Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Κύπρος:Έκλεισε στα 10 δις το πακέτο – Ολονύχτιο το Eurogroup

sarrisΣυμφωνήθηκε μετά από 10 ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες, σχέδιο διάσωσης της Κύπρου ύψους 10 δις ευρώ.
Το πακέτο δανεισμού 10 δις έκλεισε με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, πακέτο το οποίο καθιστά το χρέος βιώσιμο.
Στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού εκτάκτου ανάγκης, η Κύπρος συμφώνησε στην αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5%, ενώ θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης 9,9% σε καταθέσεις άνω των 100,000 ευρώ και 6,75% σε καταθέσεις μέχρι 100,000 ευρώ.
Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής διευκρίνισε πως οι καταθέτες θα λάβουν τραπεζικές μετοχές ίσης αξίας ως αντιστάθμισμα της εισφοράς αλληλεγγύης.


Ο Πρόεδρος του Eurogroup,κ. Dijsselbloem είπε ότι το χρέος του νησιού θα πέσει στο 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
«Το Eurogroup ήταν σε θέση να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία με τις κυπριακές αρχές για τους ακρογωνιαίους λίθους αυτής της συμφωνίας», δήλωσε στα ολλανδικά ο Υπουργός Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος προήδρευσε στο Eurogroup.
«Η οικονομική βοήθεια στην Κύπρο είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο νησί και στη ζώνη του ευρώ ως σύνολο», πρόσθεσε.
Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, δήλωσε πως η Ρωσία είναι πιθανό να συμβάλει στη χρηματοδότηση του προγράμματος της Κύπρου με την επέκταση ενός δανείου 2,5 δις ευρώ.
Ο Μιχάλης Σαρρής θα ταξιδέψει στη Μόσχα τη Δευτέρα αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για σύναψη συμφωνίας με τους Ρώσους, πρόσθεσε ο Όλι Ρεν.
Στο μεταξύ, η διαδικασία κατά τη διάρκεια της νύχτας βρισκόταν στον αέρα όταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απείλησε με διακοπή των συζητήσεων, μετά από απαράδεκτες απαιτήσεις του ΔΝΤ για μεγάλο κούρεμα.
Η Κύπρος είναι η πέμπτη χώρα μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία που γυρίζει στην Ευρωζώνη για οικονομική βοήθεια στον απόηχο της κρίσης του δημόσιου χρέους, που ξεκίνησε το 2010.

ΠΗΓΗ alithia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου