Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Διστακτική ανάκαμψη στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι μετοχικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή με την επενδυτική διάθεση να δέχεται τονωτική «ένεση» από τα ενθαρρυντικά νέα στο μέτωπο των επιχειρήσεων και τους επενδυτές να… παραμερίζουν για την ώρα τις ανησυχίες από τη διογκούμενη ένταση στο Ιράκ.

Παρά τη δειλή προσπάθεια ανάκαμψης, η Wall δεν δείχνει να αποφεύγει μια επιπλέον εβδομάδα απωλειών.

Η μετοχή της Intel επιδίδεται σε ράλι με άνοδο 7,2% μετά την αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τις πωλήσεις β’ τριμήνου, αλλά και έτους. «Άλμα» 2,3% καταγράφει και η Express μετά την ανακοίνωση περί επικείμενης εξαγοράς της από την Sycamore Partners. Την ίδια ώρα, κατά 4,8% ενισχύεται η μετοχή της Opentable μετά τη συμφωνία εξαγοράς της από την Priceline Group έναντι 2,6 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι ο S&P έκλεισε με απώλειες χθες για Τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, το μεγαλύτερο πτωτικό σερί σε διάστημα 2 μηνών για τον δείκτη.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 1,351 μονάδες (0,01%) και βρίσκεται στις 16.735,54 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 1,41 μονάδων (0,03%) φτάνοντας τις 4.299,04 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 0,19 μονάδων (0,01%) και βρίσκεται στις 1.929,92 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 13 κινούνται με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Intel καθώς διαπραγματεύεται στα 29,67 δολάρια με άνοδο 1,71 δολαρίων ή σε ποσοστό 6,12%. Ακολουθούν η Microsoft με κέρδη 1,21% στα 41,07 και η JP Morgan Chase στα 57,46 δολάρια με άνοδο 0,74%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Nike (-1,01%), η Walt Disney (-0,89%) και η UnitedHealth Group Incorporated (-0,79%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο Ιράκ, σουνίτες ισλαμιστές που νωρίτερα στην εβδομάδα είχαν καταλάβει την Μοσούλη, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, συνεχίζουν να προελαύνουν νότια προς την Βαγδάτη, θέτοντας υπό τον έλεγχο τους το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας.

«Η ένταση στο Ιράκ ενδέχεται να επηρεάσει τις μετοχικές αγορές σήμερα», σχολίασε ο Max King, στρατηγικός αναλυτής της Investec Asset Managemen στο Λονδίνο.

Το συμβόλαιο του αργού παράδοσης Ιουλίου, διαπραγματεύεται στα 107,06 δολάρια ανά βαρέλι, υποχωρώντας κάπως από το υψηλό εννέα μηνών, με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) να ανακοινώνει σήμερα ότι οι ιρακινές πετρελαϊκές προμήθειες δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, αν και η επιστροφή των πετρελαϊκών εξαγωγών από τα βόρεια της χώρας μοιάζει όλο και περισσότερο απατηλή.

Πτωχή σε μακροοικονομικά στοιχεία η σημερινή ατζέντα, με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ να ανακοινώνει απρόσμενη πτώση του δείκτη τιμών παραγωγού το Μάιο. Συγκεκριμένα, κατά το εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 0,2% υποχώρησαν οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ το Μάιο έπειτα από δύο διαδοχικές μηνιαίες πτώσεις. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών τροφίμων, ενέργειας και εμπορίου, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού έμεινε αμετάβλητος,

Πτωτικά κινήθηκε και η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών τον Ιούνιο όπως έδειξε η έρευνα που πραγματοποιεί το University of Michigan σε συνεργασία με την Thomson Reuters.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Thomson Reuters/University of Michigan διαμορφώθηκε στις 81,2 μονάδες τον Ιούνιο, υποχωρώντας από την τελική μέτρηση του Μαΐου στις 81,9 μονάδες.

Ο δείκτης έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να βελτιωθεί στις 83,0 μονάδες σε δημοσκόπηση του Reuters.

"Η αλλαγή από τον Μάιο ήταν πολύ μικρή για να δείξει σημαντικές απώλειες στο κλίμα", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Richard Curtin. "Πέρα από τις μικρές διακυμάνσεις από μήνα σε μήνα, το βασικό συμπέρασμα από τις τελευταίες έρευνες είναι ότι οι καταναλωτές διατηρούν τις προσδοκίες τους σε σχετικά ευνοϊκά επίπεδα τους τελευταίους έξι μήνες".

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, στην αγορά της υπηρεσίας κρατήσεων σε εστιατόρια OpenTable έναντι 2,6 δισ. δολαρίων σε μετρητά προχωρά η Priceline Group, με τον κολοσσό ταξιδιωτικών κρατήσεων να διευρύνει τη δραστηριότητά του σε μια εποχή που μερικά από τα πιο σημαντικά του brands έχουν ωριμάσει.

Η Priceline πρόσφερε 103 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά για την εταιρεία, που αντιστοιχεί σε premium 46% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος την Πέμπτη. Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο τρίτο τρίμηνο. η OpenTable χρεώνει τα εστιατόρια ένα ποσό μηνιαίως για κρατήσεις μέσω της ιστοσελίδας της.

ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου