Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Στην κόψη του ξυραφιού μέχρι το 2020 η Ελλάδα

Αν η Ελλάδα χάσει και πάλι χρόνο για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, τότε το χρέος της δεν θα είναι βιώσιμο ούτε το 2020 και θα πάνε χαμένα το PSI και ο θυσίες που θα το συνοδεύουν ως τότε, υποστηρίζουν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές της Τρόικα.

Όπως προκύπτει, τίποτα δεν τελειώσε με το «κούρεμα» του χρέους και όλα μοιάζουν πλέον με «ρώσικη ρουλέτα» για τη χώρα μας. Ενώ το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο «χτίστηκαν» το νέο Μνημόνιο και το PSI προβλέπει μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος στο 120% του ΑΕΠ το 2020, οι ελεγκτές της Κομισιόν υπογραμμίζουν τις αβεβαιότητες και παρουσιάζουν άλλα τέσσερα σενάρια. Από αυτά, μόνο ένα είναι θετικό και πιο «αισιόδοξο» από το βασικό. Προϋποθέτει ότι όλα πάνε καλά και γίνονται ταχύτερα από ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα.


Αν όμως κάτι πάει στραβά, καθυστερήσει ή δεν αποδώσει εγκαίρως τα αναμενόμενα, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Όσο αργούν τα μέτρα αργούν και οι καρποί τους, οι συνθήκες αλλάζουν, ανακύπτουν νέα εμπόδια που τώρα δεν τα γνωρίζουμε, το πρόγραμμα δεν βγαίνει και το χρέος παραμένει πάνω από 120 ή και 130% για πολλά χρόνια ακόμα! Οι πιθανότητες δε για κάτι τέτοιο είναι πολλές, όσες τουλάχιστο και τα τέσσερα αρνητικά σενάρια που αναλύονται στην έκθεση.

Η έκθεση αναφέρει ότι πολλά εξαρτώνται από τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων και τις μακροοικονομικές εξελίξεις. «Τα σενάρια αυτά δείχνουν ότι σχετικά μικρές αποτυχίες όσον αφορά την ανάπτυξη, ή μια αργή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μπορεί να έχει πολύ δυσμενείς συνέπειες» για τη δυναμική του χρέους και τη χώρα.




Όλα ανοιχτά
Το «καλό σενάριο» προβλέπει πως εάν η Ελληνική οικονομία «τρέξει» με ρυθμό Ανάπτυξης 1% υψηλότερο κάθε χρόνο από ό,τι προβλέπει το βασικό σενάριο του PSI, τότε το χρέος το 2020 θα πέσει στο 105% του ΑΕΠ. Προς το παρόν βεβαίως η χώρα βρίσκεται σε ύφεση. Αντιθέτως οι κίνδυνοι είναι:

  • εάν το ετήσιο ποσοστό Ανάπτυξης είναι μέχρι το 2020 μονίμως χαμηλότερο από το βασικό σενάριο κατά 1%, τότε το χρέος το 2020 δεν θα είναι 120% αλλά 129% του ΑΕΠ.
  • εάν κάθε χρόνο δημιουργείται πράγματι ένα πρωτογενές πλεόνασμα στο προϋπολογισμό, αλλά αυτό «κολλήσει» και δεν ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ, τότε το χρέος θα μειωθεί μεν λίγο τα πρώτα χρόνια ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά μετά θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι. Το 2020 θα είναι στο 140% και πάνω!
  • στο σενάριο με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 2,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, ο δείκτης του χρέους θα είναι 131% του ΑΕΠ το 2020 και δεν θα σταθεροποιηθεί σε περίπου 120% του ΑΕΠ, πριν τουλάχιστον το 2030!
  • στην περίπτωση που οι προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων «σκαλώσουν» στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020, τότε το 2020 ο δείκτης του χρέους θα εξακολουθεί να είναι πάνω από 130% του ΑΕΠ.

Μια από τις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις, θα στέκονταν εμπόδιο για να μπορέσιε και πάλι η Ελλάδα να δανείζεται απευθείας από τις το 2015: αν τα πράγματα «πάνε στραβά», παρά τη μείωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ λόγω της ανταλλαγής των ομολόγων, το χρέος θα αυξηθεί και πάλι το 2013 –λόγω της ύφεσης και της συρρίκνωσης του ονομαστικού ΑΕΠ- τρομάζοντας πάλι τους επενδυτές ελληνικών ομολόγων.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου