Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Επίθεση Β.Πούτιν στις ΗΠΑ για την FIFA: "Ολα τα έκαναν για να μας πάρουν το Μουντιάλ του 2018" - Σκληρή ανακοίνωση από το ρωσικό ΥΠΕΞ

'"ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ"
 
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε ευθέως πριν λίγο τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι κρύβονται πίσω από την υπόθεση του "σκανδάλου" της FIFA για να χάσει η Ρωσία το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.
 
Και υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ "Eπιδιώκουν την μη επανεκλογή του Ζεπ Μπλάτερ ο οποίος τυγχάνει της ρωσικής υποστήριξης".
 
«Αυτή είναι μία ακόμη καταφανής προσπάθεια (των Ηνωμένων Πολιτειών) να επεκτείνουν τη δικαιοδοσία τους σε άλλες χώρες. Δεν ειχαν κανεαν δικαιωμα να κανουν συλληψεις σε μια άλλη χώρα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
 
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ανακατεύονται πέρα από αυτό που τους επιτρέπει η δικαιοδοσία τους με τη σύλληψη αξιωματούχων της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας FIFA.
 
"Αυτή είναι μία ακόμη καταφανής προσπάθεια (των Ηνωμένων Πολιτειών) να επεκτείνουν τη δικαιοδοσία τους σε άλλες χώρες με το να προχωρούν σε θεαματικές συλλήψεις στο έδαφος μιας άλλης χώρας".
 
Ο Πούτιν πρόσθεσε πως οι συλλήψεις ήταν μία "σαφής προσπάθεια" να εμποδιστεί η επανεκλογή του προέδρου της FIFA Σεπ Μπλάτερ και πως ο τελευταίος έχει την υποστήριξη της Ρωσίας.
 
Η Μόσχα, γενικά γρήγορα εξέφρασε την αντίδρασή της: «Χωρίς να μπαίνουμε στις λεπτομέρειες των κατηγοριών, πρόκειται ξεκάθαρα για άλλη μία παράνομη εφαρμογή του αμερικανικού δικαίου εκτός των [αμερικανικών] συνόρων» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Καλούμε ξανά την Ουάσινγκτον να σταματήσει τις προσπάθειες να αποδώσει δικαιοσύνη πολύ έξω από τα σύνορά της ακολουθώντας τις δικές τις νομικές διαδικασίες και να ακολουθήσει τις γενικώς αποδεκτές διεθνείς νομικές διαδικασίες» ανέφερε η ανακοίνωση.
 
Ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής της Ρωσίας, Αλεξέι Σορόκιν, δήλωσε πως ο ίδιος και η χώρα του δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. 
 
«Οι συλλήψεις αυτές είναι δυσάρεστα γεγονότα σε ένα πολύ περίεργο τάιμινγκ. Όμως οι εξελίξεις αυτές δεν αγγίζουν τη Ρωσία με κανέναν τρόπο. Δεν φοβόμαστε καμία έρευνα», τόνισε. 
 
Όσο για την υποτιθέμενη εξαφάνιση κάποιων υπολογιστών που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν χρήσιμα για την έρευνα στοιχεία, είπε: «Αυτό που είπαμε και στις αρχές είναι η αλήθεια. Μας τα είχαν δανείσει και τα επιστρέψαμε. Οι υπολογιστές δεν είναι αυτοκίνητα-αντίκες. Δεν κρατάνε για πάντα». 
 
Τέλος, για την πορεία της προετοιμασίας για το Μουντιάλ του 2018, ανέφερε: «Έχουμε προχωρήσει πολύ στην προετοιμασία μας για το Παγκόσμιο Κύπελλο και έχουμε κάνει ήδη πολλά πράγματα. Η εκτελεστική επιτροπή της FIFA είναι πολύ ικανοποιημένη». 
 
Σίγουρα οι ενδείξεις είναι ότι η υπόθεση της FIFA δεν έσκασε τυχαία. Δείχνει να αποτελεί πράξη υβριδικού πολέμου από τις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.
 
Από χθες σε όλες τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων καταγράφεται προσπάθεια να αποσπάσουν το μουντιάλ του 2018 από την Ρωσία.
 
Το περίεργο είναι ότι ο βασικός μάρτυρας "κατηγορίας", είναι ένα από τα πρώην αφεντικά της FIFA, ο 70χρονος Αμερικανός  Τσακ Μπλέιζερ, όπου χρησιμοποιώντας μια συσκευή καταγραφής κρυμμένη σε ένα μπρελόκ, υποτίθεται ότι υπέκλεψε συνομιλίες κορυφαίων αξιωματούχων της Ομοπσονδίας, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Λονδίνο το 2012,
 
«Η κύρια πηγή για την έρευνα είναι ο Μπλέιζερ», παραδέχτηκε πηγή που ασολείται με την υπόθεση.
 
Ο γενειοφόρος Μπλέιζερ αποτέλεσε τον γνωστότερο ποδοσφαιρικό παράγοντα στις ΗΠΑ και άνθρωπο-κλειδί στη προσπάθεια να αναλάβει η χώρα το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, δηλαδή επί της ουσίας έδωσε το Μουντιάλ στις ΗΠΑ,όταν στην χώρα δεν ήξερα αν η μπάλα ήταν στρογγυλή ή είχε σχήμα...ελιάς όπως στο American Football.
 
Το ποδόσφαιρο (το soccer όπως το αποκαλούν οι Αμερικανοί) δεν είναι ένα απλό παιχνίδι, κάποτε δύο χώρες έκαναν πόλεμο για έναν αγώνα! Ήταν το 1969 η Ονδούρα με το Ελ Σαλβαδόρ.
 
Το παιχνίδι αυτό έχει κοινωνικές προεκτάσεις, και επιβάλλει μια πλήρη γοητεία στα λαϊκά στρώματα, και για αυτό αποτελεί και μέσο υψηλής προπαγάνδας. Η FIFA είναι ένα από τα πολλά μέτωπα σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με τους Αμερικανούς να είναι υπέυθυνοι για το "πρώτο αίμα"
 
Οι ελβετικές αρχές συνέλαβαν στη Ζυρίχη εννέα μέλη της κορυφής της FIFA σε εκτέλεση εντάλματος των ΗΠΑ στην έρευνα για δωροδοκίες και διαφθορά. Υπό έρευνα δεν βρίσκεται ο πρόεδρός της Σεπ Μπλάτερ (που οδεύει προς επανεκλογή την Παρασκευή), αλλά βρίσκονται οι στενότεροι συνεργάτες του μεταξύ των συνολικά 14 ατόμων (με στελέχη εταιρειών) που συνελήφθησαν σε διάφορα σημεία. Στη διπλή έρευνα εξετάζονται -από την πλευρά της ελβετικής Δικαιοσύνης- και υποθέσεις που αφορούν τις δύο επόμενες διοργανώσεις του Παγκόσμιου Κυπέλλου, το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ.
Μεταξύ των συλληφθέντων δεν βρίσκονται ρώσοι αξιωματούχοι.
Ρεπόρτερ στο ρωσικό κανάλι Rossiya24 «εξήγησε» ότι η FIFA «είχε κάνει εσωτερική έρευνα για την ψηφοφορία που κατέληξε στην ανάθεση του Μουντιάλ στη Ρωσία και δεν βρήκε παρατυπίες, κι έτσι οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν να δράσουν χρησιμοποιώντας εκφοβισμό και εκβιασμό».
Αν κι ο ρώσος υπουργός Αθλητισμού Μούτκο απέρριψε ως εικασίες» το πολιτικό κίνητρο πίσω από την έρευνα, διάφοροι ρώσοι πολιτικοί δεν βρήκαν λόγο να είναι επιφυλακτικοί: «Η στόχευσή τους είναι ευρύτερη από το να μας πάρουν απλά το Μουντιάλ» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Νικολάι Λεβίτσεβ στο ρωσικό κανάλι NTV.
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 
 ΠΗΓΗ defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου