Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Κύπρος:Πυρά από όλα τα κόμματα, εκτός τους ΑΚΕΛ Αντιδράσεις πυροδότησε η διάσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας

Λευκωσία: Έντονες αντιδράσεις πυροδότησε η δημοσιογραφική διάσκεψη του προέδρου Χριστόφια την Παρασκευή, για την εσωτερική διακυβέρνηση, με τα πυρά να επικεντρώνονται κυρίως στο θέμα της οικονομίας.

Με δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, εκπρόσωπου κομμάτων επέκριναν έντονα Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι η Κύπρος έχει ξεμείνει από Κυβέρνηση στις πιο κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα.


Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ, είπε, ταμπουρώθηκαν πίσω από τα δόγματα και τις ιδεοληψίες τους, δεν θέλουν ούτε μπορούν να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο και απλώς μετρούν το χρόνο μέχρι να παραδώσουν την εξουσία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τον εαυτό του και δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις.

Δεν παραδέχθηκε, είπε, τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση της οικονομίας.

Λόγω της αναβλητικότητας και της έλλειψης διορατικότητας, πρόσθεσε, αναμένουμε τώρα ένταξη στον μηχανισμό στήριξης.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα, δήλωσε ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας επέρριψε ευθύνες στους πάντες για την κατάσταση της οικονομίας εκτός από τον ίδιο.

Φαίνεται, πρόσθεσε, να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος της οικονομικής ύφεσης στην Κύπρο και δίνει την εντύπωση ότι είναι πρόεδρος άλλης χώρας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας, χαρακτήρισε ενοχλητικές τις αναφορές ότι για όλα τα προβλήματα φταίνε οι άλλοι και η Κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε ευθύνη.

Είναι διάχυτη η αίσθηση, ανέφερε, ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας, παραιτούμενος από το δικαίωμα να επαναδιεκδικήσει την προεδρία, παραιτήθηκε και από την προσπάθεια να ασκήσει εξουσία με επάρκεια στο διάστημα που απέμεινε μέχρι τις εκλογές.

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία.

Δεν βλέπει, πρόσθεσε, την κατάσταση με πολιτική προσέγγιση, που να είναι πέρα από τον εαυτό του.

Στον αντίποδα Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ

Τις επικρίσεις απέρριψαν Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης, είπε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με ένα μεστό και γεμάτο μηνύματα λόγο, παρουσίασε το έργο που επιτελέσθηκε και απάντησε στους αφορισμούς και τις ατεκμηρίωτες επιθέσεις.

Καταρρίφθηκε, είπε, ο μύθος ότι για την κατάσταση της οικονομίας ευθύνεται η Κυβέρνηση και όχι τα επακόλουθα από την χειρότερη καπιταλιστική κρίση και τα συσσωρευμένα διαρθρωτικά προβλήματα που κληρονόμησε.

Κάποιοι, πρόσθεσε, εμμένουν στη λογική της δημοσιονομικής εξυγίανσης με μέτρα κατά των εργαζομένων, ενώ κάνουν πλάτες στο κεφάλαιο.

Τόνισε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε έγκαιρα στη λήψη μέτρων, κάτι που αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο διευθυντής του Προεδρικού Γραφείου, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε ότι αυτοί που διατυπώνουν επικρίσεις κατά της Κυβέρνησης, τάσσονται υπέρ της λήψης επώδυνων μέτρων, όπως περικοπές μισθών και συντάξεων, επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης και κατάργηση της ΑΤΑ.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι οι υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας, έγιναν ΄λογω της έκθεσης των τραπεζών στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι αν τελικώς προσφύγουμε στον Μηχανισμό Στήριξης, αυτό δεν θα γίνει επειδή δεν πάνε καλά τα δημόσια οικονομικά, αλλά για να στηριχθεί η Λαϊκή Τράπεζα.

Είπε ότι η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει σύντομα πρόταση με μέτρα, τα οποία θα είναι κοινωνικά ισορροπημένα, με στόχο να εξευρεθούν 200 εκατομμύρια ευρώ, για να παραμείνει το έλλειμμα κάτω από το 3%.



ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου