Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Κύπρος:Τελειώνουν τα χαρτονομίσματα στις ΑΤΜ-Άμεσα θα εφαρμοστεί ο νόμος για το «κούρεμα» των καταθέσεων

Ο πανικός που προκλήθηκε από την απόφαση για κούρεμα καταθέσεων, είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να σπεύσουν στις ΑΤΜ για να τραβήξουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν. Ωστόσο, αντιλήφθηκαν ότι, ακόμη και με την ανάληψη χρημάτων, είναι δεσμευμένο το ποσό που αντιστοιχεί στο κούρεμα. Αυτή την ώρα το πρόβλημα είναι άλλο. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν πολίτες στο AlithiaOnline, σε αρκετές ΑΤΜ τα χρήματα τελειώνουν. Τα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ, είναι αυτή την ώρα είδος προς εξαφάνιση. Αρκετοί είναι οι πολίτες που θα ξεμείνουν από ρευστό, για το επόμενο τριήμερο.


Άμεσα θα εφαρμοστεί ο νόμος για το «κούρεμα» των καταθέσεων 


Πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στην Κύπρο μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας, θα κυρωθεί ο νόμος για την έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις που αποφάσισε το Eurogroup.

Η φορολόγηση θα ανέρχεται στο 6,75% για τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και στο 9,9% για όσες καταθέσεις υπερβαίνουν αυτό το ποσόν. Θα ισχύει δε για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κύπριους, όσο και σε ξένους καταθέτες και εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξεως των 5,8 δισ. ευρώ περίπου.
Η φορολογία επί των καταθέσεων που θα εφαρμοσθεί στην Κύπρο στα πλαίσια της δανειακής συνθήκης δεν έχει στόχο να τιμωρηθεί η Μεγαλόνησος, υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Δεν τιμωρούμε την Κύπρο», είπε, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «πολύ δίκαιο για τον επιμερισμό του φορτίου».
Από την πλευρά του και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιόργκ Άσμουσεν περιέγραψε τη φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» μέτρο για την κατάσταση της οικονομίας της.
Ο κ. Άσμουσεν πρόσθεσε πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας.
Ήδη, έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», επισήμανε.

Τι θα γίνει με τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο Γιοργκ Άσμουσεν από την ΕΚΤ, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.
Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Εξάλλου, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι υπερτροφικός σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας (πέντε φορές υψηλότερος από το κυπριακό ΑΕΠ και επτά φορές υψηλότερος λαμβάνοντας υπόψη και τις θυγατρικές τράπεζες στην Ελλάδα).
Σημείωσε, επίσης, ότι στόχος είναι η συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, ως το 2018.

Σαρρής: Ήταν αναπόφευκτο...
Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, δήλωσε πως η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup αποτέλεσε «μια ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης», η οποία παρά τις οδυνηρές πτυχές της, αποτρέπει την άτακτη χρεωκοπία της χώρας και της δίνει τη δυνατότητα να κάνει με αποφασιστικότητα μια νέα αρχή.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι λόγω της προδιαγραφόμενης απειλής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κλείσουν τράπεζες στην Κύπρο και του συνεπακόλουθου χάους που θα προκαλείτο, κατέστη εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη η αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων.
Όπως ανέφερε, αντί του προτεινόμενου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «κουρέματος» των καταθέσεων κατά 40% επιτεύχθηκε ένα «εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης» επί των καταθέσεων, το οποίο θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του συγκεκριμένου ποσού με μετοχές συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών.
Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι ύστερα από τη σκληρή, όπως τη χαρακτήρισε, διαπραγμάτευση, αποφεύχθηκαν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.
Επίσης τα Ταμεία Προνοίας ημικρατικών και τραπεζικών οργανισμών διατήρησαν την αυτονομία τους, ενώ αποφεύχθηκε η, όπως τη χαρακτήρισε, χειρίστη εξέλιξη της επιβολής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί ως βοήθεια στην Κύπρο θεωρείται βιώσιμο και διαχειρίσιμο και δεν θα αποτελέσει δυσβάστακτο βάρος για τις επόμενες γενιές.
Ειδικές ρυθμίσεις για το «κούρεμα»
Εξάλλου, ειδικές ρυθμίσεις για την υλοποίηση του μέτρου θα εφαρμοστούν από το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα έως την επόμενη Τρίτη, που θα ανοίξουν οι τράπεζες
Εντός του τριημέρου, και οπωσδήποτε πριν την Τρίτη, θα πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή για να εγκρίνει τα νομοσχέδια, που θέτουν σε εφαρμογή τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup.
Ο κ. Σαρρής σημείωσε ότι η Βουλή της Κύπρου έχει επιδείξει «ωριμότητα» και «κατανόηση» στα θέματα του μνημονίου και γνωρίζει ποιες επιλογές είχε η κυπριακή αντιπροσωπεία στη Σύνοδο του Eurogroup.
Στις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν περισσότερο από δέκα ώρες είχαν τεθεί στο τραπέζι πολύ σκληροί όροι και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υπήρξαν συνεχείς εμπλοκές και ρήξεις στις διαβουλεύσεις, με την κυπριακή αντιπροσωπεία να αποχωρεί σε κάποιες περιπτώσεις από το τραπέζι των συζητήσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, κυκλοφόρησε στους δημοσιογραφικούς κύκλους και η φήμη ότι ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε και με αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση.

ΠΗΓΗ alithia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου