Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Φέτος τις αποδείξεις τις κρατάμε στα συρτάρια...

Αλλαγές, για πολλοστή φορά, στον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιήσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι, τις αποδείξεις που λαμβάνουν για τις αγορές τους και την παροχή υπηρεσιών, φέρνουν οι οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Φέτος λοιπόν οι αποδείξεις από τις δαπάνες θα δηλώνονται σε αριθμό, δηλαδή ο αριθμός των αποδείξεων και το συνολικό ποσό που έχει συγκεντρωθεί από αυτές. Ωστόσο, σε αντίθεση με πέρυσι, τις αποδείξεις δεν θα τις παίρνουμε μαζί μας στις εφορίες και δεν θα τις καταθέτουμε μαζί με τη φορολογική μας δήλωση.


Αντίθετα, οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να κρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους και, σε περίπτωση που κληθούν για κάποιον έλεγχο από τις εφορίες, τότε και μόνο θα πρέπει να τις προσκομίσουν στους εφοριακούς για ελέγχους.

Όλοι οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους.

Η αλλαγή αυτή, ωστόσο, δεν είναι το μόνο σημείο, στο οποίο απαιτείται η προσοχή των φορολογουμένων, καθώς η συμπλήρωση των φετινών δηλώσεων κρύβει αρκετές παγίδες, κυρίως λόγω της αύξησης των τεκμηρίων για όλους και των αλλαγών στη φορολογική κλίμακα με τη μείωση των εκπτώσεων φόρων από διάφορες δαπάνες.

Το υπουργείο Οικονομικών, αν και έχει ανακοινώσει ότι οι φορολογικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2012, εντούτοις εξέδωσε την Παρασκευή το «βιβλιάρακι» της εφορίας με οδηγίες, βάσει των οποίων θα συμπληρωθούν οι κωδικοί του εντύπου της φορολογίας εισοδήματος.

Μία ακόμη σημαντική αλλαγή είναι ότι, συνεπεία της μείωσης του αφορολογήτου στα 5.000 από 12.000 ευρώ, είναι υποχρεωτική η υποβολή της δήλωσης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από το ποσό αυτό.

Για τους φορολογούμενους ηλικίας μέχρι 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ, ισχύει αφορολόγητο 9.000 ευρώ.

Συνεπώς, χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι που είχαν το 2011 ετήσιο ατομικό εισόδημα από 5.000 έως 6.000 ευρώ, υποχρεούνται φέτος, για πρώτη φορά, να υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, μέσω Διαδικτύου, είναι φέτος υποχρεωτική για όλα τα φυσικά πρόσωπα που κατά τη διάρκεια του 2011 ασκούσαν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και για κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο που η δήλωσή του θα υποβληθεί από εξουσιοδοτημένο λογιστή.

Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί πάνω από ποιο όριο εισοδήματος θα υποχρεούνται οι λοιποί φορολογούμενοι να υποβάλουν τη δήλωση ηλεκτρονικά. Το όριο αυτό αναμένεται να κυμανθεί στην περιοχή μεταξύ 12.000 και 15.000 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου