Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

ΝΑSA: Ρεκόρ μετάδοσης δεδομένων για «διαστημικό» Ίντερνετ

Η ανάπτυξη επικοινωνίας λέηζερ θα δώσει στη NASA τη δυνατότητα επέκτασης των εφαρμογών επικοινωνίας, οδηγώντας σε καλύτερες αναλύσεις εικόνας και ακόμα και τη δυνατότητα μετάδοσης τρισδιάστατου βίντεο από και προς το Διάστημα.

Τη δική του ιστορία έγραψε το πρόγραμμα LLCD (Lunar Laser Communication Demonstration) της NASA, χρησιμοποιώντας ακτίνες λέηζερ για τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ της Γης και της Σελήνης, με download rate που άγγιξε τα 622 Mbps.

Το LLCD, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της αποστολής LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) είναι το πρώτο σύστημα αμφίδρομης επικοινωνίας της NASA το οποίο χρησιμοποιεί λέηζερ αντί για ραδιοκύματα. Επίσης, επετεύχθη χωρίς προβλήματα ή λάθη upload rate 20 Mbps, από τον κύριο σταθμό στο Νέο Μεξικό στο διαστημόπλοιο το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

«Το LLCD είναι το πρώτο βήμα στον ʽοδικό χάρτηʼ μας σχετικά με τη δημιουργία της επόμενης γενιάς δυνατοτήτων διαστημικής επικοινωνίας» είπε ο Μπάντρι Γιούνες, στέλεχος της NASA αρμόδιο για θέματα διαστημικής επικοινωνίας και πλοήγησης. «Τα αποτελέσματα της επίδειξης είναι ενθαρρυντικά, και πιστεύουμε ότι είναι στο σωστό δρόμο για να θέσουμε αυτές τις νέες δυνατότητες σε επιχειρησιακή χρήση σύντομα».

Από τις πρώτες διαστημικές αποστολές μέχρι σήμερα, η «πλατφόρμα» επικοινωνίας ήταν τα ραδιοκύματα (RF). Ωστόσο, πλέον η συγκεκριμένη τεχνολογία φτάνει στα όριά της, καθώς αυξάνονται η απαιτήσεις όγκου δεδομένων. Η ανάπτυξη επικοινωνίας λέηζερ θα δώσει στη NASA τη δυνατότητα επέκτασης των εφαρμογών επικοινωνίας, οδηγώντας σε καλύτερες αναλύσεις εικόνας και ακόμα και τη δυνατότητα μετάδοσης τρισδιάστατου βίντεο από και προς το Διάστημα. Το LLCD είναι το πρώτο εξειδικευμένο σύστημα της υπηρεσίας για αμφίδρομη επικοινωνία μέσω λέηζερ αντί ραδιοκυμάτων.

Το LLCD αποτελεί «προοίμιο» ενός μεγαλύτερης έκτασης πειράματος που έχει προγραμματιστεί για το 2017, του LCRD (Laser Communications Relay Demonstration) και εντάσσεται στο πλαίσιο του Technology Demonstration Missions Program, που έχει σκοπό την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών για χρήση στο «βαθύ» Διάστημα.

ΠΗΓΗ naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου