Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Στις Βρυξέλλες το πακέτο των μέτρων

Συνεδριάζει σήμερα και αύριο η ομάδα εργασία του ευρώ (EWG) έχοντας στα χέρια της ένα προχωρημένο προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα.

Οι 17 τεχνοκράτες, εντεταλμένοι των αντίστοιχων υπουργείων οικονομικών, παρουσία εκπροσώπων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του επιτελείου του κ.Μ.Μόρς που εκπροσωπεί την Κομισιόν θα ανοίξουν την επεξεργασία ενός σχεδίου εισήγησης προς το eurogroup της 12ης Νοεμβρίου. Το Συμβούλιο τότε θα κληθεί να αποφασίσει βάση της τελικής έκθεσης της DGECFIN και της γνωμάτευσης του EWG την εκταμίευση της δόσης των 31,5  δισ. ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η υπερψήφιση όλων των μέτρων, των μεταρρυθμίσεων και του προϋπολογισμού από το ελληνικό κοινοβούλιο.


Σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν, που επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του υπουργείου οικονομικών το μακροοικονομικό σενάριο βάση του οποίου η τρόικα υπολογίζει τα μεγέθη του χρέους, του ελλείμματος και της εξέλιξης του ΑΕΠ έχει ορίζοντα προσαρμογής το 2016 και πρώτο έτος όπου ο ελληνικός προϋπολογισμός θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα το 2014.

Ως εκ τούτου, είναι ασφαλές να συμπεράνει κανείς ότι η τρόικα προκρίνει πως στην Ελλάδα μπορεί ή πρέπει να δοθεί η περίφημη επιμήκυνση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος που η ΕΕ είχε υποσχεθεί στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας. Οι δηλώσεις, ωστόσο, του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Μ.Μπαρόζο από το Στρασβούργο, αλλά και του εκτελεστικού μέλους της ΕΚΤ Γ.΄Ασμουσεν πως η επιμήκυνση δεν είναι αποφασισμένη συσκοτίζουν την υπόθεση.

Επισήμως, η Κομισιόν δεν έχει προβεί σε καμιά διευκρίνιση, ενώ και η γερμανική καγκελαρία διά του εκπροσώπου της διαψεύδει ότι υπάρχει ήδη προαποφασισμένη συμφωνία. Κύκλοι της Κομισιόν σχολιάζουν ότι αυτή είναι απλά η επίσημη θέση των θεσμών, δεδομένου ότι για να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση το EWG και το ΔΝΤ θα πρέπει να αποτιμήσουν την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών σε συνάρτηση με τη δημιουργία και ύψος του περίφημου χρηματοδοτικού κενού. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το ύψος του κενού συνεχίζει να αποτιμάται στα 15 με 18 δισ. για τα δύο έτη της επιμήκυνσης ενώ στο τραπέζι δεν είναι γνωστό αν υπάρχει κάποια λύση.

Πέραν όμως των στοιχείων του προϋπολογισμού, οι τεχνοκράτες θα πρέπει να δουν και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ζήτημα για το οποίο η συμφωνία με το ΔΝΤ δεν είναι ακόμη δεδομένη, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Οι προτάσεις είναι πολλές, αλλά το βασικό σενάριο, όπως αποκάλυψε η Realnews την περασμένη Κυριακή παραμένει ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ελλάδα στη δευτερογενή αγορά, σε τρέχουσες τιμές. Το ελληνικό χρέος πριν κλείσει η συμφωνία πρέπει να φανεί ότι μειώνεται με έναν τεχνικά άρτιο τρόπο, κατά «30 ή ιδανικά 50 δισ. ευρώ ως το 2020», σημειώνουν κύκλοι των Βρυξελλών. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο οι συζητήσει να συνεχιστούν και την επόμενη Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου, ενώ αν χρειαστεί στις συζητήσεις θα μετάσχουν την επόμενη εβδομάδα και οι 17 υπουργοί.

Ανάλογα με το «χρόνο» οι υπουργοί μπορεί να έχουν τηλεδιάσκεψη ή φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες. Δεν αναμένεται όμως κάτι τέτοιο πριν από την Τρίτη, ενώ μάλιστα οι εκπρόσωποι Κομισιόν και Eurogroup επαναλαμβάνουν σε κάθε τόνο ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για eurogroup πριν το τακτικό της 12ης Νοεμβρίου. Ακόμα όμως και να υπάρξει συζήτηση των υπουργών οι αποφάσεις θα ληφθούν στην τακτική συνεδρίαση, όπως ξεκαθάρισε από το Στρασβούργο ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Την ίδια στιγμή η ύπαρξη κειμένου της τρόικας στο EWG ισοδυναμεί για τις Βρυξέλλες με κλείσιμο του πακέτου όλων των μέτρων ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει στην Αθήνα. Οι Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι τα ρίσκα παραμένουν πολλά, ακούνε με ανησυχία τις φωνές των πολιτικών εταίρων και ελπίζουν ότι το περίφημο πια ατύχημα δεν θα συμβεί στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαρόζο άλλωστε, ερμηνεύοντας το κοινό ανακοινωθέν των 17 για την Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι προϋπόθεση για την παραμονή της χώρας στο ευρώ αποτελεί η υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου