Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Πτώση για τον Γενικό Δείκτη... σε άνοδο ο δείκτης τραπεζών

Της Έφης Γκικοπούλου 
Από το capital.gr

Η καθίζηση του τζίρου, ήταν το χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης. Με την αγορά του Λονδίνου να παραμένει κλειστή σήμερα λόγω αργίας και την κατάσταση στο Κίεβο να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, το αποτέλεσμα ήταν να περιοριστεί κατά πολύ η αγοραστική «όρεξη» των ξένων και εγχώριων επενδυτών.

Μετά τις 14.30 η αγορά περιόρισε τις νωρίτερα απώλειες της και εκτός της ΕΤΕ που παρέμεινε θετική καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης,  ο Τιτάνας περιόρισε τις απώλειες του και κατέγραψε άνοδο έως και 4,25% για να κλείσει στα 23,37 ευρώ, 3,41% υψηλότερα,  ο ΟΠΑΠ από -0,89%  γύρισε στο +1,07% αλλά τελικά έκλεισε οριακά χαμηλότερα στα 11,24 ευρώ,  η ΔΕΗ από -2,37%  έκλεισε αμετάβλητη στα 10,99 ευρώ, ενώ και η ΦΦΓΚΡΠ από -2,13% νωρίτερα έκλεισε στο +0,16 και στα 24,94 ευρώ.


Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε και σήμερα, σημειώνοντας άνοδο 0,46%  με τις απώλειες της Eurobank  (-7,87%) να αντισταθμίζονται από την άνοδο που κατέγραψε η ΕΤΕ (+1,78%) αλλά και η Τρ. Πειραιώς (+0,57%)  και η Alpha Bank  (+0,28%).

Η σημερινή κίνηση στην μετοχή της Eurobank, ύστερα από τα εντυπωσιακά κέρδη 17,8% στην συνεδρίαση της Παρασκευής,  εκτιμάται ως συνέπεια της εισαγωγής των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση  στα τέλη της εβδομάδας. Είναι λογικό κάποιος να πουλάει στο ταμπλό τις «μάνες» στα επίπεδα αυτά, του 0,40 με 0,44 ευρώ, όταν την Παρασκευή θα έχει τις καινούριες μετοχές με 0,31 ευρώ διαθέσιμες και ίσως αυτό να συνεχιστεί και στην αυριανή συνεδρίαση με τους ξένους επενδυτές, αναφέρουν χρηματιστηριακοί κύκλοι.

Αναφορικά με την είσοδο της Eurobank στην επικείμενη εξαμηνιαία αναθεώρηση του MSCI στις 14 Μαΐου (12.00 πμ ώρα Ελλάδος), ενδιαφέρον θα έχει η αντιμετώπιση της μετοχής λόγω μετοχικής σύνθεσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μεθοδολογία του MSCI, η lock up period (ρήτρα διακράτησης) μιας μετοχής, αντιμετωπίζεται ως non free float και οι μετοχές αυτές δεν ταξινομούνται ως επιλέξιμες για εισαγωγή στο δείκτη MSCI.

Βέβαια υπενθυμίζεται ότι ρήτρα διακράτησης έχουν υπογράψει μόνο η Fairfax και ο Wilbur Ross, δηλαδή σχεδόν τα 480 εκατ. από το σύνολο των 1,33 δισ. ευρώ που διέθεσε η "ομάδα Fairfax" για να μπει στην Eurobank.

Εκπρόσωπος της Morgan Stanley με τον οποίο επικοινώνησε το Capital.gr δήλωσε ότι ο οίκος ακόμη εξετάζει την περίπτωση της Eurobank και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση ως προς την αντιμετώπιση της μετοχής λόγω ΑΜΚ.

Στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης  τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ, που έχασε κατά πολύ παραπάνω από το διπλάσιο  μέρισμα που έκοψε σήμερα (€ 0,324 ανά μετοχή καθαρό αφαιρούμενο τον φόρο που αναλογεί), απώλειες 0,80 ευρώ ανά μετοχή, ή 8,64% στα 9,09 ευρώ, και ακολούθησαν ενδεικτικά η ΜΟΗ (-3,67%), ο Μυτηλιναίος (-2,80%), η Intralot (-2,79%), η ΕΕΕ (-2,76%), ο ΟΛΠ (-1,88%) και η Μέτκα (-1,66%).
Στο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης,  το ενδιαφέρον μονοπώλησε όπως ήταν αναμενόμενο, η Εurobank όπου απασχόλησε το 90% του τζίρου,  ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι περισσότερες θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, με την Σιδενόρ να καταγράφει πτώση -2,23%, την Ελβάλ (-2,60%), τη Χακόρ (-2,71%) και τα ΕΛΚΑ (-1,85%).

Στο υπόλοιπο ταμπλό η Quality κέρδισε 2,46% κλείνοντας στα 0,709 ευρώ ενώ η Aegean η οποία θα αντικαταστήσει την Eurobank στον FTSE Mid Cap από το πέρας των συναλλαγών της συνεδρίασης της 8ης Μαΐου, κατέγραψε άνοδο 0,93% στα 7,62 ευρώ.
Στην αγορά παραγώγων, το συναλλακτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε για άλλη μια φορά στο ΣΜΕ της Eurobank, το οποίο πραγματοποίησε 5.605 συμβόλαια, και έκλεισε στα 0,352 ευρώ, 20,9% χαμηλότερα της υποκείμενης αξίας.

Δεδομένου του χαμηλού συναλλακτικού ενδιαφέροντος (ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε στα  61,6 εκατ. ευρώ), κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν είναι χαρακτηριστική ως προς την τάση της αγοράς τις επόμενες μέρες και το ενδιαφέρον θα μονοπωλεί κυρίως μετοχή της ΕΤΕ, δεδομένου του ανοίγματος αύριο του βιβλίου προσφορών, όπως και της Eurobank λόγω εισαγωγής των νέων μετοχών την ερχόμενη Παρασκευή.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου