Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Οι Ιρλανδοί απάντησαν θετικά στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο με 60,3%

Δουβλίνο: Ένα καθαρό «ναι» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο είπαν οι Ιρλανδοί πολίτες με ποσοστό 60,3%, έναντι 39,7% που το καταψήφισε. Η αποχή ήταν αρκετά μεγάλη –περίπου στο 50%- αλλά αναμενόμενη για τα δεδομένα της χώρας. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα προκάλεσε περισσότερο ανακούφιση παρά ενθουσιασμό τόσο στο Δουβλίνο όσο και στις Βρυξέλλες…

Αναλυτικά, σύμφωνα με την κεντρική εφορευτική επιτροπή, η συμμετοχή ήταν 50,6% και υπέρ του Συμφώνου ψήφισαν 955.091 πολίτες, έναντι 629.088 που το καταψήφισαν.


Μόνο σε πέντε από τις 43 περιφέρειες υπερτερούσαν οι αρνητικές ψήφοι: δύο ήταν στα βορειοδυτικά (όπου η συμμετοχή ήταν μόλις 40%) και τρεις στην περιοχή του Δουβλίνου.

Σύμφωνα με τους Irish Times «όχι» ψήφισαν τα εργατικά στρώματα ενώ το Σύμφωνο στήριξαν κυρίως τα αστικά κέντρα και τα μεσαία στρώματα.

Η αποχή είναι κοντά στο μέσον όρο της εκλογικής συμμετοχής για τα εκλογικά δεδομένα της χώρας.

Υπέρ του «ναι» είχε ταχτεί η κυβέρνηση και μέρος της αντιπολίτευσης ενώ, αντίθετα, το «όχι» στήριξε το Sinn Fein, το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης και κάποια συνδικάτα.

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα

Ανεξαρτήτως επιλογών και προτιμήσεων, η συζήτηση περιστρέφεται πλέον στην επόμενη ημέρα αφού το ζητούμενο (και για την Ιρλανδία και για την υπόλοιπη Ευρώπη) είναι πια η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας που επισήμως έχει ξεπεράσει το 14%.

Αυτό ακριβώς απηχούσαν και οι πρώτες δηλώσεις του πρωθυπουργού Έντα Κένι. Λίγο μετά τις ανακοινώσεις για την καθαρή νίκη, ο Κένι εξέφρασε την ανακούφιση της κυβέρνησης του και πρόσθεσε ότι η χώρα του πρέπει να εργαστεί με τους εταίρους της στην ΕΕ για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Πρόσθεσε δε ότι ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη πρέπει να επιδιορθωθεί και «χρειάζεται μία συνολική λύση» αλλά υπογράμμισε ότι κάθε λύση πρέπει να περιλαμβάνει μία συμφωνία για το (ογκώδες) τραπεζικό χρέος της Ιρλανδίας.

Οι πολιτικοί που υποστήριξαν το όχι παραδέχτηκαν μεν την ήττα επισήμαναν όμως ότι η κυβέρνηση εκφόβισε τους πολίτες ζητώντας να υποστηρίξουν μία συμφωνία που θα οδηγήσει τη χώρα σε μία δεκαετή λιτότητα πέρα από τα τέσσερα χρόνια ύφεσης που ήδη έχει υποστεί.

Ο πρωθυπουργός είχε ανταπαντήσει ότι τυχόν απόρριψη θα απομάκρυνε το στόχο να βγει η χώρα στις αγορές το 2013 και θα καθιστούσε αναγκαίο άλλο ένα πακέτο διάσωσης και κατά συνέπεια περισσότερες και βαρύτερες περικοπές.

* Σε τηλεφώνημά της προς τον πρωθυπουργό Κένι, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επισήμανε ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη για την Ιρλανδία και την ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να πάει «χέρι με χέρι» με την ανάπτυξη, σύμφωνα με την καγκελαρία.

Αποτέλεσμα που καθησύχασε την κυβέρνηση

Το αποτέλεσμα –μάλλον αναμενόμενο με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις έδιναν σταθερά προβάδισμα στο «ναι»– έγινε δεκτό περισσότερο με ανακούφιση παρά με ενθουσιασμό από την πλευρά της κυβέρνησης που υποστήριξε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την έγκριση του Συμφώνου.

Πολλοί και από τις δύο πλευρές ψήφισαν με βαριά καρδιά, επισήμανε πάντως η υπουργός Κοινωνικής Προστασίας, Τζόαν Μπάρτον μιλώντας για παράδοξο. «Κανένας από το στρατόπεδο του ‘ναι’ δεν πανηγύρισε για το αποτέλεσμα» παρατήρησε και ο Τζέρι Άνταμς, ο ηγέτης του Sinn Fein.

Να σημειωθεί πάντως ότι για να τεθεί το Σύμφωνο σε ισχύ χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη 12 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, οπότε τυχόν καταψήφιση από την Ιρλανδία δεν θα το ακύρωνε. Οι πολιτικές συνέπειες πάντως θα ήταν σοβαρές και σε αυτές επένδυσε μέρος της επιχειρηματολογίας υπέρ της έγκρισης.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου