Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Στην τελική ευθεία το άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου για το κοινό

Ακόμα και πολύ κοντά στο Πάσχα μπορεί να ανοίξει για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου Σαντορίνης. Απαιτούνται όμως δύο σημαντικά πράγματα χωρίς τα οποία κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει: έγκριση της πυρόσβεσης και ολοκλήρωση των ελέγχων στατικότητας του στεγάστρου.
Η τοπική κοινωνία πιέζει για την επαναλειτουργία του χώρου και έχει δίκιο. Μια ισχυρή πηγή προσέλκυσης επισκεπτών παραμένει κλειστή εδώ και πολλά χρόνια, από το 2005, οπότε και το στέγαστρο κατέπεσε σκοτώνοντας έναν επισκέπτη. Παρ' όλα αυτά, η επαναλειτουργία δεν είναι δυνατή χωρίς τη βεβαιότητα πως δεν θα συμβεί το παραμικρό.
Συγκεκριμένα: η πυροσβεστική υπηρεσία έχει κάνει αυτοψία και έχει καταθέσει τα σχετικά στην Αρχαιολογική Εταιρεία που είναι και ο κύριος του έργου. Εάν και εφόσον δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, τότε το θέμα κλείνει. Αν όμως η Αρχαιολογική Εταιρεία ζητήσει πυρόσβεση χωρίς νερό (διότι τα προϊστορικά αρχαία θα μεταβληθούν σε λάσπη αν συμβεί το μοιραίο), τότε η πυρόσβεση θα πρέπει να μελετηθεί από την αρχή.



Πόρισμα


Ως προς τους ελέγχους στατικότητας θα πρέπει η συγκεκριμένη πιστοποιημένη εταιρεία που έχει επιλεγεί να υποβάλει σχετικό πόρισμα. Αν δεν διαπιστώσει προβλήματα, τότε η Αρχαιολογική Εταιρεία θα πρέπει να υποβάλει και αυτό το πόρισμα στο υπουργείο. Το οποίο, καθώς το έργο εκτελείται από ιδιωτικό φορέα, πρέπει για να το παραλάβει να συγκεντρώσει όσα ο νόμος ορίζει από την Αρχαιολογική Εταιρεία.

ΠΗΓΗ erroso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου