Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Πρώτα με Τρόικα ο Παπαδήμος, μετά με τους πολιτικούς αρχηγούς Η πιο δραματική μέρα της Ελλάδας

Νέα συνάντηση έχει με την Τρόικα από τις 13.30 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Λουκάς παπαδήμος, σε μία προσπάθεια να περισωθεί ό, τι είναι δυνατό να περισωθεί στα εργασιακά, αφού οι ελεγκτές επιμένουν σε ιδιαίτερα επαχθή μέτρα, όπως η πειρκοπή του κατώτερου και του 13ου και 14ου μισθού καθώς και η περικοπή κατά 35% των επικουρικών συντάξεων.

Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Πρώτο Θέμα στην έντυπη έκδοση, οι ελεγκτές έχουν αξιώσει να ελέγχουν οι ίδιοι την διαδικασία των απολύσεων στο δημόσιο.


Από το πρωί σήμερα συνεχίζονται οι εντατικές δαβουλεύσεις μεταξύ των  κρίσιμων για το νέο Μνημόνιο υπουργείων –κυρίως του υπ. Οικονομικών και του υπ. Εργασίας - εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών το μεσημέρι.

Στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν αποκλείεται μάλιστα να συναντηθεί -αν όχι σήμερα, ίσως αύριο- η Τρόικα για να δώσει εξηγήσεις για την άτεγκτη στάση της, αλλά και να ακούσει τα επιχειρήματα των αρχηγών σε μια τελική αναμέτρηση -και εφόσον φυσικά επιτευχθεί κοινό μέτωπο διαπραγμάτευσης μεταξύ των ελληνικών πολιτικών κομμάτων.

Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να δώσει διμέτωπο αγώνα για τα εργασιακά και τα δημσιονομικά ζητήματα. Μεγάλο αγκάθι και επιστέγασμα των διαπραγματεύσεων αποτελούν οι περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέος, στα δώρα αλλά και στις επικουρικές συντάξεις –όπου διαπιστώνονται και μεγάλες καθυστερήσεις που δίνουν λαβή στην Τρόικα να σκληρύνει τη στάση της και να πιέζει για διπλάσιες περικοπές από ό,τι είχε αρχικά δεχθεί, δηλαδή 30% αντί 15%-20%.

Οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που μετέχουν σε αυτές δήλωναν σε συζητήσεις τους με δημοσιογράφους λίγο μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου με την τρόικα, τον Πρωθυπουργό, τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας που διήρκεσε έξι ώρες και τελείωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα χθες ότι "προσπαθούμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε".

Στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα είναι παρών και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να τους ενημερώσει για θέματα που χειρίστηκε ο ίδιος και το επιτελείο του στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Όπως ανέφερε πάντως ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, με άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις:

- στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, "Υπάρχουν δυσκολίες και εξαρτάται από το πώς εμείς θα διαχειριστούμε τα θέματα και το πώς θα ξανασυζητήσουμε με τους εταίρους μας".

Η ίδια πηγή υποστήριζε πως "έχουμε φτάσει σε ένα σημείο συμφωνίας πολύ ικανοποιητικό. Έχουμε κάνει πολλά στη διαπραγμάτευση, έχουμε βελτιώσει πολλά πράγματα, έχουμε περιορίσει πάρα πολύ το γήπεδο προς όφελός μας. Η τρόικα επικεντρώνεται σε όλα. Κι εμείς έχουμε προσπαθήσει να αποκλείσουμε κάποια πράγματα και κάποια άλλα να τα βελτιώσουμε".

"Όλο το εργασιακό πακέτο βρίσκεται στο τραπέζι. Έχουμε κάνει μια προσπάθεια να βγάλουμε κάποια πράγματα από το τραπέζι αλλά πρέπει το πακέτο που θα μείνουν εν τέλει να το θεωρήσουν ικανοποιητικό. Το βασικό αγκάθι είναι όλο το πακέτο των εργασιακών σχέσεων και βεβαίως υπάρχει ένα αντίστοιχο πρόβλημα με τα δημοσιονομικά μέτρα που αν εξαρτούνταν μόνο από τις ανάγκες του προϋπολογισμού θα ήταν μικρό πρόβλημα γιατί πήγε πολύ καλά η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 σε σχέση με τα στοιχεία που καταθέσαμε για τον προϋπολογισμό του 2012. Το έλλειμμα αναμένεται να κινηθεί σε αξιοπρεπή επίπεδα, αρκετά καλά και πάντως πολύ κοντά στα στοιχεία που έχει υπόψη της η Βουλή. Το έλλειμμα εξαρτάται και από την επίπτωση που έχουν τα κάθε είδους εργασιακά μέτρα στα δημοσιονομικά".

Το ξέρουν ότι δημιουργείται δημοσιονομικό πρόβλημα

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ηΤρόικα ξέρει ότι αυτά που ζητούν δημιουργούν δημοσιονομικό πρόβλημα. "Αυτά τα έχουμε συζητήσει επί τόσες μέρες στο έπακρο και όχι μόνο με τους κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, αλλά και με τους επικεφαλής Μπαρόζο, Ρομπόι, Ρεν, Λαγκάρντ, Ντράγκι, με τους πάντες που ήταν και παρόντες σήμερα στο τηλεφωνικό Eurogroup. Με όλους αυτούς έχουμε μιλήσει κατ’ επανάληψη για το συγκεκριμένο θέμα".

Και υπογραμμίζει: "έχουμε κάνει μια υπεράνθρωπη διαπραγμάτευση. Γι' αυτό σήμερα πρέπει να μας βοηθήσουν και οι αρχηγοί. Και σε τελευταία ανάλυση, υπάρχει η δυνατότητα και οι ίδιοι οι αρχηγοί να συνεχίσουν αν θέλουν οι ίδιοι την διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Μπορούν να τη δουν την Τρόικα και οι αρχηγοί, αντί να αρκούνται σε αυτά που θα τους πει ο πρωθυποργός ή ο υπουργός Οικονομικών".

Όσον αφορά στην Τρόικα και το πνεύμα που επικρατεί στην Ευρώπη, ο κυβερνητικός αξιωματούχος αναγνωρίζει πως "στόχος τους είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική. Αυτό το κάνουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όπως το αντιλαμβάνονται οι ίδιοι, όχι όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς που υποτίθεται ότι ξέρουμε ιδιομορφίες, συνθήκες, δυνατότητες. Αυτή η σύγκρουση γίνεται με βάση τον συσχετισμό των δυνάμεων που είναι πολύ γνωστός. Τα κράτη-μέλη τα ίδια έχουν ορισμένες προτεραιότητες. Τα κράτη ΑΑΑ συζήτησαν προχθές και έχουν μια συγκεκριμένη αντίληψη. Και ξέρετε ότι μειώθηκαν τα κράτη ΑΑΑ από έξι σε τέσσερα. Αυτή η αντίληψη είναι ευρύτατα διαδεδομένη. Δεν υπάρχει κανείς που να διαμορφώνει μια άλλη αντίληψη εκτός από εμάς. Δεν υπάρχουν χώρες, ούτε μέτωπα, ούτε σύμμαχοι σε αυτό".

Για την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η ίδια πηγή τονίζει:

    Η συμφωνία των αρχηγών δεν είναι αυτονόητη αλλά είναι αναγκαία.
    Οι αρχηγοί θα συζητήσουν όλο το πακέτο: εργασιακά, δημοσιονομικά, χρηματοοικονομικά.
    Τα ερωτήματα που τίθενται στους αρχηγούς είναι πολύ συγκεκριμένα και πολύ δύσκολα και απολύτως υπαρξιακά

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου