Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Θεολογική Σχολή Χάλκης: Πότε τα λόγια θα γίνουν έργα από τους Τούρκους;

Eνώ διπλωματικές πηγές στην Αθήνα κρατούν μικρό καλάθι για τις δηλώσεις των Τούρκων για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης μέχρι η διεθνής κοινότητα δει έργα από την Άγκυρα,  η τουρκική κυβέρνηση  ζητά …αμοιβαιότητα και ο τουρκικός τύπος επιχειρεί αξιοποίηση!
«Αν ήταν αξιόπιστες οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, η Χάλκη δεν θα παρέμενε κλειστή τόσα χρόνια» σχολίασαν  διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τις δηλώσεις Ερντογάν περί επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς και τις δηλώσεις του Tούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, οι οποίες, κάνουν λόγο για «ανταλλάγματα» προκειμένου να ανοίξει η Σχολή.
Κι αυτό διότι δεν είναι η πρώτη φορά που επισήμως η Άγκυρα έχει ανακοινώσει την πρόθεση επαναλειτουργίας της Χάλκης, χωρίς, ωστόσο να γίνεται πραγματικότητα, αφού πάντα την συνδέουν κουτοπόνηρα με άλλα ζητήματα:Μάλιστα, ότι η σχετική δέσμευση την οποία υποτίθεται πως έκανε ενώπιον του Μπαράκ Ομπάμα ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεν φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από την τελευταία  έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον μη σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία. Επίσης πάγιο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι πως το θέμα της Χάλκης δεν είναι διμερές, αλλά εσωτερικό ζήτημα σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών στην Τουρκία.Ενώ από διεθνείς παρατηρητές επισημαίνεται πως σημασία έχουν οι όροι που θα μπούν για το καθεστώς της Σχολής κλπ.
Ο τουρκικός τύπος – για να τα δουν οι Ευρωπαίοι – γράφει ότι υπάρχει « Συγκίνηση στην Αθήνα για την Θεολογική Σχολή» και αναφέρει ότι η Αθήνα  χάρηκε από τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα.
Αλλες εφημερίδες δίνουν έμφαση στις δηλώσεις Μπαγίς για την …αμοιβαιότητα:«Αυτό περισσότερο από θέμα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ είναι ένα θέμα σχετικά με την δική μας εσωτερική νομοθεσία. Το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής είναι ένα σημαντικό θέμα από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από την πλευρά αντιμετώπισης των αναγκών για θρησκευτικούς παράγοντες των ορθόδοξων πολιτών. Όμως όσο και αν κάνοντας αυτό το βήμα δεν υπάρχει σύνδεση με την αρχή της αμοιβαιότητας, είχαμε τονίσει ότι θα είναι άκρως σημαντικά βήματα καλής θέλησης και από την Ελλάδα ταυτόχρονα. Ελπίζουμε ότι θα εξαλειφθούν τόσο τα προβλήματα των μουσουλμάνων Τούρκων αδελφών μας που ζουν στην Δυτική Θράκη, όσο και τα προβλήματα των Ορθόδοξων πολιτών μας που ζουν στην Τουρκία. Όμως η Ελλάδα , η οποία θα πρέπει να είναι μια δημοκρατία σύμφωνα με τα στάνταρντ της ΕΕ , θα πρέπει πλέον να κινηθεί με την επίγνωση και των δικών της ευθυνών. Το άνοιγμα της <θεολογικής Σχολής στην Χάλκη δεν τον βλέπω σαν απειλή για την Τουρκία. Αυτό θα αποτελέσει πλούτο για την Τουρκία . Πιστεύω ότι ταυτόχρονα παροτρυντικά βήματα θα είναι πάντα ωφέλιμα»…
 
ΠΗΓΗ prionokordela

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου