Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΛΟΓΩ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας - Eπιβολή "μίνι" αμερικανικού εμπάργκο όπλων




Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρά σε μερικό εμπάργκο στην Τουρκία στρατηγικών υλικών, αλλά και κεφαλαίων για την ανάπτυξη της πολεμικής της βιομηχανίας λόγω της προμήθειας του κινεζικού αντιαεροπορικού συστήματος HQ-9, βάζοντας σε νέα δοκιμασία τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.
Κατ'αρχήν σε μία ωμή παρέμβασή της στην τουρκική εσωτερική πολιτική η γνωστή αμερικανική επενδυτική εταιρία Merrill Lynch αρνείται συνεργασία με την τουρκική αμυντική εταιρία ASELSAN λόγω της απόφασης της Τουρκίας να προμηθευτεί αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα από κινεζική εταιρεία που βρίσκεται στη "μαύρη λίστα¨των ΗΠΑ!

Γενικά οι κινεζικές μυντικές βιομηχανίες βρίσκονται σε μία "μαύρη λίστα" τόσο της Ευρώπης, όσο και της ΕΕ, λόγω της βίαιης καταστολής του κινήματος των μουσουλμάνων Ουιγούρων πριν από τέσσερα χρόνια.
Αυτή ήταν και η αιτία που "πάγωσε" το ενδιαφέρον των Κινέζων για τα ΕΑΣ: Δεν υπήρχε περίπτωση να εγκριθεί η πώλησή τους από τις Βρυξέλλες.

Εν προκειμένω η Merrill Lynch αρνήθηκε να υποβάλλει δημόσια προσφορά στη δευτερεύουσα αγορά (secondary public offering) για μετοχές της τουρκικής αμυντικής εταιρείας ASELSAN.

Σε επιστολή που απέστειλε στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, η Merrill Lynch επέστησε την προσοχή στην απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα από κινεζική εταιρεία που βρίσκεται στη ''μαύρη λίστα''.
Όπως εξήγησε, η Merriyll Lynch  δεν επιθυμεί καμία εμπλοκή με την κινεζική εταιρεία. «Αν συνεργαστείτε με την κινεζική εταιρεία CPMIEC, δεν θα συνεργαστούμε εμείς μαζί σας», ανέφερε η επιστολή της Merrill Lynch, για την οποία η εφημερίδα  υποστηρίζει ότι συντάχθηκε σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι το 15% της ASELSAN έχει μέχρι στιγμής προβεί σε δημόσια προσφορά, και η εταιρία διενεργεί συνομιλίες με διάφορες διεθνείς εταιρείες συμβούλων, συμπεριλαμβανομένης και της Merrill Lynch, εν όψει της δεύτερης δημόσιας προσφοράς.
Από εκεί και πέρα είχαμε κια δεύτερο κρούσμα: Η αμερικανική WestCAM Solutions, κατόπιν οδηγιών της αμερικανικής κυβέρνησης, απαγόρευσε την εξαγωγή υλικών στρατηγικής σημασίας στην τουρκική εταιρία Vestel η οποία σκόπευε να αποκτήσει τα συγκεκριμένα υλικά προκειμένου να τα ενσωματώσει στο κατασκευής της μη επανδρωμένο αερόχημα Karayel.
Τα συγκεκριμένα υλικά ήταν κάμερες και δείκτες λέιζερ για το UAV Karayel που πρόκειται να παραδοθεί τον Ιούλιο του 2014.
Προκειμένου να εξοπλίσει το αερόχημα με κάμερες και δείκτες λέιζερ η Vestel στράφηκε στην αμερικανική WestCAM Solutions προκειμένου να αποκτήσει τα υλικά και τη σχετική τεχνογνωσία σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η αιτία της άρνησης άδειας εξαγωγής οφείλεται στο γεγονός ότι οι δείκτες λέιζερ που είχε παραγγείλει η Vestel χρησιμοποιούνται σε συστήματα σκόπευσης που τοποθετούνται σε μη επανδρωμένα αεροχήματα και μπορούσαν να διαρρείσουν στην Κίνα. Aυτή τουλάχιστον ήταν η αμερικανική αιτιολογία.
Κάθε σύστημα Karayel αποτελείται από έξι αεροχήματα, τρεις σταθμούς εδάφους και ένα σύστημα εκτόξευσης. Το μη επανδρωμένο αερόχημα Karayel θα έχει δυνατότητα παραμονής εν πτήση για 10 ώρες, να επιτυγχάνει υψόμετρα της τάξης των 18.000 ποδών (5.486 μέτρα) και μεταφοράς φορτίου 35 κιλών.
Αμέσως πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας δήλωσαν στην τουρκική εφημερίδα «Zaman», ότι "η Τουρκία έχει τις τεχνολογικές δυνατότητες να αναπτύξει και να παράξει εγχωρίως τα συγκεκριμένα υλικά" και φαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να "τραβήξουν στο σχοινί".
Άλλωστε οι Τούρκοι βλέπουν πλέον τις ΗΠΑ ως ανταγωνιστές περισσότερο, παρά ως συμμάχους.
Τμήμα ειδήσεων defefencenet.gr

ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου