Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Πόρισμα: Ο Χριστόφιας δεν είχε μέτρο στις αποφάσεις του - «Αυτός καθόριζε την πολιτική αδιαφορώντας για τις συνέπειες»

Λευκωσία: Καταπέλτης κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας είναι οι αναφορές της Ερευνητικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην οικονομία. Τον θεωρεί κύριο υπεύθυνο της οικονομικής κατρακύλας αφού επέμενε στην επιβολή των θέσεών του σε κάθε πτυχή της οικονομίας. Πολιτική ευθύνη κατανέμει η Επιτροπή και στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, στα κόμματα που μετείχαν στην κυβέρνηση Χριστόφια, κύρια στο ΑΚΕΛ, ακολούθως στο ΔΗΚΟ και τέλος στην ΕΔΕΚ.

Αναφέρει συγκεκριμένα το πόρισμα:


«Συνεκτιμώντας το σύνολο της μαρτυρίας που τέθηκε ενώπιόν μας, πρώτος και κύριος υπαίτιος για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία της χώρας στα πρόθυρα χρεοκοπίας, είναι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κύριος Χριστόφιας. Αυτός καθόριζε την οικονομική πολιτική του κράτους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πολιτικής του στα δημοσιονομικά της χώρας και σε κάθε πτυχή της οικονομίας. Επέμενε στην επιβολή των θέσεών του, αγνοώντας συμβουλές και παροτρύνσεις από ειδήμονες σε θέματα της οικονομίας ως προς τις συνέπειες των αποφάσεών του. Δεν είχε μέτρο. Χαρακτηριστική ήταν η απόφασή του να συμφωνήσει άνευ όρων για την απομείωση των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν οι τράπεζες της Κύπρου, χωρίς κανένα αντιστάθμισμα, επιφέροντας καίριο πλήγμα στον τραπεζικό τομέα. Η ασύγγνωστη καθυστέρηση στην υποβολή αιτήματος για στήριξη και συνομολόγηση συμφωνίας, συνέτειναν σε μεγάλο βαθμό στη διόγκωση του δημοσίου χρέους, στη χειροτέρευση των δημοσιονομικών, χρηματοπιστωτικών και άλλων συναφών προς την οικονομία, προβλημάτων.

Πολιτική ευθύνη φέρουν και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που είχαν την ευχέρεια να απορρίψουν προτάσεις και νομοσχέδια σχετικά με την οικονομία, πράγμα που δεν έπραξαν. Διαφωνία με σημαντικές αποφάσεις της κυβέρνησης, αφήνει δύο ενδεχόμενα - Είτε παραίτηση ή συνταύτιση με τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Πολιτική ευθύνη φέρουν και τα κόμματα που μετείχαν στην Κυβέρνηση. Πρωταρχικά το ΑΚΕΛ που ήταν αλληλένδετο με τον Πρόεδρο Χριστόφια και παρείχε την υποστήριξή του στην κυβέρνησή του καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας της.
Πολιτική ευθύνη αποδίδεται κατά δεύτερον λόγο στο ΔΗΚΟ το οποίο μετείχε στην κυβέρνηση για 3,5 περίπου χρόνια. Αποχώρησε από την κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2011 για τον λόγο ότι δεν επήλθε συμφωνία με τον Πρόεδρο ως προς τα μέτρα που έπρεπε τότε να ληφθούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Δεν αποχώρησαν λόγω διαφωνίας, έστω και καθυστερημένα, για τη διαχείριση των οικονομικών από την κυβέρνηση. Χαρακτηριστική είναι η επικεφαλίδα του Φιλελευθέρου της 5ης Αυγούστου 2011, ανακοινώνοντας την αποχώρηση με τον τίτλο: «Αποχώρηση του ΔΗΚΟ χωρίς να ανατινάξει τις γέφυρες με το Προεδρικό».

Ευθύνη φέρει και η ΕΔΕΚ η οποία μετείχε στην Κυβέρνηση για δύο περίπου χρόνια. Αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2010 λόγω διαφωνίας με τους χειρισμούς του Προέδρου Χριστόφια και την πολιτική του στο κυπριακό. Η κατάρρευση της οικονομίας δρομολογήθηκε από το 2008 και επιτάθηκε το 2009, περίοδος κατά την οποίαν η ΕΔΕΚ μετείχε στην κυβέρνηση.

Τα σφάλματα του Πανίκου Δημητριάδη

Η Ερευνητικη Επιτροπή στέκεται κριτικά και στη διαχείριση που έγινε από τον κεντρικό τραπεζίτη:

«Σφάλμα υπήρξε η μη συμμετοχή εκπροσώπων των τραπεζών στις διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις, βέβαια, περιεπλάκησαν λόγω της έκθεσης PIMCO η οποία, σύμφωνα με προβληθέντες ισχυρισμούς, υπερέβαλε τις ανάγκες των τραπεζών, υιοθετώντας υπερβαλλόντως ακραία σενάρια. Και ο κύριος Δημητριάδης διατύπωσε κάποιες επιφυλάξεις για το κύρος της έκθεσης της PIMCO λόγω έλλειψης διαφάνειας, γεγονός που οδήγησε στην επιλογή και άλλης εταιρείας, της Black Rock, για τον έλεγχο των πορισμάτων της πρώτης.

Η απουσία των επηρεαζόμενων τραπεζών από τις διαπραγματεύσεις για κάτι που τις αφορούσε άμεσα, υπήρξε σφάλμα. Πρόδηλο είναι, βέβαια, ότι η συμφωνία για τη διάθεση των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα, είχε ως αντικείμενο τον περιορισμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των δύο τραπεζών στην Κύπρο.

Μπορεί ακόμα να λεχθεί ότι υπήρχαν ενδεχομένως και αλλότρια κίνητρα χωρών της Ευρωζώνης να προσελκύσουν προς ίδιον όφελος καταθέσεις μη Κυπρίων στις κυπριακές τράπεζες. Αφήνονται ακόμα ερωτηματικά ως προς την επάρκεια της τιμής στην οποία διατέθηκαν. Η παρουσία των τραπεζών στη διαπραγμάτευση ήταν απαραίτητη για τον σκοπό αυτό.

Καταλήγοντας, θέλουμε να εκφράσουμε την πίστη μας ότι η Κύπρος η οποία επέζησε τόσων δεινών θα αντιμετωπίσει την παρούσα οικονομική κρίση που την έπληξε και θα ορθοποδήσει, χαράσσοντας μια ελπιδοφόρα πορεία για τον δύσμοιρο λαό της».

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου