Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Το Ελεγκτικό Συνέδριο «γκρεμίζει» την εισφορά αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους

ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα - σύμφωνα με πληροφορίες - κρίθηκε από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε νέα διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών αντισυνταγματική με ισχυρότατη πλειοψηφία (25 υπέρ έναντι 9 κατά).
Η εξέλιξη κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς για όσους είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη προβλέπεται η αναδρομική επιστροφή των χρημάτων που τους είχαν παρακρατηθεί.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έκρινε με οριακή πλειοψηφία αυτή τη φορά (15 υπέρ έναντι 12 κατά), ότι η απόφασή της δεν θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και θα ισχύει από την ημέρα δημοσίευσης της δικαστικής απόφασης.
Αντίθετα, κρίθηκε ότι ισχύει αναδρομικά για όσους έχουν ήδη προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Στα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να τους επιστραφούν τα ποσά της εισφορά της αλληλεγγύης που τους παρακρατήθηκαν.
Με άλλα λόγια για όσους δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια η δικαστική απόφαση της Ολομέλειας που θα δημοσιευθεί μέσα στους επόμενους μήνες, θα αποκλείει την επιστροφή των ποσών της εισφοράς αλληλεγγύης που έχει αποδοθεί από τους συνταξιούχους.
Όμως, για όσους έχουν προσφύγει στα δικαστήρια η απόφαση θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα από την ημέρα που κατέθεσαν την προσφυγή τους στα δικαστήρια και θα τους επιστραφούν τα χρήματα.
Να σημειωθεί ότι η διαφορά των 7 ψήφων των συμβούλων που παρατηρείται κατά τις δύο ψηφοφορίες που έγιναν στην Ολομέλεια, οφείλεται στην δικαιολογημένη απουσία ορισμένων δικαστών από την δεύτερη διάσκεψη.

Η μη αναδρομική εφαρμογή της δικαστικής απόφασης για όσους δεν έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, κρίθηκε αναγκαία από τους συμβούλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λόγω της αρνητικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό δεν δημιουργείται «μαύρη τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που να γινόταν θα σηματοδοτούσε την αναγκαιότητα εξεύρεσης ισοδυνάμων.
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις νόμων που εκδόθηκαν στο μνημονιακό πλαίσιο.
Συγκεκριμένα του νόμου 3865/2010 για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό συστήματος του Δημοσίου, του νόμου 3986/2011 για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015 και του νόμου 4002/2011 με τον οποίον τροποποιήθηκε η συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου, κ.λπ.
Την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου την απασχόλησε το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα και όχι για τους εν ενεργεία εργαζόμενους του δημοσίου και τους απασχολουμένους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.
Όπως είναι γνωστό η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για τα εισοδήματα του 2010.
Η επίμαχη εισφορά αρχικά παρακρατήθηκε από τις συντάξεις με συντελεστή 1%-4% σε κλιμακούμενο ποσοστό ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και ανά κατηγορία συνταξιούχων, καθώς και ανάλογα με το σε ποιο φορέα εργαζόταν πριν από τη συνταξιοδότηση ο απόμαχος της εργασίας. Στην συνέχεια με τη πάροδο των ετών άλλαξε ο τρόπος παρακράτησης.
Στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου εισήχθη προς συζήτηση το ζήτημα της εισφοράς με τους κανόνες του νόμου 4055/2012 περί πρότυπης δίκης (το αντίστοιχο του νόμου 3900/2010 που ισχύει για το Συμβούλιο της Επικρατείας).
Το Ελεγκτικό Συνέδριο κλήθηκε να αποφανθεί για την συνταγματικότητα και την αναδρομική επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και των ενστόλων όλων των σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού, Πυροσβεστικού Σώματος, κ.λπ.).
Τόσο οι συνταξιούχοι δικαστές όσο και οι στρατιωτικοί υποστήριζαν ότι η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Οι δύο αυτοί νομοθετικοί κανόνες προστατεύουν την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι μισθοί και οι συντάξεις.
Ακόμη, υποστήριζαν ότι για τον υπολογισμό του ποσού της εισφοράς αλληλεγγύης λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύνταξης, όπως αυτό ανερχόταν κατά το χρόνο θέσπισης της εισφοράς και όχι εκείνο που έχει διαμορφωθεί μετά τις διαδοχικές μειώσεις των συντάξεων που έγιναν με τους μνημονιακούς νόμους.
Επίσης, οι συνταξιούχοι και των δύο κατηγοριών ζητούσαν με τις αγωγές τους την αναδρομική επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης έντοκα με τόκο υπερημερίας.
Νέα διάσκεψη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το επίμαχο θέμα δεν θα υπάρξει, ενώ αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου