Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Άνοιγμα δύο νέων οδοφραγμάτων αποφάσισαν οι ηγέτες

Λευκωσία: Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν σήμερα σε πέντε συγκεκριμένα βήματα αρχίζοντας με την διάνοιξη των οδοφραγμάτων Λεύκας και Δερύνειας.

Όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σημερινής δεύτερης συνάντησης τους που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ Άϊντα, πλαισιούμενος από τους ηγέτες, συμφώνησαν επίσης:

-Στη σύνδεση των δύο δικτύων ηλεκτρισμού και να αρχίσουν να λαμβάνουν πρακτικά βήματα προς επίτευξη αυτού του στόχου.

-Συμφώνησαν επίσης ότι θα ήταν επιθυμητή η διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας και θα δώσουν οδηγίες στην τεχνική επιτροπή για οικονομικά και εμπορικά θέματα και τους εμπειρογνώμονες τους προς επίλυση αυτού του θέματος.

-Συμφώνησαν ακόμα να γίνει αρχή στις εργασίες για τερματισμό των παρεμβολών στις ραδιοφωνικές συχνότητες και στην ίδρυση τεχνικής επιτροπής ισότητας του φύλου, ενώ αντάλλαξαν τα ονόματα των μελών που θα απαρτίζουν την τεχνική επιτροπή πολιτισμού που είχε συμφωνηθεί την προηγούμενη φορά.

Παράλληλα, απεύθυναν κοινή έκκληση για το θέμα των αγνοουμένων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα, είπε «η εργασία θα αρχίσει χωρίς καθυστέρηση».

Σύμφωνα με τον κ. Άϊντα κατά τη σημερινή τους συνάντηση οι δύο ηγέτες «έκαναν τα επόμενα βήματα προς εκπλήρωση του κοινού τους οράματος για μια ενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο».

«Ο εποικοδομητικός τους διάλογος, συμπεριέλαβε μια σειρά από βασικά ζητήματα που εισέρχονται στον πυρήνα του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε.

Οι δύο ηγέτες, συνέχισε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ «υπογράμμισαν και πάλι την κοινή τους βούληση και αποφασιστικότητα για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης».

Πιστεύουν, είπε, «ότι τα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν το θετικό κλίμα που επικρατεί στο νησί».

«Σ` αυτή την διαδικασία που την καθοδηγούν οι δύο ηγέτες (leader-led), ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, συμφώνησαν ότι οι επόμενες συναντήσεις τους θα λάβουν χώρα την Τετάρτη 17 Ιουνίου, την Δευτέρα, 29 Ιουνίου, την Παρασκευή 10 Ιουλίου και τη Δευτέρα 27 Ιουλίου».

Ο κ. Άϊντα αναφέρθηκε και στους δύο διαπραγματευτές, λέγοντας ότι συναντήθηκαν πέντε φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ότι εργάστηκαν ακούραστα για όλες τις πτυχές του Κυπριακού, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό «το που βρίσκονται οι δύο πλευρές τώρα».

Υπήρξε, σημείωσε, πρόοδος σε διάφορους τομείς, προσθέτοντας ότι κατά τη συνάντηση οι δύο διαπραγματευτές παρουσίασαν το αποτέλεσμα της εργασίας τους μέχρι στιγμής στους δύο ηγέτες οι οποίοι «τους καθοδήγησαν περαιτέρω και τους ζήτησαν να συνεχίσουν την κοινή τους εργασία».

Οι δύο ηγέτες, ανέφερε ο Έσπεν Μπαρθ Άϊντα συμφώνησαν να διερευνήσουν μια σειρά από άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης παράλληλα με τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Κοινή έκκληση για τους αγνοούμενους

Εξάλλου, ο κ. Άϊντα διάβασε κοινή δήλωση – έκκληση των δύο ηγετών για το θέμα των αγνοουμένων.

«Το θέμα των αγνοουμένων αποτελεί ένα από τα πιο οδυνηρά κεφάλαια στην ιστορία της Κύπρου», αναφέρουν. Προσθέτουν ότι «η επούλωση αυτής της ανοιχτής πληγής το συντομότερο είναι σημαντική για να μειωθεί ο πόνος των συγγενών των αγνοουμένων».

Στο πέρασμα του χρόνου, σημειώνουν, η προοπτική εξεύρεσης αγνοουμένων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη γι αυτό «καλούμε τον οποιονδήποτε μπορεί να έχει πληροφορίες για πιθανά σημεία ταφής αγνοουμένων να μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) χωρίς δισταγμό».

«Εγγυόμαστε ότι θα γίνει πλήρως σεβαστή η εμπιστευτικότητα τους» υπόσχονται οι δύο ηγέτες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό καθήκον που πρέπει να εκπληρωθεί».

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Δημιουργική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας ταυτόχρονα την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για επίτευξη λύσης, το συντομότερο δυνατόν, η οποία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ε/κ και των Τ/κ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του από το αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου παρακάθισε σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήταν μια, θα πρέπει να πω, δημιουργική συνάντηση στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για να επιτύχουμε αυτό που είναι όλων ο στόχος: Το συντομότερο δυνατόν να επιτύχουμε μια λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ε/κ και των Τ/κ. Μια λύση που θα διασφαλίζει ότι αυτό το κράτος θα συνάδει απόλυτα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα των υπολοίπων κρατών μελών”.

Ερωτηθείς αν θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, πέραν από αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα μετά τη συνάντηση από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπααρθ Είντε και σε ερώτηση για το θέμα διάνοιξης του οδοφράγματος Πυροΐου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «υπάρχουν κάποιες πρακτικές δυσκολίες και παραπέμπεται στις αρμόδιες Τεχνικές Επιτροπές, στην Επιτροπή για τα οδοφράγματα, με προσπάθεια όλων να εξευρεθούν τρόποι να αντιμετωπιστούν οι λεγόμενες πρακτικές δυσκολίες.
“Και δεν είναι μόνο του Πυροΐου, είναι και του Πύργου και άλλων περιοχών”, πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι πολύ σημαντική η κοινή δήλωση των δύο ηγετών σε ό,τι αφορά το θέμα των αγνοουμένων, την οποίαν ανέγνωσε ο κ. Είντε, και ερωτηθείς αν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ανάλογη δήλωση. Με τον κ. Έρογλου είχαμε επισκεφθεί το ανθρωπολογικό εργαστήρι και δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό να εκδοθεί μια ανάλογη ανακοίνωση».

Ερωτηθείς αν αναμένουμε και στην πράξη εκτός από την έκκληση των ηγετών για να υπάρξει επίσπευση στο θέμα που αφορά την παροχή πληροφοριών για τους αγνοουμένους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να ελπίζω ότι οποιοσδήποτε κατέχει τα όποια στοιχεία θα πρέπει να τα δώσει. Και έχουμε δώσει και μια διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει απόλυτη εχεμύθεια όσον αφορά τους πληροφοριοδότες», είπε καταλήγοντας.

Ακιντζί: Υπήρξε πρόοδος, αλλά απομένει πολύς δρόμος να διανύσουμε

Υπήρξε πρόοδος μέχρι τη σημερινή συνάντηση, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, επιστρέφοντας στα κατεχόμενα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν είναι όλα ρόδινα, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των αγνοουμένων και της Επιτροπής που θα δημιουργηθεί για την ισότητα του κοινωνικού φύλου.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι καθόρισαν σήμερα τις επόμενες συναντήσεις τους για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο και με ένα εποικοδομητικό πνεύμα έκαναν νέα βήματα και διαπίστωσαν σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η εργασία που έχει γίνει από τους διαπραγματευτές στις πέντε φορές που έχουν βρεθεί από την τελευταία συνάντηση των ηγετών.

“Είναι εφικτό να πούμε ότι υπήρξε πρόοδος σε διάφορους τομείς και βεβαίως ζητήσαμε από τους διαπραγματευτές να συνεχίσουν αυτή την εργασία μέχρι την επόμενη συνάντηση και στην επόμενη συνάντηση θα μοιραστούν μαζί μας το τι θα έχει βγει”, είπε.

Επιπλέον, σήμερα κάναμε κοινή έκκληση σχετικά με τους αγνοούμενους, μια ανοικτή πληγή, μια έκκληση που δεν είχε γίνει μέχρι τώρα, σημείωσε. “Οι δύο ηγέτες πρώτη φορά με μια κοινή έκκληση απευθύνθηκαν έντονα προς όσους έχουν πληροφορίες να μην τις αποκρύπτουν και να τις μοιραστούν με την Επιτροπή για τους αγνοούμενους, χωρίς να αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους. Αυτό είναι ένα ανθρώπινο χρέος, σημείωσε, επειδή ο χρόνος περνά και μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθούν οι αγνοούμενοι”. Γι` αυτό, πρόσθεσε, είναι σημαντικό όποιος έχει πληροφορίες να τις μοιραστεί το συντομότερο για να μην χαθεί περαιτέρω χρόνος.

Αποφασίσαμε να αρχίσουν οι διεργασίες για άνοιγμα των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου, που ήταν και ευρύ αίτημα της κοινωνίας, ενώ μπορεί να έρθουν στην επικαιρότητα και άλλα οδοφράγματα για τα οποία ωστόσο πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα, σύμφωνα με το Μουσταφά Ακιντζί. Γι` αυτό και αποφάσισαν, σημείωσε, αυτά να συζητηθούν στις τεχνικές επιτροπές.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενοποίησης του ηλεκτρισμού και της διασύνδεσης της κινητής τηλεφωνίας ο κ. Ακιντζί είπε ότι γίνεται εδώ και καιρό εργασία επί αυτού, σημειώνοντας ότι από τη νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα ανακουφιστεί το σύστημα και στις δύο πλευρές, θα επωφεληθούν οι καταναλωτές κυρίως αλλά και ο κόσμος. Αναμφίβολα οι δύο αρχές, η τ/κ KIB TEK και η ε/κ αρχή, όπως ανέφερε, θα συναντηθούν για να χειριστούν τα τεχνικά θέματα και να επιτευχθεί η σταδιακή ενοποίηση των συστημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, θα σταθεροποιηθούν τα συστήματα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής, θα είναι σημαντικό να αυξηθεί η ποιότητα του δικτύου, οι σταθμοί να δουλεύουν πιο οικονομικά και αποδοτικά και στο τέλος μπορεί να έρθει στην ατζέντα το θέμα της μείωσης του κόστους παραγωγής, όπως σημείωσε.

Σε περίπτωση που κάποιος σταθμός μείνει εκτός λειτουργίας αυτό δεν θα έχει αντίκτυπο στους συμπολίτες μας με διακοπή ρεύματος, επειδή τα συστήματα θα αλληλοϋποστηρίζονται, παρατήρησε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας ότι θα υπάρχει καταγραφή δεδομένων ως προς ποιος σε ποιον θα δώσει ρεύμα. Τεχνικά, συμπλήρωσε, υπάρχουν επίσης πολλά οφέλη και στις δύο πλευρές αλλά δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Για την κινητή τηλεφωνία ο κ. Ακιντζί είπε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και στις δύο πλευρές και αυτό επαναβεβαίωσαν σήμερα οι δύο ηγέτες. “Όπου και να πάμε στον κόσμο σήμερα δεν χάνουμε την επαφή με το σπίτι μας από το κινητό μας. Και στην πιο απόμακρη γωνιά της Αφρικής μπορούμε να μιλήσουμε με το σπίτι μας, αλλά στο άλλο μισό της Κύπρου όταν περάσουμε αυτή η σύνδεση διακόπτεται. Αυτό βεβαίως δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό. Εάν το λύσουμε αυτό θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, ωστόσο δεν μπορώ να πω ότι είμαστε σε σημείο που το έχουμε διευθετήσει”. Υπάρχει, πρόσθεσε, η επιθυμία και η βούληση γι` αυτό και εξουσιοδότησαν τις επιτροπές να δουν πώς μπορεί να λυθεί και να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες. “Δηλαδή εμείς θέλουμε να μας βρουν τεχνικούς τρόπους για το πώς θα λυθεί αυτό το ζήτημα”.

Για τις ραδιοσυχνότητες, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η δυσκολία στο να ακούς κάποιους ραδιοσταθμούς καθαρά φαίνεται να υπάρχει και στις δύο πλευρές και γι` αυτό αποφάσισαν να γίνει μια τεχνική εργασία και γι` αυτό.

Και στις δύο κοινότητες ο μισός πληθυσμός είναι γυναίκες ανέφερε επίσης ο Μουσταφά Ακιντζί επισημαίνοντας ότι στην προεκλογική του εκστρατεία το θέμα της ισότητας των φύλων είχε σημαντική θέση. Υπάρχει, είπε, κοινή κατανόηση στο θέμα της ενίσχυσης του ρόλου των γυναικών στη διαδικασία της λύσης, να εξασφαλίσουμε την ευαισθητοποίηση για την ισότητα του κοινωνικού φύλου στην ομοσπονδιακή δομή που θέλουμε να δημιουργηθεί στο μέλλον και να ανοίξει ο δρόμος ώστε να έχουν έναν πιο ενεργό ρόλο οι γυναίκες σε αυτή τη διαδικασία. Γι` αυτό και αποφάσισαν, εξήγησε, τη δημιουργία μιας επιτροπής για την ισότητα του κοινωνικού φύλου, την οποία και θα ανακοινώσουν μόλις δημιουργηθεί.

Ο κ. Ακιντζί ανακοίνωσε επίσης τα Τ/κ μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού για την οποία είχαν λάβει απόφαση στην περασμένη συνάντησή τους και αυτά είναι: Γιασάρ Ερσόϊ, Ζεχρά Σόνια, Κανί Κανόλ, Ρουζέν Ατακάν, Ουμίτ Ινατζί, Μουσά Καϊρά, Εμίν Τσιζενέλ, Μεχμέτ Κανσού και Γιλτάν Ταστσί. Με την πρώτη ευκαιρία, πρόσθεσε, αυτοί θα έρθουν σε επαφή με τα Ε/κ μέλη της Επιτροπής για να συζητήσουν πώς ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλλει στη διαδικασία ειρήνευσης στην Κύπρο.

Κληθείς να πει σε ποια θέματα υπήρξε πρόοδος στις πέντε συναντήσεις των διαπραγματευτών, ο κ. Ακιντζί είπε ότι πιστεύει πως δεν χρειάζεται να υπεισέλθει σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο. Υπάρχουν κάποια κεφάλαια για τα οποία είχαν υποβληθεί χωριστές προτάσεις από τις δύο πλευρές από πριν και στα επόμενα στάδια, γι` αυτό μπορούμε να πούμε ότι τα περισσότερα έχουν να κάνουμε τη διοίκηση, την ομοσπονδιακή δομή, αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά, υπάρχουν και άλλα στοιχεία.

Γι` αυτά συνέχισε, θα μπορεί να γίνει αναφορά όταν έρθει η ώρα και για τώρα ας συνεχίσουν τη διαδικασία. “Ναι θα ήθελα να πω ότι όλα δεν είναι ρόδινα, υπάρχει μια καλή ατμόσφαιρα, ένα θετικό μομέντουμ και επιτεύχθηκε πρόοδος, αλλά μπροστά μας υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος που πρέπει να διανύσουμε. Αυτό θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να το υπογραμμίσω”. Η μεγαλύτερή τους ευχή, είπε, να συνεχίσουν θετικά και να φτάσουν καλά στο τέλος. “Γι` αυτό υπάρχει πρόοδος. Δεν είμαστε στο χθεσινό σημείο, αλλά υπάρχει και πολύς δρόμος να διανύσουμε”.

Πολύ ενθαρρυμένος από τη συνάντηση των ηγετών δηλώνει ο Άϊντα

Πολύ ενθαρρυμένος από τη σημερινή συνάντηση των ηγετών δηλώνει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Άϊντα σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Παράλληλα, κάνει λόγο για καλή πρόοδο.

“Είμαι πολύ ενθαρρυμένος από τη σημερινή συνάντηση των ηγετών στην Κύπρο. Επιτεύχθηκε καλή πρόοδος επί της ουσίας και επί των ΜΟΕ” αναφέρει ο κ. Άϊντα.

Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων, συγχαίρει τους δύο ηγέτες για την σθεναρή έκκληση που απηύθυναν προκειμένου να δοθούν πληροφορίες για πιθανά σημεία εκταφών.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου