Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ξανά σύννεφα για την Ελλάδα Γερμανία: «Stop» στη βοήθεια αν γίνει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους

Δεν πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει νέα παραγραφή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Κότχαους. Στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κ. Κότχαους υπογράμμισε πως η Γερμανία δεν βλέπει την ανάγκη να συζητηθούν περαιτέρω μέτρα για την Ελλάδα, «αποκρούοντας» την πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.


Σύμφωμα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το ΔΝΤ επιθυμεί νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ακόμη και εντός του τρέχοντος έτους, ενώ αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στην Handelsblatt ότι νέο «κούρεμα» θα μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση τη συμμετοχή της Γερμανίας στο πρόγραμμα βοήθειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, το ΔΝΤ εκτιμά ότι δεν είναι δυνατό να καλυφθεί το 2014 το χρηματοδοτικό κενό των 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και, με δεδομένο τον περιορισμό του Ταμείου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μόνο εάν η χρηματοδότηση είναι διασφαλισμένη για τους επόμενους δώδεκα μήνες, θα πρέπει να έχει αποφασιστεί ως τον Δεκέμβριο ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Το περιοδικό αναφέρει τις αντιρρήσεις του Βερολίνου που έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς σε αυτή την περίπτωση, θα συμμετείχε στην αναδιάρθρωση ο δημόσιος τομέας, δηλαδή.

«Θα θιγεί κυρίως η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, η οποία έχει χορηγήσει 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε διμερή δάνεια και επιπλέον το γερμανικό μερίδιο στη βοήθεια του μηχανισμού ευρωδιάσωσης υπερβαίνει τα 35 δισ. ευρώ» επισημαίνεται.


Reuters: Πιθανή η αποχώρηση του ΔΝΤ από την τρόικα


«Αν η Τρόικα - η ένωση που αυτοαποκαλείται «διασώστης προβληματικών χωρών» - ήταν ποδοσφαιρική ομάδα, αυτή την ώρα θα έψαχνε για νέο μάνατζερ. Και οφείλει να το κάνει έπειτα από την επίτευξη μιας ιστορικής νίκης, μίας αποτυχίας και μίας ισοπαλίας», γράφει σε σημερινό δημοσίευμά του το Reuters, μιλώντας εκτενώς και για το ολόφρεσκο «mea culpa» της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Η ήττα φυσικά αφορά στην Ελλάδα, η ισοπαλία «θεωρητικά» την Πορτογαλία και η νίκη, επίσης «θεωρητικά» την Ιρλανδία.

Σε σημερινή ανάλυσή του το πρακτορείο υπογραμμίζει το ενδεχόμενο η τρόικα να διαλυθεί, κατά πάσα πιθανότητα μέσα από την αποχώρηση του ΔΝΤ.

Η δυνατή τριάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συγκροτήθηκε εσπευσμένα τον Μάρτιο του 2010, όταν το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε και όπως αναφέρει το κείμενο δεν ήταν λίγες εκείνες οι φορές που «κεκλεισμένων των θυρών» συγκρούστηκαν για το εάν η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, «αναγκάζοντας τους επενδυτές να οδηγηθούν σε ιστορικές απώλειες».

Αυτού του είδους οι... αμφιβολίες - αντιπαραθέσεις, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, αφήνουν αναπάντητο το ερώτημα σχετικά με το αν η τρόικα έχει φτάσει στο τέλος του δρόμου.

«Ολες οι πλευρές αισθάνονται πόνο, αλλά το διαζύγιο φαίνεται απίθανο», ισχυρίζεται ο αρθρογράφος, πυροδoτώντας ευθέως σενάρια περί διάλυσης.

Το ΔΝΤ λέει ότι μείωσε τα στάνταρ του για να υποστηρίξει ένα ελαττωματικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι «θεμελιωδώς διαφωνεί» με την άποψη του ΔΝΤ πως το ελληνικό χρέος θα έπρεπε να είχε διαγραφεί νωρίτερα. Και η ΕΚΤ, λέει ότι το ΔΝΤ εφαρμόζει ένα εκ των υστέρων παραπλανητικό παιχνίδι.

«Η πιο καταστροφική υποψία», συνεχίζει το δημοσίευμα «προκύπτει από τη μελέτη του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα. Οτι η Τρόικα έκανε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη και «μασάζ» στους αριθμούς του χρέους, επειδή οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης ασκούσαν αθέμιτη επιρροή στη διαδικασία».

Πολλοί ανεξάρτητοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες ωστόσο, υποστήριζαν εξαρχής ότι η Ελλάδα ποτέ δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το βουνό του χρέους της, αμφισβητώντας τις ρόδινες προβλέψεις της Τρόικας για την ελληνική οικονομία.



Στα 984 εκατ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα στο πεντάμηνο


Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το πεντάμηνο  Ιανουαρίου - Μαΐου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 3.857 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 10.876 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 7.062 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 984 εκατ. ευρώ και είναι σημαντικά μειωμένο έναντι του πρωτογενούς ελλείμματος 2.350 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 4.165 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 19.150 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 420 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου του Α’ πενταμήνου 2013 (18.730 εκατ. ευρώ).

Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 17.432 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 61 εκατ. ευρώ ή 0,4%, έναντι του στόχου  (17.370 εκατ. ευρώ).

Στο Α’ πεντάμηνο του έτους, κατηγορίες εσόδων οι οποίες υστέρησαν έναντι του στόχου είναι οι εξής:

α) Ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων κατά 272 εκατ. € ή 71,5%, λόγω της καθυστέρησης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων και της σχετικής παράτασης που δόθηκε,
β) οι άμεσοι φόροι Π.Ο.Ε. κατά 164 εκατ. € ή 10,6%, λόγω της καθυστέρησης είσπραξης των προϋπολογισθέντων εσόδων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ 2011),
γ) ο Φ.Π.Α., όλων των κατηγοριών, κατά 245 εκατ. ευρώ ή 4,2%, εκ των οποίων 187 εκατ. € προέρχονται από τον Φ.Π.Α. πετρελαιοειδών,
δ) ο Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων κατά 86 εκατ. ευρώ  ή 4,8%.
ε) τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 139 εκατ. ευρώ ή 14,0%,
στ) τους λοιπούς έμμεσους φόρους κατανάλωσης και ειδικότερα τον Ε.Φ.Κ. καπνού, κατά 30 εκατ. ευρώ.


Financial Times: Η Ελλάδα είναι κολλημένη σε φαύλο κύκλο ύφεσης και αποπληθωρισμού


Σε δημοσίευμά τους με τίτλο «Η πολιτική της Τρόικα οδηγεί σε Grexit» οι Financial Times υποστηρίζουν πως με την πολιτική που ακολουθεί η Τρόικα η Ελλάδα θα παραμείνει κολλημένη σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και αποπληθωρισμού χρέους.

Και αυτό, μέχρις ότου είτε φύγει από την Ευρωζώνη, κηρύσσοντας στάση πληρωμών μονομερώς, είτε φύγει από το ευρώ επιστρέφοντας στο εθνικό νόμισμα.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο που υπογράφει ο Βόλφγκανγκ Μύνσαου:
«Ηταν η πιο τίμια και διαυγής ανάλυση από επίσημο οργανισμό για την κρίση στην Ευρωζώνη μέχρι σήμερα. Μέσα σε 50 μόνο σελίδες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρήγαγε μια ακριβή και σοβαρή ανάλυση για το τι πήγε στραβά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Ήταν επίσης μια κατακραυγή της επικρατούσας άποψης για την ευρωπαϊκή πολιτική. Οι σχολιαστές –όπως και εγώ- επιτίθενται σε αυτή την άποψη εδώ και τρία χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που ένας επίσημος θεσμός ενώνει μαζί μας την φωνή του.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το θεμελιώδες σφάλμα ήταν η υπερβολική αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη. Ήταν λάθος κυρίως με την έννοια ότι προκάλεσε κι άλλα λανθασμένα συμπεράσματα, για την μείωση του χρέους, τις πιέσεις στον τραπεζικό τομέα, την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων και την βιωσιμότητα του χρέους. Επιπλέον, δεν ήταν ένα απλό σφάλμα από κακοτυχία. Οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της συμφωνημένης ελληνικής προσαρμογής δεν ήταν απλώς ορατές: Τις είχαν πράγματι προβλέψει πολλοί επικριτές, όπως παραδέχεται ανοιχτά το ΔΝΤ.

Το άλλο μεγάλο λάθος που παραδέχεται η ανάλυση αφορά τον υπερβολικά μεγάλο χρόνο που πέρασε μέχρι να συμφωνηθεί η αναδιοργάνωση του ελληνικού χρέους. Όταν έγινε η συμφωνία, οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές είχαν ήδη αποχωρήσει».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου