Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Δεν κατέθεσε προσφορά για ΔΕΠΑ η Gazprom!!!

Του Χάρη Φλουδόπουλου από το capital.gr

Απρόοπτη εξέλιξη στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr δεν κατέθεσε προσφορά στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ η ρωσική εταιρεία Gazprom.

Τις τελευταίες ώρες πληροφορίες ανέφεραν ότι δημιουργήθηκε ξαφνική εμπλοκή με τους Ρώσους να συνδέουν το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος με την τιμή προμήθειας αερίου με την οποία θα πουλάει το αέριο στην Ελλάδα.


Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση διαμήνυσε εν μέσω των πληροφοριών και της επίσημης παραδοχής της Gazprom ότι πουλάει στην Ελλάδα κατά 30% ακριβότερα το αέριο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί χαμηλότερο τίμημα από την αποτίμηση.

Επίσης, στο διαγωνισμό δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά ούτε η δεύτερη εταιρεία που είχε εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον η M&M Gas των ομίλων Motor Oil-Μυτιληναίου.

Κάποιες πληροφορίες θέλουν την εξέλιξη αυτή να συνδέεται με τις ενστάσεις που εγείρουν οι Βρυξέλλες για την ενίσχυση της μονοπωλιακής θέσης της Gazprom στην ελληνική αγορά. Μάλιστα κάποιες πηγές, θέλουν να έχει διαμηνυθεί από την πλευρά της Κομισιόν ότι η ελληνική υπόθεση (ΔΕΠΑ) θα εξεταστεί «πακέτο» με την εν εξελίξει έρευνα της Ε.Ε. για μονοπωλιακές πρακτικές των ρωσικών εταιρειών σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, τότε η ολοκλήρωση της πώλησης δεν θα μπορούσε να γίνει πριν από 1 με 1,5 χρόνο, με αβέβαιη έκβαση. Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτιμούν οι συγκεκριμένες πηγές, δε θέλησε η Gazprom να προχωρήσει στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον ΔΕΣΦΑ κατατέθηκε τελικώς μόνο μια προσφορά από την εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar. Η προσφορά θεωρείται ότι συνδέεται με το γεωπολιτικό ενδιαφέρον του Αζερμπαιτζάν για τη διασύνδεσή του με τις αγορές της Ευρώπης μέσω του νότιου διαδρόμου και του αγωγού TAP. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το ύψος της προσφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσει με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τις εξελίξεις στο μέτωπο της ΔΕΠΑ όσον αφορά την Gazprom. Πέραν όλων των άλλων προκύπτει σημαντική «τρύπα» τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2013, συνεπώς, το κυβερνητικό επιτελείο θα πρέπει ή να αναπροσαρμόσει το πλάνο για το τρέχον έτος ή να αναζητήσει άλλες πηγές κάλυψης της.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου