Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Οι Αμερικανοί αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους από το δημοσιονομικό αδιέξοδο

Οι Αμερικανοί δείχνουν όλο και πιο εξαντλημένοι από τις συνέπειες που έχει στην καθημερινότητά τους το δημοσιονομικό αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό στην Ουάσινγκτον, από το κλείσιμο των εθνικών δρυμών εν μέσω κυνηγετικής περιόδου, έως την ακύρωση γάμων και πολλών ακόμη εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, το ποσοστό επιδοκιμασίας του Κονγκρέσου μειώθηκε στο 11%, και στο εξής βρίσκεται μόλις μια μονάδα πάνω από το χαμηλότερο ποσοστό όλων των εποχών -- το οποίο καταγράφηκε πέρυσι.


Η συντριπτική πλειοψηφία, το 70%, των ερωτηθέντων από τις πρώτες μέρες της μερικής διακοπής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών --που άρχισε την 1η Οκτωβρίου εξαιτίας της έλλειψης συμφωνίας στο Κονγκρέσο για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2014-- εκτιμούν ότι το αδιέξοδο αυτό συνιστά "μείζον" πρόβλημα.

Δηλαδή πολύ περισσότερο από το 56% των ερωτηθέντων από το Gallup για το ίδιο θέμα κατά την προηγούμενη παύση λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών την περίοδο 1995-1996.

Καθώς το αδιέξοδο συνεχίζεται στην Ουάσινγκτον, τα μμε προβάλλουν συνεχή ρεπορτάζ που περιγράφουν την απογοήτευση των Αμερικανών στις τέσσερις γωνιές του χώρας.

Οι βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για παράδειγμα, παραβίασαν τις κορδέλες ασφαλείας της αστυνομίας που απέκλειαν το μνημείο που έχει ανεγερθεί προς τιμήν τους στην Ουάσινγκτον. Έγινε γνωστή η καθυστέρηση στην χορήγηση πειραματικής θεραπείας σε καρκινοπαθείς, μεταξύ τους πολλά παιδιά. Διαβάσαμε επίσης για τα δάκρυα των γυναικών που ακύρωσαν γαμήλιες τελετές στη φύση και αναβλήθηκαν μετά το κλείσιμο εθνικών πάρκων. ΄Η ακόμη τα παράπονα των απογοητευμένων κυνηγών να βλέπουν τα αγαπημένα τους μέρη κλειστά, την πρώτη ημέρα της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου.

Και το τελευταίο ημερολογιακά συμβάν, την Τρίτη, οι οικογένειες πέντε στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν το Σαββατοκύριακο, δεν θα μπορέσουν να λάβουν τον φάκελο με τα χρήματα για την κάλυψη των εξόδων ταφής.

"Αν τα μέλη του Κονγκρέσου είχαν στριμωχτεί σε ένα αυτοκίνητο που εκείνη την ώρα βούλιαζε σε ένα ποτάμι, εγώ θα κολυμπούσα έως το παράθυρο, θα τους κοιτούσα στα μάτια και θα τους έλεγα ΄δεν πάτε να πνιγείτε;΄ ", δήλωσε στο NBC o Ράνταλ Πάτερσον, πατέρας ενός από τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν.

Αποκορύφωμα της απογοήτευσης των Αμερικανών: τα μέλη του Κονγκρέσου συνεχίζουν να πληρώνονται όλη αυτή την περίοδο, αντίθετα με τους 500.000 δημοσίους λειτουργούς που έχουν τεθεί σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών.

Ενοχλημένο τουλάχιστον το ένα τέταρτο των Αμερικανών

Ο Στέφεν Σμιντ, καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, στις κεντρικές ΗΠΑ, εκτιμά ωστόσο ότι αν οι οικονομικές συνέπειες μιας παρατεταμένης διακοπής της λειτουργίας των υπηρεσιών είναι καταστροφικές --ίσως ολέθριες αν το Κονγκρέσο δεν καταφέρει να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους μετά την εκπνοή της 17ης Οκτωβρίου-- αυτή η κρίση θα προκαλέσει συνέπειες σε κοινωνικό επίπεδο.

Οι Αμερικανοί αγνοούν γενικά σε ποιο επίπεδο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παίζει ρόλο στην καθημερινή ζωή τους και λειτουργεί κατά τρόπο μάλλον αποτελεσματικό, αναφέρει ο καθηγητής.

"Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, στο τέλος αυτής της κρίσης, θα γνωρίζουν ποιες θα είναι οι συνέπειες για τα χρήματά τους, από τους φόρους που πληρώνουν στο κράτος.

Ακόμη και οι πιο ευέλικτοι συντηρητικοί, γνωστοί για τις θέσεις τους κατά του κράτους και κατά της φορολογίας, θα μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν ότι εξαρτώνται, περισσότερο απ΄ ότι πιστεύουν, από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

"Δυστυχώς ο κόσμος συγχέει συχνά την έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στα πεπραγμένα του Κονγκρέσο με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης", σημειώνει ο Σμιντ υπενθυμίζοντας ότι " κράτος είναι τα ταχυδρομεία, τα εθνικά πάρκα, η ασφάλεια στα αεροσκάφη, η αντιμετώπιση των πανδημιών, η έρευνα για τους ιούς".

Τουλάχιστον το ένα τέταρτο των Αμερικανών (28%) δηλώνουν "προσωπικά ενοχλημένοι" από τη μερική διακοπή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους, αναφέρει άλλη έρευνα του ινστιτούτου Pew που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.

"Πολύς κόσμος, κυρίως στη δεξιά, δηλώνει ότι ουδείς πράγματι αναλογίζεται" τις συνέπειες του αδιεξόδου, εξηγεί ο Τσαρλς Φράνκλιν, ειδικός στις δημοσκοπήσεις του Πανεπιστημίου Marquette στο Ουινσκόνσιν, στις βόρειες ΗΠΑ.

"Η δημοσκόπηση του Pew δείχνει ότι αυτό δεν αληθεύει", υπογραμμίζει ο Φράνκλιν. Ωστόσο, κατά την άποψή του "η πραγματική επίδραση του κράτους θα γινόταν ουσιαστικά αντιληπτή αν όλες οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες σταματούσαν να λειτουργούν: "αν δεν υπήρχαν πλέον μετεωρολογικές υπηρεσίες, ούτε ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ούτε τίποτε...".

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ
            capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου