Σάββατο, 12 Μαΐου 2012

Με «δόσεις» οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με Παπούλια(Βίντεο)

Στις 12 το μεσημέρι οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με Βενιζέλο - Σαμαρά και Τσίπρα. Στην συνέχεια θα έχει κατ ιδίαν συναντήσεις με τους υπόλοιπους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. 

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 37, παρ.3, εδάφιο Γ’ του Συντάγματος, θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων στο πλαίσιο της προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης, που να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, που προέκυψε από τις διεξαχθείσες, στις 6 Μαΐου 2012, γενικές βουλευτικές εκλογές.

Προς τον σκοπό αυτό, θα κληθούν την Κυριακή 13.5.2012 και ώρα 12:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, αρχικά οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που έλαβαν τις διερευνητικές εντολές, δηλαδή, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ.Ευάγγελος Βενιζέλος

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν κατ΄ιδίαν συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνο Καμμένο, την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα, τον Γενικό Γραμματέα του Λαΐκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή κ. Νικόλαο Μιχαλολιάκο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη»


Νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την διερευνητική εντολή. «Υπάρχουν ψήγματα αισιοδοξίας. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» είπε ο Κάρολος Παπούλιας. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε  ότι «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά συμφωνούν στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με διετή εντολή, με όριο παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και δραστική βελτίωση του μνημονίου».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε, πως όρος και προϋπόθεση είναι να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, θέματα που έθεσε στον κ. Τσίπρα και στα οποία «δεν έχω λάβει απάντηση και εκεί νομίζω ότι πρέπει να εστιάσετε».Μόλις 15 λεπτά κράτησε η συνάντηση του Κάρολου Παπούλια με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση και αποχώρησε με το αυτοκίνητο του από το Προεδρικό μέγαρο.  Η ώρα των πολιτικών αρχηγών

Όλες οι ελπίδες για τη συγκρότηση κυβέρνησης, έστω και την ύστατη στιγμή, στρέφονται στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θα πραγματοποιηθεί πιθανότητα την Κυριακή.

Σήμερα στη 13.00 το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να παραδώσει στον Κάρολο Παπούλια τη διερευνητική εντολή που είχε λάβει την προηγούμενη Πέμπτη.

Οι συναντήσεις που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέβησαν άκαρπες και ο ίδιος δήλωσε ότι ελπίζει στην φάση των διαβουλεύσεων υπό την προεδρία του Κάρολο Παπούλια όλοι να σκεφθούν πιο υπεύθυνα.

Ωστόσο, τα σενάρια περί επαναληπτικών εκλογών στις 17 Ιουνίου βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ, καθώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θέτουν ως προϋπόθεση για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα από την Κουμουνδούρου απορρίπτουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.«Το θέμα δεν είναι αριθμητικό. Είναι πολιτικό» τονίζουν στελέχη και των τριών κομμάτων στην ερώτηση γιατί δεν σχηματίζουν κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ αφού διαθέτουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Την ίδια ώρα πιέζουν ασφυκτικά και οι ημερομηνίες σημαντικών αποφάσεων για τη χώρα μας στην οικονομία και τα εθνικά θέματα. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Λουκάς Παπαδήμος, που έχει παραιτηθεί και τυπικά από τη θέση του πρωθυπουργού, επισκέφθηκε χθες τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ενημέρωσε για όλα τα ανοιχτά θέματα της νέας κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο στο τέλος του μήνα αλλά και την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Τη Δευτέρα συνεδριάζουν και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος κυβερνητικός παράγοντας μετέχει σε αυτήν. Παράλληλα θα πρέπει να αποφασιστεί πότε και εάν θα πληρωθεί το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ.  Ο Λ. Παπαδήμος ενημέρωσε τηλεφωνηκά και τους αρχηγούς των κομμάτων.


ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου