Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Economist: Η Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης

"Η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης". Με αυτόν τον τίτλο ο Economist αναφέρεται στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η διεθνής κοινότητα.
Και αυτό δεν είναι μόνο η κατάσταση στην Ελλάδα ή η οικονομική κρίση γενικότερα, αλλά "η ανησυχία ότι σε μια στιγμή που απαιτείται ρεαλιστική πολιτική, η πολιτική έπεσε θύμα αυταπάτης, με τους ηγέτες των κεντρικών κρατών (της ΕΕ) να "πλασάρουν" σαγηνευτικές μισές αλήθειες που υπόσχονται στους Ευρωπαίους πολίτες μια εύκολη έξοδο από την κρίση".
Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι η Ευρωζώνη είναι απροετοίμαστη για να υπερασπιστεί το ενιαίο νόμισμα της. Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται πως αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε νέο γύρο εκλογών και ξαναπεί όχι στη λιτότητα, τότε η Γερμανία θα λάβει δραστικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με το περιοδικό, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει δύο επιλογές.
Είτε θα πρέπει να αγνοήσει τον ηθικό κίνδυνο και να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα είτε, όπως θεωρείται πιο πιθανό, να την απομακρύνει. "Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ίσως καθίστατο αναπόφευκτη", αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ακόμα ένα δημοσίευμα που προστίθεται στη λίστα της κινδυνολογίας από τα ξένα ΜΜΕ.

Πολιτικοί που βλέπουν τη "μισή αλήθεια"
Ο Economist μιλά μάλιστα για χώρες και πολιτικούς που βλέπουν μόνο "τη μισή αλήθεια".
Ποιοι είναι αυτοί;
Στη Γαλλία για παράδειγμα ο κ. Ολάντ λέει ότι όλα θα λυθούν με την ανάπτυξη, χωρίς να παραδέχεται τις ανάγκες δανεισμού για κάτι τέτοιο, στη Γερμανία πιστεύουν ότι όλα θα διορθωθούν με την προσήλωση στη λιτότητα και στην Ελλάδα ότι για όλα φταίνε οι βόρειοι. Διατυπώνεται η προειδοποίηση ότι το ευρώ δε θα σωθεί αν κάθε χώρα-μέλος δεν αντιμετωπίσει κατάματα ολόκληρη την αλήθεια.
Ο Economist ρωτά μήπως όλα αυτά σημαίνουν πως η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα εκτός ευρωζώνης. Η απάντηση που δίνει είναι "πιθανώς", σημειώνοντας ότι η συζήτηση είναι λεπτή. Ναι μεν το χρέος θα μπορούσε να ελαφρυνθεί, η ανταγωνιστικότητα να ενισχυθεί και οι πολιτικοί να υποχρεωθούν να καθορίζουν το πεπρωμένο της χώρας, αλλά από την άλλη θα προέκυπτε χάος και θα χάνονταν οι καταθέσεις.
Όσο για την υπόλοιπη Ευρώπη, το συμφέρον θα ήταν η Ελλάδα να μείνει εντός ευρώ. Για το αντίθετο ενδεχόμενο πάντως οι Μέρκελ και Ολάντ ίσως έχουν μόνο ένα μήνα να προετοιμαστούν, καταλήγει το άρθρο του Economist.
Οι Financial Times εξάλλου προειδοποιούν ότι οι Έλληνες πρέπει να αναλογιστούν ότι και εκτός ευρώ θα χρειαστούν μία επίσης βάρβαρη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά τότε θα έχουν επίσης έναν κατεστραμμένο τραπεζικό τομέα και δε θα έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις.
Η Daily Telegraph αντίθετα σχολιάζει ότι οι Έλληνες δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει ότι το ευρώ, δηλαδή η δομή της ΟΝΕ, είναι η αιτία της καταστροφής τους.

ΠΗΓΗ news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου