Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Σαμαράς και Στουρνάρας αλληλοδιαψεύδονται για το φορολογικό «Δεν υπήρξε ποτέ κλίμακα 45%» λέει ο ένας, «προτάθηκε αλλά…» ο άλλος! Ποιος κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό;(Βίντεο)

Βίντεο: Σαμαράς και Στουρνάρας αλληλοδιαψεύδονται για το φορολογικό
Τη φόρμουλα για το φορολογικό νομοσχέδιο προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κοινωνική κατακραυγή αναζητούν στην κυβέρνηση.
Σε πανικό το οικονομικό επιτελείο τρέχει να βρει ισοδύναμα μέτρα για να μην «χτυπήσει» γα μια ακόμη φορά τους «μη έχοντες».
Μετά τις έντονες αντιδράσεις, η κυβέρνηση απέσυρε άρον άρον το μέτρο για τη φορολόγηση με 45% των μεσαίων εισοδημάτων, με τον Α. Σαμαρά να βγαίνει και να δηλώνει πως «είναι με τη μεσαία τάξη» και πως ποτέ δεν υπήρξε σενάριο για τέτοιο φορολογικό μέτρο.
Λίγες ώρες αργότερα όμως, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαίωνε το «αλαλούμ» που επικρατεί στην κυβέρνηση για το φορολογικό, αποκαλύπτοντας πως το αρχικό σχέδιο προέβλεπε κλίμακα με 45% για τα εισοδήματα από 26.000 ευρώ το χρόνο και πάνω.
«Το συγκεκριμένο μέτρο προτάθηκε αλλά υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις», είπε ο κ. Στουρνάρας.


«Αυτή τη στιγμή μελετούμε ένα σχέδιο που προβλέπει άλλες τρεις κλίμακες φόρου. Με 21% φόρο για εισοδήματα ως 25.000 ευρώ, φόρο στο 36% για εισοδήματα από 25.001 ως και 48.000 ευρώ και την ανώτερη κλίμακα φόρου 45% για εισοδήματα από 48.0001 και πάνω».
Ο υπουργός είπε πως ναι μεν η φορολόγηση αυτή είναι βαριά όμως σε συνδυασμό με την επέκταση της μείωσης φόρου 1.950 ευρώ για όλους η επιβάρυνση δεν θα είναι πολύ μεγάλη για τα μεσαία στρώματα.
Δείτε το βίντεο:

Ωστόσο αυτή η κλίμακα έπεσε πάνω σε αντιδράσεις τόσο από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ όσο και από βουλευτές της ΝΔ που μάλιστα ξεκαθάριζαν πως σε περίπτωση που έρθει ένα τέτοιο μέτρο στη Βουλή, δεν υπάρχει περίπτωση να το ψηφίσουν.
Τα ισοδύναμα και τα όσα «κλείδωσαν»

Τώρα ουσιαστικά αναζητούνται τα ισοδύναμα μέτρα που ζητάει η τρόικα, ώστε να μην υπάρξει ο φόρος του 45%. Επομένως το σενάριο αυτό δεν έχει εγκαταλειφθεί και θεωρείτε βέβαιο πως εάν οι δανειστές δεν συμφωνήσουν με τα ισοδύναμα, τότε η συγκεκριμένη κλίμακα θα πέσει και πάλι στο τραπέζι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Γιάννης Στουρνάρας στην διακομματική επιτροπή για το φορολογικό περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές:
 - Κατάργηση των ειδικών αφορολόγητων για τα παιδιά.
 - Νέα φορολογική κλίμακα με μεσαίο συντελεστή 36% και φόρο 45% από τις 48.000 ευρώ και άνω (εφόσον συμφωνήσουν και οι τροϊκανοί).
 - Έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ που βαίνει μειούμενη όσο αυξάνεται το εισόδημα.
 - Φορολογία «τεσσάρων ταχυτήτων» γα μισθωτούς και συνταξιούχους, αγρότες, εισοδηματίες και επαγγελματίες
 - Καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές, χωρίς να εξαιρούνται οι τόκοι στεγαστικών δανείων.
Τριγμοί στην κυβερνητική συνοχή
Στην συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Οικονομικών στο Μέγαρο Μάξιμου αναμένεται να «κλειδώσει» σε μεγάλο βαθμό το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή.
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ωστόσο συνεχίζουν να αντιδρούν έντονα και να θέτουν "κόκκινες γραμμές". Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος έθεσε και πέντε όρους οι οποίοι αν δεν εγκριθούν τότε αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει το φορολογικό στη Βουλή.
Ο Υπουργός Οικονομικών άφησε αιχμές εναντίον των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση ότι οι προτάσεις και τα ισοδύναμα που προτείνουν είναι ανεφάρμοστα.
Όλα θα κριθούν την Πέμπτη στην διακομματική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο οικονομικών και από το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθεί αν θα γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου