Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Έσπασε το ανοδικό σερί τριών εβδομάδων ο ΓΔ με απώλειες 2,64%

Της Έφης Γκικοπούλου 
Aπό το capital.gr

Ρευστοποιήσεις στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει "συντηρητική" και τις τράπεζες να κλείνουν πτωτικά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση ήταν τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκε και ο τίτλος του ΟΠΑΠ ύστερα από το χθεσινό νέο υψηλό έτους, κλείνοντας με απώλειες -4,78% στα 12,95 ευρώ ενώ ήταν η δεύτερη πιο εμπορεύσιμη μετοχή στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μετά την ΕΤΕ, μέχρι και τις 17.00 που ξεκίνησαν οι δημοπρασίες.
Σε κατοχύρωση μέρους των πρόσφατων κερδών μπήκαν αρκετοί επενδυτές έχοντας... δίκτυ προστασίας ενόψει σαββατοκύριακου για τυχόν κλιμάκωση των εντάσεων στο νέο μέτωπο του Ιράκ, με τις ενεργειακές τιμές να σκαρφαλώνουν σε υψηλά εννέα μηνών, στις πρωινές ηλεκτρονικές συναλλαγές, για να υποχωρήσουν λίγο μέσα στην ημέρα μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) ότι οι ιρακινές πετρελαϊκές προμήθειες δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, αν και η επιστροφή των πετρελαϊκών εξαγωγών από τα βόρεια της χώρας μοιάζει όλο και περισσότερο απατηλή.

Στις 17.20 ώρα Ελλάδος το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου λήξης Ιουλίου βρισκόταν στα 106,68 δολάρια ανά βαρέλι από 107,68 δολάρια υψηλό ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης αν και δεν ακολούθησε το pattern των προηγούμενων πτωτικών συνεδριάσεων -περιορίζοντας στο κλείσιμο τις απώλειες- κατάφερε να διατηρήσει τις 1.270 μονάδες (κλείσιμο κοντά στο χαμηλό ημέρας) και ο FSTE Large Cap τις 410 μονάδες.

Πολλοί πιστεύουν ότι ακόμα και μια διόρθωση μέχρι τις 1.250 μονάδες δεν θα αλλάξει την θετική πορεία της αγοράς, ceteris paribus, καθώς οι ξένες τοποθετήσεις του τελευταίου 6μήνου έχουν πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αποδόσεων.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης των 2,64%, σπάζοντας το σερί τριών ανοδικών εβδομάδων και περιορίζοντας τα κέρδη του από τα χαμηλά στις 19 Μαΐου στα 16,4%.

Τα μεγαλύτερα κέρδη της εβδομάδας στα blue chips αποκόμισε η μετοχή του Τιτάνα (+11,8%), του ΟΠΑΠ (+3,6%) σημειώνοντας την Πέμπτη νέο υψηλό έτους στα 13,65 ευρώ, η ΕΕΕ (+3,20%), η ΕΥΔΑΠ (+2,6%), η ΦΦΓΚΡΠ (+2,20%), η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,10%) και ο ΟΤΕ (+1,40%).

Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα οι τράπεζες ήταν από τις πρωταγωνίστριες των αποδόσεων, την Τρίτη έχασαν... καύσιμα, με κύριο υπαίτιο την έκθεση του ΔΝΤ περί επισφαλειών. Η Τρ. Πειραιώς έχασε 11,9% σε 4 μέρες (αργία του Αγ. Πνεύματος) κλείνοντας σήμερα στο ψυχολογικό όριο του 1,7 όπου ήταν η τελευταία ΑΜΚ, η ΕΤΕ σημείωσε απώλειες 6,9%, η Alpha Bank (-5.9%) και σε καλύτερη μοίρα η Eurobank (-2.4%).

Στις υπόλοιπες μετοχές ΜΟΗ και ΒΙΟΧΑΛΚΟ δέχτηκαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες -6,6% και -5,7% αντίστοιχα.

Στην αγορά παραγώγων, πιο έντονη η μετακύληση θέσεων τόσο στο συμβόλαιο του 25αρη όσο και στα μετοχικά ενόψει τριμηνιαίας λήξης. Στο συμβόλαιο του 25αρη λήξης Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν 11.131 συμβόλαιο και στη λήξη Ιουλίου 5.223. Στα ΣΜΕ ξεχώρισε η δραστηριότητα μετακύλισης στην Eurobank, όπου έχει και τις περισσότερες ανοιχτές θέσεις στην κοντινή λήξη με 71.262 ΣΜΕ προ σημερινής εκκαθάρισης.

Η συναλλακτική δραστηριότητα αν και υψηλότερη από τα χτεσινά επίπεδα, παρέμεινε στα χαμηλά του μέσου όρου του Ιουνίου, φτάνοντας τα 152,67 εκατ. ευρώ εκ αυτών τα 19,46 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Την ερχόμενη εβδομάδα, τη σκυτάλη από την Alpha Bank παίρνει η Eurobank για την έκδοση 500 εκατ. ευρώ με την βοήθεια των Credit Suisse, HSBC, JPMorgan, Mediobanca και Nomura. Το roadshow ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 16 του μήνα.

Την ίδια ημέρα αλλαγές συντελούνται στα χαρτοφυλάκια Margin σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της 27ης Φεβρουαρίου.

Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι η διαφοροποίηση που απαιτείται να υπάρχει στο χαρτοφυλάκιο ασφαλείας του επενδυτή, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά κινδύνου. Το «margin» χαρτοφυλάκιο του επενδυτή θα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 3 μετοχές και η αξία της κάθε μετοχής να μην υπερβαίνει το 40% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου.

Οι αλλαγές αφορούν τα χαρτοφυλάκια Margin αορίστου χρόνου και όχι τα Τ+3.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι αλλαγές αυτές θα χουν μικρό αντίκτυπο καθώς στις περισσότερες χρηματιστηριακές δεν υπήρχαν "μονόχαρτα" χαρτοφυλάκια και τα περισσότερα αποτελούνται ήδη από 2 τουλάχιστον τίτλους.

Οι όποιες αναδιαρθρώσεις θα είναι εσωτερικές και επιπρόσθετα αφορούν περισσότερο έλληνες ιδιώτες και όχι ξένους, καθιστώντας τις όποιες διαφοροποιήσεις μικρής εντάσεως.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου