Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Κύπρος:Πυρ ομαδόν των κομμάτων κατά του Προέδρου με αφορμή το διάγγελμά του

Λευκωσία: Έντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, προς το κυπριακό λαό για τον Μνημόνιο και τις θυσίες που καλείται να λάβει. Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και μετάθεση ευθυνών σε άλλους κάνει λόγο ο ΔΗΣΥ, ενώ το ΔΗΚΟ επικρίνει την κυβέρνηση ότι «φέρει ασήκωτες ευθύνες» κατηγορώντας την για αναβλητικότητα και για λανθασμένες εκτιμήσεις. «Είναι ώρα ανάληψης και όχι αποποίησης ευθυνών» το δεικτικό σχόλιο του προέδρου της ΕΔΕΚ, για «πλασματική ενότητα που ζητά ο Πρόεδρος» κάνουν λόγο οι Οικολόγοι…


Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του προεδρικού διαγγέλματος, αναλώθηκε στο πως φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση και θεωρεί ότι το διάγγελμα είναι μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και μετάθεση ευθυνών σε άλλους.

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να εκφράσουμε ικανοποίηση» για το διάγγελμα, σημειώνοντας ότι ήταν μια γνωστή επανάληψη της γνωστής συνταγής Χριστόφια - ΑΚΕΛ.

«Δεν μπορεί να λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι χρειαζόμαστε 10 δισεκατομμύρια για τις τράπεζες, για τα οποία φταίνε άλλοι και μόνο 1,5 για το δημόσιο. Πρώτα από όλα», επεσήμανε, «1,5 δισ. αφορά τα μελλοντικά ελλείμματα σε βάθος τετραετίας, αλλά πρέπει να υπολογιστούν και τα προηγούμενα ελλείμματα της διακυβέρνησης Χριστόφια.

Η κυβέρνηση ελέγχεται για απρονοησία, αναποφασιστικότητα, αναβλητικότητα και για λανθασμένες εκτιμήσεις και προβλέψεις που οδήγησαν σε ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, προσθέτει πως για τη «δυσμενέστατη εξέλιξη των πραγμάτων η κυβέρνηση φέρει ασήκωτες ευθύνες» όπως «σοβαρές ευθύνες ασφαλώς έχουν και οι τράπεζες, η Κεντρική Τράπεζα και άλλοι».

Ο κ. Καρογιάν αναφέρει πως «συμφωνούμε ότι επιβάλλεται όλοι να επιδείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε αυτές τις τόσο κρίσιμες στιγμές για την κυπριακή οικονομία. Συμφωνούμε ότι οι στιγμές επιβάλλουν τη μέγιστη ενότητα. Συμφωνούμε ότι τούτη την ώρα προέχει η υπεράσπιση της Κύπρου μας, η επιβίωση και το μέλλον των ανθρώπων της».

«Το ΔΗΚΟ», αναφέρει, «συμφωνεί επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι, αν όλοι συμπεριφερθούμε υπεύθυνα, αν όλοι δώσουμε τα χέρια θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να αναστηλώσουμε την οικονομία μας».

«Παράλληλα όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εκκλήσεις για ενότητα, υπευθυνότητα και σοβαρότητα που σήμερα απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε πριν από καιρό να αποτελούν σταθερή και μόνιμη επιδίωξη της κυβέρνησης. Εδώ και δυόμιση χρόνια το ΔΗΚΟ πρότεινε την πορεία της εθνικής συνεννόησης, της συναίνεσης και της συλλογικότητας, αλλά οι εκκλήσεις του δυστυχώς απευθύνονταν σε ώτα μη ακουόντων», προσθέτει.

Όπως αναφέρει, «αν είχαμε συμπεριφερθεί ως Προμηθείς, είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το Mνημόνιο και τον Μηχανισμό Σταθερότητας».

«Είναι η ώρα της ευθύνης. Της συλλογικής ευθύνης και του συλλογικού καθήκοντος. Δεν είναι η ώρα για λαϊκισμό και δημαγωγία. Ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να επικρατήσουν συνθήκες πανικού. Είναι η ώρα μιας ρεαλιστικής κατανόησης των πραγμάτων και μιας ρεαλιστικής διαχείρισης τους. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και ο κυπριακός λαός καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Προσθέτει πως «καλούμαστε να εργαστούμε συναινετικά και συνετά για να αποφύγουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα και να οδηγήσουμε το συντομότερο την κυπριακή οικονομία, την πατρίδα μας και τον λαό σε πορεία ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας. Από τη δική μας στάση και συμπεριφορά θα εξαρτηθούν πολλά», αναφέρει.

«Τα επώδυνα μέτρα του Μνημονίου δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμα πιο επαχθή αν δεν συμπεριφερθούμε όλοι με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σύνεση. Είναι η ώρα που πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι η οικονομία αποτελεί εθνική υπόθεση και ότι πατριωτικό καθήκον υπαγορεύει σε όλους μας εθνική συνεννόηση, συναίνεση και συνευθύνη. Η σωτηρία της πατρίδας και της οικονομίας μας αποτελεί το πρώτιστο καθήκον σήμερα», καταλήγει ο κ. Καρογιάν.

«Αυτή η ώρα είναι ώρα ανάληψης και όχι αποποίησης ευθυνών», ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου στο διάγγελμα του προέδρου Χριστόφια.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ιωάννα Παναγιώτου, δήλωσε ότι η πλασματική ενότητα που ζητά ο Πρόεδρος, στόχο έχει να καλύψει τις ευθύνες του και μαζί τις ευθύνες όλων των άλλων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, σε δηλώσεις της σήμερα στη Λεμεσό η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι «ο πρόεδρος Χριστόφιας απευθύνθηκε με τον πιο επίσημο και εμβληματικό τρόπο προς τον κυπριακό λαό για να επαναλάβει τα συνηθισμένα επιχειρήματα περί ευθυνών άλλων».

Για άλλη μια φορά, πρόσθεσε, «απέφυγε να αναλάβει τις ευθύνες του». Επιχείρησε, είπε, «να αποκρύψει την αλήθεια για τις ευθύνες της κυβέρνησης ακόμα και γι’ αυτά που κατηγόρησε άλλους. Δεν μπόρεσε βέβαια να αποκρύψει την αποτυχία της κυβέρνησης να αποφύγει το μνημόνιο και τις βαριές συνέπειες της».

Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου «δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί για τρεις μήνες απέφευγε να διαπραγματευτεί το μνημόνιο (Ιούλιος - Σεπτέμβριος), χάνοντας χρόνο, φέρνοντας την οικονομία στα άκρα και περιορίζοντας τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης». Παράλληλα, ανέφερε ότι «δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί οι τραπεζίτες -που τόσο κατηγορεί- εκφεύγουν των ευθυνών τους και την ζημιά καλείται να πληρώσει ο λαός». Αντίθετα, συμπλήρωσε, «επιχείρησε να υπερασπιστεί την πολιτική της κυβέρνησης που παρέχει πλήρη στήριξη στις τράπεζες, χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις».

Η ΓΓ των Οικολόγων εξέφρασε την θέση ότι «ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να αποκρύψει την αλήθεια για το ύψος και τη σύσταση του χρέους». Παρουσίασε, είπε, «τα πενιχρά αποτελέσματα ενός ανύπαρκτου διαλόγου -τον οποίο βάφτισε «σκληρή διαπραγμάτευση»- ως επιτεύγματα, την ώρα που σειρά αρνητικών στοιχείων του μνημονίου που αφορούν τον λαός».

Αναφερόμενη στην έκκληση του Προέδρου για ενότητα η κ. Παναγιώτου είπε ότι «η ενότητα δεν κτίζεται πάνω σε μύθους, παραπλάνηση και ψέματα». Μια τέτοιας μορφής ενότητα, πρόσθεσε, «βολεύει τους πολιτικούς, όχι τους πολίτες».

«Η πλασματική ενότητα που ζητά ο Πρόεδρος, στόχο έχει να καλύψει τις ευθύνες του και μαζί τις ευθύνες όλων των άλλων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «τέτοια ενότητα οδηγεί στην ατιμωρησία και στην επανάληψη των ίδιων εγκλημάτων».

«Τι να την κάνουμε την ενότητα του Προέδρου Χριστόφια όταν η μεσαία τάξη θα εξαφανιστεί και οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι;», διερωτήθηκε τέλος.

«Δυστυχώς δεν ακούστηκε τίποτα καινούργιο στο διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας», δηλώνει ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, εκ μέρους του επιτελείου του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργου Λιλλήκα.

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι υπάρχει μια σοβαρή αβεβαιότητα που αφορά στο πραγματικό περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας που θα συνάψουμε με την Τρόικα.

«Έχουμε ένα κείμενο συναντίληψης, είπε, από το οποίο αγνοούμε σοβαρές παραμέτρους όπως το τελικό επιτόκιο της δανειακής σύμβασης. Αυτό που αναμέναμε από πλευράς κυβέρνησης», ανέφερε, «είναι με ποιούς τρόπους θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη, για να τερματίσουμε την αβεβαιότητα».

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου