Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Βαθαίνει το ρήγμα...


Σε αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγείται η κατάσταση στην Τουρκία, καθώς οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους της γείτονας χώρας, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κάνει βήμα πίσω και με τις δηλώσεις του δυναμιτίζει το ήδη τεταμένο κλίμα. Σήμερα είναι η ενδέκατη ημέρα διαμαρτυριών και επεισοδίων σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, ενώ η απάντηση των διαδηλωτών στην έκκληση του πρωθυπουργού το Σάββατο για λήξη των κινητοποιήσεων, ήταν ένα διήμερο με μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταξίμ. Στους δρόμους και οι οπαδοί του Ερντογάν, συγκρούστηκαν με διαδηλωτές στα Άδανα.


Σε μαραθώνιο ομιλιών προχώρησε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός. Στην Άγκυρα οι υποστηρικτές του τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο. «Όταν ξεκινούσαμε φορέσαμε το σάβανό μας», είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι «λογαριασμό μπορεί να μας ζητήσει μόνο ο λαός και όχι κάποιες περιθωριακές ομάδες». Μάλιστα, χρησιμοποίησε για μία ακόμη φορά τη λέξη «πλιατσικολόγοι» για τους διαδηλωτές, καθώς τόνισε ότι αυτοί που καταστρέφουν και καίνε, ονομάζονται πλιατσικολόγοι. Και όσοι τους υποστηρίζουν, ανήκουν και αυτοί στην ίδια οικογένεια».

Το κυβερνών κόμμα έχει ήδη προγραμματίσει συλλαλητήρια το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη. «Το Σάββατο, είστε έτοιμοι για μια μεγάλη συνάντηση στην Άγκυρα; Την επομένη θα έχουμε τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης», είπε ο Ερντογάν στα πλήθη που τον επευφημούσαν, χθες το βράδυ.

Δήλωσε επίσης πως οι χρηματοοικονομικές αγορές της χώρας δέχονται επίθεση από εγχώριους και διεθνείς κερδοσκόπους και κάλεσε το λαό να τοποθετεί τα χρήματά του στις κρατικές παρά στις ιδιωτικές τράπεζες. «Αν καταρρεύσει το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, εσείς (οι κερδοσκόποι) θα είστε κάτω από τα ερείπια, όχι ο Ταγίπ Ερντογάν», είπε ενώπιον του ενθουσιώδους πλήθους των υποστηρικτών του στην Άγκυρα.



Κατέκλυσαν τους δρόμους οι διαδηλωτές

Χιλιάδες κόσμος βρέθηκε και χθες στους δρόμους και διαδήλωσε κατά του Τούρκου πρωθυπουργού. Μεγαλειώδης ήταν για μία ακόμη νύχτα η συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ, ενώ στην Άγκυρα σημειώθηκαν και πάλι επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων και κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές που βρέθηκαν στην πλατεία Κιζιλάι.

Επίσης, παρατηρήθηκε και δεύτερο κρούσμα σύγκρουσης μεταξύ κυβερνητικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Ομάδα οπαδών του Ερντογάν πέταξε πέτρες σε πορεία αντικυβερνητικών διαδηλωτών στα Άδανα, στη νότια Τουρκία. Η αστυνομία απομάκρυνε από την περιοχή γυναίκες και παιδιά, αλλά οι δύο ομάδες συνέχισαν να συγκρούονται με πέτρες και ξύλα.



Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Φαρούκ Σεζέρ δήλωσε χθες πως από την αρχή των διαδηλώσεων στην Τουρκία έχουν διαπράξει αυτοκτονία έξι αστυνομικοί. Ο Σεζέρ ισχυρίστηκε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάζονται να δουλέψουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, ενώ συμπλήρωσε ότι οι αστυνομικοί που έχουν μετατεθεί από άλλες πόλεις, κοιμούνται σε παγκάκια και πάνω στις ασπίδες τους, καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε καταλύματα.



«Να ερευνηθούν οι περιπτώσεις υπέρμετρης βίας»

Να πραγματοποιηθεί έρευνα σχετικά με την βία των αστυνομικών απέναντι στους διαδηλωτές ζήτησε χθες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν 'Αστον. «Είναι σημαντικό να τερματιστεί η βία και να ερευνηθούν οι περιπτώσεις υπέρμετρης βίας από την μεριά των αστυνομικών», δήλωσε η Άστον. «Συνεχίζω να είμαι ανήσυχη για την κατάσταση στην Τουρκία, παρακολουθώ από κοντά τις εξελίξεις», πρόσθεσε, εκφράζοντας τα συλληπητήριά της στους νεκρούς από τις διαδηλώσεις αλλά και τη συμπαράστασή της στους τραυματίες.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου