτερες σκέψεις στον τρίτο όροφο της Λ. Συγγρού για το τι μπορεί να σημάνει η δημιουργία ενός σκληρού αντιμνημονιακού «μπλοκ» μέσα από τους κόλπους της ΝΔ που θα κινείται αυτόνομα στη βουλή, μαζί με τον Πάνο Καμμένο, μέχρι τη διάλυσή της και την προκήρυξη των εκλογών καθώς εδώ και καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις από τους εκπροσώπους της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς» οι οποίοι από την πρώτη στιγμή δυσανασχέτησαν με την απόφαση του κ. Σαμαρά να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου τροφοδοτώντας πολλές συζητήσεις για τον ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματος.

Στη Λ. Συγγρού υποδέχθηκαν με μεγάλη ανακούφιση την «παρέμβαση» Καραμανλή ο οποίος μιλώντας χθες σε βουλευτές οι οποίοι τον πλησιάσαν στα ορεινά της ολομέλειας και τού ζήτησαν την άποψή του σημείωσε μεταξύ άλλων: «Αυτή την στιγμή προέχει το εθνικό συμφέρον από το κομματικό. Πρέπει να ψηφίσουμε την Κυριακή και την Δευτέρα να γίνουν οι εκλογές»...

Οι περιπτώσεις που προβληματίζουν ιδιαίτερα τη Λ. Συγγρού είναι αυτές των κυρίων Μαρκόπουλου, Ζώη, Μ. Κεφαλογιάννη και Τζαβάρα. Με τους δυο πρώτους να μιλάνε με πολύ σκληρή γλώσσα και να ξεκαθαρίζουν ότι είναι δεδομένη η αρνητική τους ψήφο και τους άλλους δυο να τείνουν προς το «όχι» αν και στη ΝΔ εκτιμούν ότι στο τέλος είναι πολύ πιθανόν οι περισσότεροι βουλευτές να επιχειρήσουν να βγουν από τη δύσκολη θέση είτε με την απουσία τους από την αίθουσα της ολομέλειες είτε με το «παρών» το οποίο όμως εμπίπτει και αυτό στο αίτημα για κομματική πειθαρχία.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πόσες θα είναι τελικά οι «απώλειες» από τους βουλευτές που θα επιμείνουν μέχρι τέλους στην απόφασή τους. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών πάντως με το επιχείρημα ότι είναι αδύνατον να ψηφίσουν υπέρ των μέτρων όταν σχεδόν σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ που έβαλε τη χώρα στη μνημόνιο αντιδρά, φαίνεται ότι θα παραμείνουν αμετακίνητοι στη θέση τους.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ παρέμενε ασαφής ο τελικός αριθμός των βουλευτών που θα πουν το «όχι» στα νέα μέτρα. Τα πρώτα «αντάρτικα» εκδηλώθηκαν επισήμως από τους: Χρ. Ζώνη. Κ. Μαρκόπουλο, Μ. Τζίμα, Δ. Σταμάτη, Γ. Βαγιωνά, Π. Μελά, Μ. Κόλλια – Τσαρουχά, Κ. Παπασιώζο, Αλ. Δερμετζόπουλο, Σπ. Γαληνό, Ζ. Τζηκαλάγια και Γ. Καρασμάνη. Γρίφος είναι η στάση που θα κρατήσουν επίσης οι Μ. Παπαδόπουλος, Μ. Κεφαλογιάννης και Κ. Τζαβάρας.


ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου