Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Βουλή: Συνεχίζεται η σύγκρουση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκη κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση για πρώτη φορά στα χρονικά - Σε κλίμα αντιπαράθεσης η σημερινή διαδικασία μετά τη χθεσινή επεισοδιακή συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.Η σφοδρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναμένεται να συνεχιστεί στην Ολομέλεια κατά την συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη.


Υπενθυμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μέμφεται τον Πρόεδρο καθώς θεώρησε αντισυνταγματική και ενάντια στον κανονισμό της Βουλής την απόφασή του να απορρίψει προηγούμενη πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Από την άλλη πλευρά τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησαν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή καθώς δεν έχουν παρέλθει 6 μήνες από την προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (σ.σ. 7.11.2013 με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ). Χαρακτήρισαν μάλιστα την ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ ως απόπειρα «εκτροπής» της οικονομικής σταθερότητας της χώρας υποστηρίζοντας ότι αυτό που πραγματικά επεδίωκε ήταν να καθυστερήσει η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και να μην προλάβει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις έναντι της τρόικα για την εκταμίευση της δόσης.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά που κατατίθεται πρόταση μομφής κατά του Προέδρου ενώ όπως σημειώνουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παρατηρητές προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι μεταξύ αυτών που μέμφονται τον κ. Μεϊμαράκη είναι και ο κ. Γιάννης Δραγασάκης αντιπρόεδρος της Βουλής. Επιπροσθέτως, κατά την διαδικασία αναμένεται να τοποθετηθεί και ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ την συζήτηση άνοιξε ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος ο οποιος υποστήριξε ότι η πρόταση μομφής κατά του προσώπου του Προέδρου της Βουλής δεν έχει χαρακτηριστικά προσωπικής κόντρας! «Η Αριστερά δεν συνηθίζει να προσωποποιεί τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες» είπε και εξήγησε ότι η πρόταση μομφής είχε σκοπό να γίνει συζήτηση που θα αναδείξει τον αντικοινοβουλευτικό τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η Βουλή την περίοδο των Μνημονίων.

«H πρότασή μας δεν στοχεύει στο πρόσωπο του Προέδρου αλλά στην λειτουργία της Βουλής κατά την περίοδο του  μνημονίου που απαξιώνεται. Αναζητούμε μια ευκαιρία για να προκαλέσουμε συζήτηση για τα έργα και τις ημέρες του κοινοβουλίου» σημείωσε και πρόσθεσε « δεν υπάρχει καμία χώρα στον σύγχρονο κόσμο που το κοινοβούλιο της να έχει καταργήσει όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις του λαού που εκπροσωπεί δημιουργώντας ανεργία και εξαθλίωση. Να έχει δημιουργήσει ρήτρα φτωχοποίησης και να την παρουσιάζει ως εθνική επιτυχία».

Υποστήριξε ότι η Βουλή έχει μετατραπεί «σε τυπογραφείο διατάξεων, σε  εργαστήριο τυποποίησης νόμων  που άλλοι αποφασίζουν…. Δεν μπορεί κάποια περιστασιακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία να καταργεί το Σύνταγμα».

Αναφορικά δε με την πρόταση μομφής κατά του κ. Γ. Στουρνάρα είπε ότι «ήταν πρόταση δυσπιστίας που έπρεπε να ασκηθεί κατά του υπουργού που πρωτοστατεί στην οικονομική πολιτική… Εξάλλου είναι γνωστή η προσήλωση του στην εσφαλμένη συνταγή της Ε.Ε».

Ο κ. Αναστάσιος Νεράτζης από την ΝΔ επιχείρησε με νομικά κυρίως επιχειρήματα να δείξει ότι καλώς απερρίφθη η αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και κακώς κατατέθηκε η δεύτερη κατά του κ. Μεϊμαράκη.

Σημείωσε δε ότι η τελευταία πρόταση μομφής κατά Προέδρου καταγράφεται πριν από το 1950 και πρόσθεσε πως «Αρκεί άραγε να ονοματίσει κανείς ένα κείμενο πρόταση δυσπιστίας για να προσλάβει το κείμενο αυτό το χαρακτήρα; Όχι! Ο ΚτΒ που είναι ιδιότυπος νόμος βάζει 2 προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί το κείμενο πρόταση δυσπιστίας:

-          Να μνημονεύονται τα στοιχεία των ενεργειών του προσώπου που θεμελιώνουν την δυσπιστία. Στην δική σας πρόταση είναι η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου το οποό όμως φέρει την στήριξη όλης της κυβέρνησης και όχι μόνο του κ. Στουρνάρα

-          Να μην έχει προηγηθεί άλλη όμοια λέει ο ΚτΒ το τελευταίο 6μηνο πρόταση. Υποβλήθηκε πρόταση και συζητήθηκε και απερρίφθη τον Νοέμβριο. Λέει ο σύριζα ότι δεν είναι ίδια καθώς αυτή είναι κατά υπουργού και εκείνη κατά της κυβέρνησης. Όμως οι υπουργοί είναι συλλογικώς υπεύθυνοι για την κυβερνητική πολιτική… άρα  οι δύο προτάσεις είναι απολύτως όμοιες και δεν μπορούν να συζητηθούν»

Εξήγησε δε ότι αυτό διαπίστωσε ο κ. Μεϊμαράκης και απέρριψε την πρώτη πρόταση χωρίς να μεπι στην ουσία της ως όφειλε και συμπλήρωσε «Θέλετε να τσιμπήσετε δημοσκοπηκά να ενώσετε τα πλήθη σας να εμφανίσετε σκληρό πρόσωπο. Να το κάνετε αρκεί να είναι νομότυπο. Δυσπιστούμε στην πρόταση δυσπιστίας σας. Είναι απιστία πολιτικά απέναντι στην προσπάθεια του τόπου. Αιδώς αργείοι».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παναγιώτης Ρήγας υποστήριξε ότι «Στον ΣΥΡΖΙΑ δεν υπάρχουν μεμονωμένα προβλήματα ενηλικίωσης. Υπάρχει συνολικό πρόβλημα ενηλικίωσης. Παίζουν παιχνιδάκια και είναι επικίνδυνα…» και πρόσθεσε «Κατέθεσαν πρόταση δυσπιστίας γιατί ο κ. Στουρνάρας είναι εκφραστής λένε της πολιτικής της ευρωπαϊκής ένωσης. Αυτός ήταν ο λόγος σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο».

Επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «Δεν σας φταίει ούτε το κατεπείγον ούτε οι διαδικασίες. Φταίει ότι δεν έχετε πολιτικά επιχειρήματα. Καταναλώνεται το χρόνο σε διαδικαστικά ζητήματα. Ακόμα και τις ελάχιστες ώρες τις καταναλώνεται με δεκάρικους λόγους περι πραξικοπημάτων» και πρόσθεσε «Δεν έχετε τίποτα να συνεισφέρετε στην πατρίδα. Εχθές στην πιο κρίσιμη στιγμή που ήταν απαραίτητο να προσέλθει ο κ. Στουρνάρας στο Eurogroup έχοντας ένα όπλο στα χέρια του για να επιτραπεί η εκταμίευση της δόσης εσείς καταθέσατε πρόταση μομφής εναντίον του. Δεν σας απασχόλησε ότι λήγουν ομόλογα τον Μάιο και η χώρα θα πτωχεύσει αν δεν πληρωθούν.  Θέλετε να δημιουργήσετε συνθήκες έντασης να δείξετε ότι δήθεν παλεύετε…. Εκτίθεστε ομως…  ο λαός είναι αγανακτισμένος και γονατισμένος αλλά δεν σας εμπιστεύεται και δεν σας πιστεύει».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου