Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Η Βενεζουέλα μετά τον Chavez

Μετά το θάνατο του Hugo Chavez, το ενδιαφέρον στρέφεται στην φάση πολιτικής μετάβασης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, καθώς το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρο, σχολιάζει σε έκθεσή της με ημερομηνία 8 Μαρτίου 2013 η Citi.

Ο Nicolas Maduro εκτελεί χρέη Προέδρου της χώρας, έως ότου πραγματοποιηθούν εκλογές, πιθανότατα εντός του Απριλίου. Η Citi εκτιμά ότι το κυβερνών κόμμα PSUV θα κερδίσει εκ νέου τις εκλογές, με δεδομένα αφενός τα υψηλά εκλογικά ποσοστά που έλαβε στις εκλογές του προηγούμενου έτους, αφετέρου το γεγονός ότι η αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή είναι διχασμένη και αδύναμη.


Ο θάνατος του Chavez, σε μία περίοδο μεγάλων διαιρέσεων στη χώρα, θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα σε μια οικονομία που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα, και να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα, προκαλώντας ενδεχομένως προβλήματα και στην ομαλή ροή πετρελαίου – κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα.

Σε κάθε περίπτωση, το «ακριβό» οικονομικό μοντέλο που ακολούθησε ο Chavez ήδη αντιμετωπίζει όλο και περισσότερα προβλήματα. Οι διάδοχοι του Chavez θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης των γενναιόδωρων κοινωνικών προγραμμάτων, όμως σε περιβάλλον αυξανόμενου πληθωρισμού, ελλείψεων σε βασικά αγαθά και διογκούμενου χρέους, ειδικά σε περίπτωση υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου που συνέβαλαν καθοριστικά στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων του Chavez, η δυνατότητα να συνεχιστεί αυτή η χρηματοδότηση είναι αμφισβητήσιμη. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η Citi δεν αποκλείει λαϊκίστικές κινήσεις π.χ. στην κατεύθυνση της αύξησης του κατώτατου μισθού, σχολιάζει όμως ταυτόχρονα ότι τέτοιου είδους μέτρα ελάχιστα θα συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας.

Η εικόνα που διαμορφώνεται, θα μπορούσε να ωθήσει την ηγεσία της χώρας να προβεί σε πιο ριζοσπαστικές κινήσεις, προκειμένου να επαναβεβαιώσει τα «επαναστατικά» της διαπιστευτήρια και να συνεχίσει να απολαμβάνει υποστήριξης.

Η Citi εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσο ο στενός κύκλος του Chavez, ο οποίος μέχρι πρότινος δεν συμμετείχε στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, θα καταφέρει να χειριστεί ομαλά και αποτελεσματικά την πολυπλοκότητα της οικονομίας της χώρας για παρατεταμένη περίοδο. Σημαντικός είναι επίσης ο κίνδυνος διασπάσεων στο εσωτερικό του PSUV. Και όλα αυτά, με δεδομένο ότι πρόκειται για μία χώρα που κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών ενέργειας διεθνώς, η οποία διατηρεί φιλικές σχέσεις τόσο με το Ιράν όσο και με την Κούνα και, επιπλέον, διαθέτει ιστορικό εντάσεων με τις ΗΠΑ, προσδίδουν διαστάσεις ευρύτερης γεωπολιτικής σημασίας στο διακύβευμα της εσωτερικής πολιτικής σταθερότητας.

«Μαύρος χρυσός»

Η Βενεζουέλα διαθέτει κατά πάσα πιθανότητα τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην υφήλιο, τουλάχιστον στα «χαρτιά». Όπως αναφέρει η Citi, σύμφωνα με την BP («Statistical Review of World Energy 2012») τα αποθέματα πετρελαίου της Βενεζουέλας υπολογίζονται σε 296,5 δισ. βαρέλια, έναντι 365,4 δισ. βαρελιών της Σαουδικής Αραβίας.

Αν και αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην πλήρη αξιοποίηση των γιγαντιαίων πετρελαϊκών αποθεμάτων της, η Βενεζουέλα κατατάσσεται τέταρτη μεταξύ των χωρών του OPEC με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου, εξάγοντας περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές της είναι μειωμένες κατά 50% σχεδόν σε σχέση με τα επίπεδα του 1998, όταν ο Chavez ανέλαβε την εξουσία.

Παρόλο που δεν αναμένεται κάποια αλλαγή βραχυπρόθεσμα, η πετρελαϊκή πολιτική της χώρας δείχνει μη βιώσιμη. Ο υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας, Rafael Ramirez, έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι η πετρελαϊκή πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει, μετά το θάνατο του Chavez. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «μία από τις επιτυχίες του Προέδρου» την πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα, τονίζοντας μάλιστα ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία έκανε σαφή την αφοσίωσή της στο πρόσωπό του.

Από την πλευρά της η Citi σημειώνει πως, με δεδομένη την πτωτική τάση στην παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας, και την ισχυρή εξάρτηση της χώρας από τα έσοδα της κρατικής πετρελαϊκής PDVSA για τη χρηματοδότηση των ταχέως αυξανόμενων κοινωνικών δαπανών, η διαρκής έλλειψη επενδύσεων στον κλάδο, προκειμένου τα έσοδα αυτά να ενισχυθούν, έχει οδηγήσει σε ένα σπιράλ διόγκωσης του δημοσίου χρέους. Αυτό σημαίνει ότι η πετρελαϊκή πολιτική της Βενεζουέλας, όσο θα συνεχίζει να οδηγεί σε μείωση παραγωγής και αύξηση των εισαγωγών, θα χρειαστεί τελικά να τεθεί υπό αναθεώρηση.

Πέρα όλων των παραπάνω, η Citi κάνει ένα ακόμα σχόλιο, σημειώνοντας πως, γενικότερα, χωρίς το χάρισμα και τη δημοτικότητα του Chavez, οι μελλοντικοί ηγέτες της Βενεζουέλας ίσως να μην είναι πέσουν τόσο εύκολα στα… «μαλακά», σε περίπτωση που προκύψουν περιστατικά διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης.

ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου