Θέλει να δίνει 1.200 γεύματα την ημέρα όπως και στην Κύπρο. Είναι έτοιμος να αρχίσει τη διανομή, αλλά εδώ και έξι μήνες τον μπλοκάρει το Δημόσιο.
Ούτε για τον φημισμένο φιλάνθρωπο δισεκατομμυριούχο, με την παγκόσμια ακτινοβολία, sir Στέλιο Χατζηιωάννου (γνωστό ως Stelios) δεν είναι κάτι «easy» στην Ελλάδα όταν έχει να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία.
Γιατί το τυφλό τέρας του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να κάνει τα αυτονόητα για να διευκολύνει τον γνωστό σε όλη την υφήλιο Ελληνοκύπριο businessman, ακόμη και όταν προσφέρει αφιλοκερδώς βοήθεια εκατομμυρίων ευρώ.
Ο sir Stelios αγόρασε ένα κτίριο στον Κεραμεικό, στο κέντρο της αθηναϊκής εξαθλίωσης και πείνας, το ανακαινίζει και σκοπεύει να το αξιοποιήσει προσφέροντας 1.200 δωρεάν γεύματα καθημερινά σε ταλαιπωρημένους και ταπεινωμένους από την κρίση πολίτες. Οι καλές προθέσεις όμως σκόνταψαν στο ΙΚΑ και άλλους κρατικούς φορείς: ο Στέλιος Χατζηιωάννου, ο δημιουργός ενός παγκόσμιου κολοσσού, της easyGroup, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τη γνωστή σε όλους αεροπορική easyJet, δεν έχει δραστηριότητα επί ελληνικού εδάφους, άρα ούτε δοσοληψίες με το κράτος. Αυτό από μόνο του κρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως ανασταλτικός παράγοντας ενός τόσο σημαντικού φιλανθρωπικού έργου, με αποτέλεσμα η από καρδιάς δωρεά του να καθυστερεί τρεις μήνες. Τόσο πολύ, δε, έχει κινητοποιήσει αυτή η αργοπορία τον μεγάλο και παγκοσμίου φήμης συμπατριώτη μας ώστε αποκλειστικά για την ανακοίνωση μιας ακόμα δωρεάς του, σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, αλλά και με στόχο να ξεμπλοκάρει την υπόθεση των συσσιτίων, ήρθε την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα. «Ο πατέρας μου ήθελε να γίνω δικηγόρος. Εγώ τελικά έγινα ο καλύτερος πελάτης τους για να μου λύνουν προβλήματα τέτοιου είδους», μας είπε γελώντας και συνέχισε: «Ο λόγος που δεν έχω δουλειές στην Ελλάδα είναι δυστυχώς αυτός. Η γραφειοκρατία ακόμα και στο πιο απλό και καθαρό πράγμα. Ακόμα και σε μια φιλανθρωπία κάτι θα βρουν», δηλώνει στο «Θέμα».
Αν και δεν επιθυμεί στιγμή να γίνει καταγγελτικός, ούτε να τα βάλει με το κράτος, όπως ξεκαθαρίζει, επιχειρεί να ξεμπλοκάρει ένα έργο το οποίο είναι κατεπείγον για τη ρημαγμένη Αθήνα. Ο λόγος για τον οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες τον φρενάρουν είναι το ότι δεν έχει άμεση επαγγελματική δραστηριότητα στη χώρα μας. Επιλογή όμως που, όπως αποδεικνύεται από την κοινωνική του προσφορά, τελικά είναι σωστή, καθώς η ελληνική γραφειοκρατία για κάθε λύση έχει κι ένα νέο πρόβλημα. Εφόσον, λοιπόν, ο Stelios προσωπικά δεν διαθέτει ελληνική επιχειρηματική βάση και δεν τον αποδέχεται το κράτος ως φορολογικό εκπρόσωπο του εγχειρήματος, θα πρέπει να βρει άλλη λύση.
Η δυσκολία δηλαδή έγκειται στο ότι ο ίδιος και η εταιρεία του δεν έχουν φορολογική έδρα στην Ελλάδα. Το ακίνητο επί της οδού Γερμανικού 18 στον Κεραμεικό αγοράστηκε από το ίδρυμα του κ. Χατζηιωάννου, το Stelios Philanthropic Foundation, το φθινόπωρο που μας πέρασε. Επί 6 μήνες ο χώρος, που είναι σχεδόν έτοιμος, περιμένει τις εγκρίσεις για να ξεκινήσει να λειτουργεί. Ομως ήταν τόση η αργοπορία ώστε ένας παγκόσμιας εμβέλειας επιχειρηματίας άφησε όλες τις άλλες δουλειές του για να έρθει στην Αθήνα να δει τι συμβαίνει και να βάλει πλάτη. «Ολη την άλλη ημέρα θα ασχοληθώ με αυτό το κτίριο για να μπορέσω μετά να φύγω εκτός Ελλάδος», μας λέει εμφανώς κουρασμένος από τις εξελίξεις. Και όλα αυτά τα κάνει ένας από τους πιο επιτυχημένους και καινοτόμους επιχειρηματίες σε όλο τον πλανήτη.
Ενας διεθνής Ελληνας, που ανήκει στις λίστες πλουσίων του περίφημου «Forbes», που η βασίλισσα Ελισάβετ τον έχρισε sir το 2006 για το μεγάλο του έργο και που οι δουλειές του είναι παγκοσμιοποιημένες και δεν έχουν καν βάση ή κέρδος στην Ελλάδα, αλλά βρίσκονται στο Λονδίνο και το Μονακό. Η μόνη του σύνδεση με τη χώρα μας είναι τα ανά τακτά διαστήματα ταξίδια που κάνει για να δει την αγαπημένη του μητέρα και τα αδέλφια του Πόλυ και Κλέλια. Ανθρωπος όμως με ευαισθησίες, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της γνωστής αεροπορικής εταιρείας, αλλά και των δραστηριοτήτων στο real estate, στα ξενοδοχεία και τις μεταφορές, έχει αποφασίσει να μη μας αφήσει στην τύχη μας εν μέσω κρίσης. Με χρηματοδοτήσεις ελληνικών καινοτόμων επιχειρήσεων και πλήθος υποτροφιών σε Ελληνες αριστούχους, ο ίδιος δηλώνει παρών. Κι όμως. Για το Ελληνικό Δημόσιο, τα παραπάνω τίποτα δεν σημαίνουν. Αντιθέτως, οι διευκολύνσεις για κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που και κοινωνική δράση δεν έχουν, αλλά και που κερδίζουν από το Δημόσιο είναι άμεση. Ο κ. Χατζηιωάννου ξεκίνησε τα συσσίτια υπέρ των απόρων συμπατριωτών του αλλά και άλλων κατοίκων του νησιού, πέρυσι, στη Λάρνακα. Η κρίση και το κούρεμα καταθέσεων τον οδήγησαν να αγοράσει κι εκεί ένα ακίνητο και να ξεκινήσει τις διανομές 500 γευμάτων ημερησίως - σήμερα δίνονται 1.200 γεύματα, από τρία συνολικά τέτοιου είδους κέντρα σε όλη τη Μεγαλόνησο, βάσει του προγράμματος «Food from the heart». Και όλα αυτά χωρίς εθνικές διακρίσεις, με οργάνωση και με την έκδοση κάρτας για κάθε άπορο. Το ίδιο πρόγραμμα είναι που θα πραγματοποιηθεί και στην Ελλάδα, αρκεί το κράτος να βοηθήσει και να μην εμποδίζει έναν τόσο σημαντικό businessman.
Βέβαια ο κ. Χατζηιωάννου δεν χρηματοδοτεί μονάχα συσσίτια. Με τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, το αγαπημένο του σχολείο στο οποίο ο ίδιος φοίτησε τη δεκαετία του ’80, χρηματοδοτεί τις σπουδές αριστούχων μαθητών στις τρεις τάξεις του Λυκείου καθώς και τα International Baccalaureate τους. Ας μην ξεχνάμε ακόμη πως, ως απόφοιτος και του London School of Economics, ο ίδιος πληρώνει 10 υποτροφίες ετησίως. «Ο Στέλιος μάς βοηθά έμπρακτα κι όχι στα λόγια», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Δούκας, διευθυντής των εκπαιδευτηρίων, ενώ γνωστό είναι και το ότι παρέχει μεγάλη βοήθεια και σε πολλούς πρώην συμμαθητές και συμφοιτητές του. Παράλληλα, κάθε χρόνο το ίδρυμά του δίνει χρηματική επιβράβευση σε ελληνικές start up επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων μάλιστα βοηθά στις διεθνείς τους σχέσεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως το easyGroup χρηματοδοτεί και ελληνοτουρκοκυπριακές επιχειρηματικές προσπάθειες, καθώς πεποίθηση του Στέλιου Χατζηιωάννου είναι ότι μόνο μέσω της συνεργασίας θα υπάρξει ειρήνευση στο νησί. «Θα κάνω κι άλλα πράγματα για να βοηθήσω», υπόσχεται ο ίδιος με ειλικρινή διάθεση προσφοράς σε μια χώρα που τόσο τη χρειάζεται.
Ο Στέλιος Χατζηιωάννου ήρθε στην Αθήνα για μία μόλις ημέρα. Στο περιθώριο της παρουσίασης της νέας του υποτροφίας στα Εκπαιδευτήρια Δούκα και λίγο πριν από τα πολύωρα ραντεβού με τους δικηγόρους του για την υπόθεση των συσσιτίων στον Κεραμεικό, το «Θέμα» τον συνάντησε. Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος πως η χώρα βγαίνει σταδιακά από την κρίση. «Πιστεύω πως οι οικονομίες κάνουν κύκλους. Αυτοί είναι συνήθως επταετείς. Η Ελλάδα τώρα συμπληρώνει αυτό τον αρνητικό κύκλο και θα πάει καλύτερα», τονίζει. «Είναι ξεκάθαρο ότι περνάμε σε μια άλλη φάση, που ναι μεν δεν θα μοιάζει με ό,τι γινόταν προ κρίσης, δεν θα είναι όμως και ίδια με την κρίση», σημειώνει. Στην ερώτησή μας για το αν θα επενδύσει στην Ελλάδα, γελάει. «Ο πατέρας μου, όταν ανακοίνωσα πως θέλω να δημιουργήσω αεροπορική εταιρεία, ήταν ο μόνος που δεν γέλασε. Εβαλε όμως έναν και μοναδικό όρο. Να μην κάνω αυτή τη δουλειά στην Ελλάδα.
Εγώ τη χώρα μας την αγαπώ κι ας ζω κυρίως στο Λονδίνο, το Μονακό ή τον υπόλοιπο κόσμο. Κάπως έτσι σκοπεύω να επενδύσω σε ακίνητα στην Αθήνα ή και άλλου, καθώς οι τιμές είναι ελκυστικές. Η Ελλάδα έχει ευκαιρίες», τονίζει. Παράλληλα ανακοινώνει πως αυτή την περίοδο, μετά τις easyJet, easyCar, easyValue, easyMoney, easylnternetCafe, easyCruiseOne και easyFoodStores, ιδρύει μια εταιρεία η οποία θα πουλάει μόνο τρόφιμα και θα ξεκινήσει πιλοτικά τη λειτουργία της στο Νότιο Λονδίνο, για να έρθει αργότερα και στην Ελλάδα. «Είναι μια εταιρεία τύπου Aldi με generic τρόφιμα σε χαμηλές τιμές», τονίζει, και συμπληρώνει για τη χώρα μας: «Η ανάπτυξη ήδη έρχεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ολοι αυτοί θα έρθουν ως τουρίστες ή και επενδυτές στην Ελλάδα. Αν οι τράπεζες δεν γυρίσουν στις παλιές τους υπερβολές και στα διακοποδάνεια, νομίζω πως θα έχουμε κάτι καλύτερο να περιμένουμε από τα όσα συμβαίνουν σήμερα». Βέβαια μπήκαμε και στον πειρασμό να τον ρωτήσουμε για την ελληνική πολιτική κατάσταση. «Στους πολιτικούς δεν πρέπει να δίνουμε ούτε φοβερά μεγάλο credit (σ.σ.: επιβράβευση), ούτε όμως και πολύ blame (σ.σ.: κατηγορία). Στην Ελλάδα υπάρχουν ευκαιρίες και πρέπει και οι πολίτες να αλλάξουν νοοτροπία», τόνισε.
ΠΗΓΗ protothema
Ούτε για τον φημισμένο φιλάνθρωπο δισεκατομμυριούχο, με την παγκόσμια ακτινοβολία, sir Στέλιο Χατζηιωάννου (γνωστό ως Stelios) δεν είναι κάτι «easy» στην Ελλάδα όταν έχει να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία.
Γιατί το τυφλό τέρας του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να κάνει τα αυτονόητα για να διευκολύνει τον γνωστό σε όλη την υφήλιο Ελληνοκύπριο businessman, ακόμη και όταν προσφέρει αφιλοκερδώς βοήθεια εκατομμυρίων ευρώ.
Ο sir Stelios αγόρασε ένα κτίριο στον Κεραμεικό, στο κέντρο της αθηναϊκής εξαθλίωσης και πείνας, το ανακαινίζει και σκοπεύει να το αξιοποιήσει προσφέροντας 1.200 δωρεάν γεύματα καθημερινά σε ταλαιπωρημένους και ταπεινωμένους από την κρίση πολίτες. Οι καλές προθέσεις όμως σκόνταψαν στο ΙΚΑ και άλλους κρατικούς φορείς: ο Στέλιος Χατζηιωάννου, ο δημιουργός ενός παγκόσμιου κολοσσού, της easyGroup, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τη γνωστή σε όλους αεροπορική easyJet, δεν έχει δραστηριότητα επί ελληνικού εδάφους, άρα ούτε δοσοληψίες με το κράτος. Αυτό από μόνο του κρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως ανασταλτικός παράγοντας ενός τόσο σημαντικού φιλανθρωπικού έργου, με αποτέλεσμα η από καρδιάς δωρεά του να καθυστερεί τρεις μήνες. Τόσο πολύ, δε, έχει κινητοποιήσει αυτή η αργοπορία τον μεγάλο και παγκοσμίου φήμης συμπατριώτη μας ώστε αποκλειστικά για την ανακοίνωση μιας ακόμα δωρεάς του, σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, αλλά και με στόχο να ξεμπλοκάρει την υπόθεση των συσσιτίων, ήρθε την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα. «Ο πατέρας μου ήθελε να γίνω δικηγόρος. Εγώ τελικά έγινα ο καλύτερος πελάτης τους για να μου λύνουν προβλήματα τέτοιου είδους», μας είπε γελώντας και συνέχισε: «Ο λόγος που δεν έχω δουλειές στην Ελλάδα είναι δυστυχώς αυτός. Η γραφειοκρατία ακόμα και στο πιο απλό και καθαρό πράγμα. Ακόμα και σε μια φιλανθρωπία κάτι θα βρουν», δηλώνει στο «Θέμα».
Αν και δεν επιθυμεί στιγμή να γίνει καταγγελτικός, ούτε να τα βάλει με το κράτος, όπως ξεκαθαρίζει, επιχειρεί να ξεμπλοκάρει ένα έργο το οποίο είναι κατεπείγον για τη ρημαγμένη Αθήνα. Ο λόγος για τον οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες τον φρενάρουν είναι το ότι δεν έχει άμεση επαγγελματική δραστηριότητα στη χώρα μας. Επιλογή όμως που, όπως αποδεικνύεται από την κοινωνική του προσφορά, τελικά είναι σωστή, καθώς η ελληνική γραφειοκρατία για κάθε λύση έχει κι ένα νέο πρόβλημα. Εφόσον, λοιπόν, ο Stelios προσωπικά δεν διαθέτει ελληνική επιχειρηματική βάση και δεν τον αποδέχεται το κράτος ως φορολογικό εκπρόσωπο του εγχειρήματος, θα πρέπει να βρει άλλη λύση.
Η δυσκολία δηλαδή έγκειται στο ότι ο ίδιος και η εταιρεία του δεν έχουν φορολογική έδρα στην Ελλάδα. Το ακίνητο επί της οδού Γερμανικού 18 στον Κεραμεικό αγοράστηκε από το ίδρυμα του κ. Χατζηιωάννου, το Stelios Philanthropic Foundation, το φθινόπωρο που μας πέρασε. Επί 6 μήνες ο χώρος, που είναι σχεδόν έτοιμος, περιμένει τις εγκρίσεις για να ξεκινήσει να λειτουργεί. Ομως ήταν τόση η αργοπορία ώστε ένας παγκόσμιας εμβέλειας επιχειρηματίας άφησε όλες τις άλλες δουλειές του για να έρθει στην Αθήνα να δει τι συμβαίνει και να βάλει πλάτη. «Ολη την άλλη ημέρα θα ασχοληθώ με αυτό το κτίριο για να μπορέσω μετά να φύγω εκτός Ελλάδος», μας λέει εμφανώς κουρασμένος από τις εξελίξεις. Και όλα αυτά τα κάνει ένας από τους πιο επιτυχημένους και καινοτόμους επιχειρηματίες σε όλο τον πλανήτη.
Ενας διεθνής Ελληνας, που ανήκει στις λίστες πλουσίων του περίφημου «Forbes», που η βασίλισσα Ελισάβετ τον έχρισε sir το 2006 για το μεγάλο του έργο και που οι δουλειές του είναι παγκοσμιοποιημένες και δεν έχουν καν βάση ή κέρδος στην Ελλάδα, αλλά βρίσκονται στο Λονδίνο και το Μονακό. Η μόνη του σύνδεση με τη χώρα μας είναι τα ανά τακτά διαστήματα ταξίδια που κάνει για να δει την αγαπημένη του μητέρα και τα αδέλφια του Πόλυ και Κλέλια. Ανθρωπος όμως με ευαισθησίες, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της γνωστής αεροπορικής εταιρείας, αλλά και των δραστηριοτήτων στο real estate, στα ξενοδοχεία και τις μεταφορές, έχει αποφασίσει να μη μας αφήσει στην τύχη μας εν μέσω κρίσης. Με χρηματοδοτήσεις ελληνικών καινοτόμων επιχειρήσεων και πλήθος υποτροφιών σε Ελληνες αριστούχους, ο ίδιος δηλώνει παρών. Κι όμως. Για το Ελληνικό Δημόσιο, τα παραπάνω τίποτα δεν σημαίνουν. Αντιθέτως, οι διευκολύνσεις για κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που και κοινωνική δράση δεν έχουν, αλλά και που κερδίζουν από το Δημόσιο είναι άμεση. Ο κ. Χατζηιωάννου ξεκίνησε τα συσσίτια υπέρ των απόρων συμπατριωτών του αλλά και άλλων κατοίκων του νησιού, πέρυσι, στη Λάρνακα. Η κρίση και το κούρεμα καταθέσεων τον οδήγησαν να αγοράσει κι εκεί ένα ακίνητο και να ξεκινήσει τις διανομές 500 γευμάτων ημερησίως - σήμερα δίνονται 1.200 γεύματα, από τρία συνολικά τέτοιου είδους κέντρα σε όλη τη Μεγαλόνησο, βάσει του προγράμματος «Food from the heart». Και όλα αυτά χωρίς εθνικές διακρίσεις, με οργάνωση και με την έκδοση κάρτας για κάθε άπορο. Το ίδιο πρόγραμμα είναι που θα πραγματοποιηθεί και στην Ελλάδα, αρκεί το κράτος να βοηθήσει και να μην εμποδίζει έναν τόσο σημαντικό businessman.
«Θα κάνω κι άλλα για να βοηθήσω»
Βέβαια ο κ. Χατζηιωάννου δεν χρηματοδοτεί μονάχα συσσίτια. Με τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, το αγαπημένο του σχολείο στο οποίο ο ίδιος φοίτησε τη δεκαετία του ’80, χρηματοδοτεί τις σπουδές αριστούχων μαθητών στις τρεις τάξεις του Λυκείου καθώς και τα International Baccalaureate τους. Ας μην ξεχνάμε ακόμη πως, ως απόφοιτος και του London School of Economics, ο ίδιος πληρώνει 10 υποτροφίες ετησίως. «Ο Στέλιος μάς βοηθά έμπρακτα κι όχι στα λόγια», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Δούκας, διευθυντής των εκπαιδευτηρίων, ενώ γνωστό είναι και το ότι παρέχει μεγάλη βοήθεια και σε πολλούς πρώην συμμαθητές και συμφοιτητές του. Παράλληλα, κάθε χρόνο το ίδρυμά του δίνει χρηματική επιβράβευση σε ελληνικές start up επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων μάλιστα βοηθά στις διεθνείς τους σχέσεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως το easyGroup χρηματοδοτεί και ελληνοτουρκοκυπριακές επιχειρηματικές προσπάθειες, καθώς πεποίθηση του Στέλιου Χατζηιωάννου είναι ότι μόνο μέσω της συνεργασίας θα υπάρξει ειρήνευση στο νησί. «Θα κάνω κι άλλα πράγματα για να βοηθήσω», υπόσχεται ο ίδιος με ειλικρινή διάθεση προσφοράς σε μια χώρα που τόσο τη χρειάζεται.
Επενδύσεις σε ακίνητα και σε αλυσίδα τροφίμων
Ο Στέλιος Χατζηιωάννου ήρθε στην Αθήνα για μία μόλις ημέρα. Στο περιθώριο της παρουσίασης της νέας του υποτροφίας στα Εκπαιδευτήρια Δούκα και λίγο πριν από τα πολύωρα ραντεβού με τους δικηγόρους του για την υπόθεση των συσσιτίων στον Κεραμεικό, το «Θέμα» τον συνάντησε. Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος πως η χώρα βγαίνει σταδιακά από την κρίση. «Πιστεύω πως οι οικονομίες κάνουν κύκλους. Αυτοί είναι συνήθως επταετείς. Η Ελλάδα τώρα συμπληρώνει αυτό τον αρνητικό κύκλο και θα πάει καλύτερα», τονίζει. «Είναι ξεκάθαρο ότι περνάμε σε μια άλλη φάση, που ναι μεν δεν θα μοιάζει με ό,τι γινόταν προ κρίσης, δεν θα είναι όμως και ίδια με την κρίση», σημειώνει. Στην ερώτησή μας για το αν θα επενδύσει στην Ελλάδα, γελάει. «Ο πατέρας μου, όταν ανακοίνωσα πως θέλω να δημιουργήσω αεροπορική εταιρεία, ήταν ο μόνος που δεν γέλασε. Εβαλε όμως έναν και μοναδικό όρο. Να μην κάνω αυτή τη δουλειά στην Ελλάδα.
Εγώ τη χώρα μας την αγαπώ κι ας ζω κυρίως στο Λονδίνο, το Μονακό ή τον υπόλοιπο κόσμο. Κάπως έτσι σκοπεύω να επενδύσω σε ακίνητα στην Αθήνα ή και άλλου, καθώς οι τιμές είναι ελκυστικές. Η Ελλάδα έχει ευκαιρίες», τονίζει. Παράλληλα ανακοινώνει πως αυτή την περίοδο, μετά τις easyJet, easyCar, easyValue, easyMoney, easylnternetCafe, easyCruiseOne και easyFoodStores, ιδρύει μια εταιρεία η οποία θα πουλάει μόνο τρόφιμα και θα ξεκινήσει πιλοτικά τη λειτουργία της στο Νότιο Λονδίνο, για να έρθει αργότερα και στην Ελλάδα. «Είναι μια εταιρεία τύπου Aldi με generic τρόφιμα σε χαμηλές τιμές», τονίζει, και συμπληρώνει για τη χώρα μας: «Η ανάπτυξη ήδη έρχεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ολοι αυτοί θα έρθουν ως τουρίστες ή και επενδυτές στην Ελλάδα. Αν οι τράπεζες δεν γυρίσουν στις παλιές τους υπερβολές και στα διακοποδάνεια, νομίζω πως θα έχουμε κάτι καλύτερο να περιμένουμε από τα όσα συμβαίνουν σήμερα». Βέβαια μπήκαμε και στον πειρασμό να τον ρωτήσουμε για την ελληνική πολιτική κατάσταση. «Στους πολιτικούς δεν πρέπει να δίνουμε ούτε φοβερά μεγάλο credit (σ.σ.: επιβράβευση), ούτε όμως και πολύ blame (σ.σ.: κατηγορία). Στην Ελλάδα υπάρχουν ευκαιρίες και πρέπει και οι πολίτες να αλλάξουν νοοτροπία», τόνισε.
ΠΗΓΗ protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου