Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Η στιγμή που η Guardian καταστρέφει υπολογιστές με έγγραφα Snowden (Βίντεο)

Πρόκειται για ένα από τα πιο παράξενα περιστατικά στην ιστορία του τύπου και της δημοσιογραφίας εν γένει που δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα.

Ενα ιδιαίτερο βίντεο δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Guardian, όπου καταγράφεται η καταστροφή των υπολογιστών που περιείχαν τα στοιχεία που είχαν διαρρεύσει από τον Edward Snowden, σχετικά με τις παρακολουθήσεις της NSA, στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας στο Λονδίνο.

Το Σάββατο 20 Ιουλίου του 2013, σε ένα έρημο υπόγειο στα HQ της Guardian στο King Cross της βρετανικής πρωτεύουσας, o deputy editor Paul Johnson, μαζί με την executive director Sheila Fitzsimons και τον computer expert David Blishen, υπό την επίβλεψη δύο τεχνικών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου (GCHQ), χρησιμοποίησαν ειδικά εργαλεία ώστε να καταστρέψουν τους σκληρούς δίσκους και τα τσιπ μνήμης στα οποία βρισκόταν τα κρυπτογραφημένα αρχεία.

Σύμφωνα με το digitallife, η απόφαση για την καταστροφή ελήφθη μετά από απειλές για νομική δράση από την αγγλική κυβέρνηση ενάντια στην εφημερίδα και φυσικά ήταν «συμβολική». Είχαν προηγηθεί συναντήσεις του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Jeremy Heywood που στάλθηκε προσωπικά από τον David Cameron, με το συντάκτη της Guardian Alan Rusbridger, για την επιστροφή των εγγράφων, αλλά και τη διακοπή δημοσιεύσεων που σχετίζονται με τις διαρροές του πρώην υπαλλήλου της NSA.

Οι υπολογιστές που καταστράφηκαν ήταν τέσσερα Macbooks που περιείχαν όλο το υλικό του Snowden. Κανένα από τα computers δεν είχε συνδεθεί ποτέ με το Internet ούτε κάποιο άλλο δίκτυο, ενώ υπήρχαν πολλά ακόμη μέτρα ασφαλείας, όπως πρόσβαση σε αυτά από συγκεκριμένους συντάκτες, φρουροί όλο το 24ωρο, κωδικοί πρόσβασης, αλλά και απαγόρευση χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών στο χώρο που βρισκόταν.

Προκειται για την πρώτη περίπτωση καταστροφής υλικού που βλέπει το φως της δημοσιότητας και όπως σχολιάζει ο παρευρισκόμενος συντάκτης Paul Johnson: «ήταν η πιο σουρεαλιστική περίπτωση που έχω δει στη βρετανική δημοσιογραφία».

ΠΗΓΗ thecuriosityofcat

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου