Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Σε δέκα ημέρες η κηδεία του Μαντέλα

Η είδηση του θανάτου του Νέλσον Μαντέλα συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη. Ακριβώς όσο ισχυρός είναι ο απόηχος του έργου του αλλά και το σοκ της απώλειάς του, τόσο μεγαλειώδης θα είναι και η κηδεία του, που θα γίνει το Σάββατο παρουσία πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών, βασιλέων, ξένων αξιωματούχων και διασήμων που θα έρθουν στη Νότιο Αφρική για να θρηνήσουν τον ήρωα που πολέμησε το απαρτχάιντ.

Η επισημότητα με την οποία θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία λέγεται ότι θα συναγωνιστεί αυτές των Ουίνστον Τσώρτσιλ το 1965 και Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' το 2005.


Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατο του Μαντέλα

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα η κηδεία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη και οι σημαίες σε ολόκληρη τη χώρα θα κυματίζουν μεσίστιες, ως δείγμα εθνικού πένθους, ακόμη και μετά την κηδεία. Η περίοδος πένθους θα διαρκέσεις δέκα ημέρες, ενώ όπως δημοσίευσε η USA Today ανάμεσα στους επισήμους που θα παρευρεθούν στη νεκρώσιμη ακολουθία θα είναι και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έδωσε εντολή μέχρι τη Δευτέρα οι σημαίες σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες να κυματίζουν μεσίστιες, αποτίοντας φόρο τιμής στον ηγέτη της Νότιας Αφρικής.

Όπως μετέδωσε το CNN, ακόμη λεπτομέρειες για την τέλεση του μυστηρίου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά φημολογείται πως οι κυβερνητικοί αρμόδιοι ετοιμάζουν την τηλεοπτική μετάδοση της ακολουθίας για όλο τον κόσμο αποτίοντας φόρο τιμής στον ήρωα του έθνους και πρώτο μαύρο πρόεδρο στη χώρα, ενώ η ταφή θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο. Άλλωστε, καθώς τους τελευταίυος μήνες αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του, πλάνα για την ταφή συζητούσαν η οικογένειά του, οι στρατιωτικές Αρχές και η πολιτική ηγεσία της Νότιας Αφρικής.

Μαντέλα, ένας ήρωας της ανθρωπότητας

Στις δέκα ημέρες εθνικού πένθους θα τηρηθούν τόσο τα δυτικά έθιμα όσο και των Θεμπού, της φυλής του Μαντέλα.

Ημέρες 1η έως 4η
Ο Μαντέλα απεβίωσε την Πέμπτη στις 20.50 το βράδυ τοπική ώρα, ενώ κοντά του βρισκόταν η οικογένειά του, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας Ζούμα. Εικάζεται ότι κοντά του θα βρίσκονταν και οι γηραιότεροι των Θεμπού οι οποίοι είτε μόλις ο Μαντίμπα "έφυγε" στο σπίτι του είτε στο νεκροτομείο θα τέλεσαν την πρώτη παραδοσιακή λιτανεία τους, μία παράδοση που την ονομάζουν "κλείνοντας τα μάτια". Στη διάρκεια της τελετουργίας, θα μιλούν στον Μαντέλα όπως και στους νεκρούς προγόνους του, εξηγώντας τι συμβαίνει σε κάθε στάδιο, ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση από τη ζωή στον θάνατο και πιο πέρα. Μετά τη λιτανεία, το σώμα του αείμνηστου ηγέτη θα ταρριχευτεί στο νεκροτομείο, το οποίο θεωρείται ότι θα είναι το στρατιωιτκό νοσοκομείο στην Πρετόρια.

Ημέρα 5η
Δεν θα διοργανωθεί κάποιο επίσημο δημόσιο γεγονός έως και την πέμτπη ημέρα από τον θάνατό του, οποότε χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συρρεύσουν στο στάδιο FNB, γνωστό ως Πόλη Ποδοσφαίρου, στην πόλη Σοουέτο για μνημόσυνο. Σ' αυτό το στάδιο ο Μαντέλα έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή του τον Ιούλιο του 2010, στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Αναμένεται η ατμόσφαιρα να είναι βαριά και πένθιμη καθώς το έθνος πενθεί τον Μαντέλα. Είναι ασαφές αν θα μεταφερθεί εκεί το φέρετρό του. Κάποιοι παγκόσμιοι ηγέτες αναμένεται να δώσουν το "παρών" στην επιμνημόσυνη δέηση, αν δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν στην κηδεία λίγες ημέρες μετά.

Ημέρες 6η έως 8η
Η σορός του αείμνηστου ηγέτη της χώρας θα βρίσκεται στο κυβερνητικό κτίριο της Πρετόρια, όπου είναι η έδρα της κυβέρνησης για λαϊκό προσκύνημα. Την πρώτη ημέρα θα προσκυνήσουν τη σορό οι επίσημοι αξιωματούχοι και τις ημέρες 7-8 ο λαός. Οι ώρες που θα επιτρέπεται το προσκύνημα θα είναι από την αυγή μέχρι τη δύση του ήλιου.

Ημέρα 9η
Εννιά μέρες μετά τον θάνατο του Μαντίμπα, ένα στρατιωιτκό αεροσκάφος θα φύγει από την Πρετόρια με προορισμό νότια, τη Μθάθα, κεντρική πόλη στην επαρχία του Βόρειου Κέιπ. Οι γηραιοί των Θεμπού και μέλη της οικογένειας του αείμνηστου πρώην προέδρου θα συνοδεύσουν το φέρετρό του. Χιλιάδες πολίτες αναμένεται να σχηματίσουν ουρές στους δρόμους από το αεροδρόμιο της πόλης και θα παρακολουθούν καθώς στρατιωτικό άγημα θα φέρει με κλίβανο το φέρετρο στο απομακρυσμένο χωριό Qunu, όπου ο Μαντέλα είχε περάσει τα παιδικά του χρόνια.

Στη διάρκεια της διαδρομής θα γίνουν αρκετές παύσεις για δεήσεις ώστε οι Νοτιοαφρικανοί να υποβάλουν τα σέβη τους στον αποθανόντα ηγέτη τους. Μόλις το άγημα φθάσει στο σπίτι του Μαντέλα, οι στρατιωτικοί με επίσημη τελετή θα παραδώσουν την ευθύνη των λειψάνων του στην οικογένειά του. Η σημαία της Νότιας Αφρικής με την οποία αναμένεται να είναι τυλιγμένο το φέρετρο του Μαντέλα, θα αντικατασταθεί με την παραδοσιακή κουβέρτα Xhosa, που συμβολίζει την επιστροφή ενός δικού τους.

Κατά το σούρουπο οι ηγέτες της φυλής και η οικογένεια του Μαντέλα αν΄μένεται να συγκεντρωθούν για μια ιδιωτική αγρυπνία πριν από τη δημόσια κηδεία την επόμενη ημέρα.

Ημέρα 10η
Η τελετή και η κηδεία θα γίνουν στα εδάφη της ιδιαίτερης πατρίδας του Μαντέλα. Αναμένονται χιλιάδες λαού, ανάμεσά τους και ηγέτες κρατών, να προσέλθουν για την επίσημη νεκρώσιμη ακολουθία, η οποία θα τελεστεί κάτω από μία μεγάλη τέντα κοντά στους λόφους όπου ο αείμνηστος πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφιρκής έπαιζε στα παιδικά του χρόνια.

Σίγουρα θα υπάρξει στρατιωιτκός κλοιός για λόγους ασφαλείας, ενώ η τελετή θα μεταδοθεί τηλεοπτικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο μέσο της ημέρας, όταν ο ήλιος θα βρίσκεται ψηλά στον ουρανό, ο Μαντέλα θα ταφεί στο πετρώδες έδαφος της πατρίδας του. Μόνο μέλη της οικογένειας θα πουν το ύστατο χαίρε καθώς η σορός του θα σκεπάζεται από το χώμα. Η περιοχή ταφής έχει κατασκευαστεί ειδικά γι' αυτόν καθώς αποθανόντα μέλη της οικογένειάς του έχουν επίσης ταφεί εκεί. Σύμφωνα με τα νοτιοαφρικανικά έθιμα θα είναι επιστροφή στο σπίτι του. Γύρω από τον τάφο το τοποίο είναι βραχώδες, γεμάτο χόρτο όπου βόσκουν βοοειδή και λαμπερά πορτοκαλί φυτά αλόης. Η αλόη είναι αυτόχθον φυτό, ανθεκτικό στην ξηρασία και ανθεί στην περιοχή όταν όλα γύρω είναι ξηρά και θαμπά., συμβολική χειρονομία σ' έναν άνθρωπο που η ζωή του ήταν γεμάτη με θυσία και τραγωδία αλλά που θριάμβευσε με το πείσμα του πνεύματός του και της ελπίδας ακόμη και στις πιο σκοτεινές ημέρες.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου