Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Ξεκίνησε να λειτουργεί το αντί-ΔΝΤ αλλά η Ελλάδα έμεινε πιστή στο κανονικό ΔΝΤ - ΧΑΘΗΚΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ - Η ΑΘΗΝΑ ΕΡΜΑΙΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Κοσμοϊστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα καθώς εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα η λειτουργία της περίφημης Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (NDB) των χωρών BRICS (Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής) στην Σανγκάη το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο της Ασίας, με την απουσία της Ελλάδας να "ακούγεται" εκκωφαντικά.
 
Η Αθήνα δεν απέστειλε ούτε καν τον διορισμένο από την κυβέρνηση εκπρόσωπο για τα θέματα των BRICS, Π.Ρουμελιώτη, και έτσι για άλλη μια φορά η Ελλάδα χάνει την ευκαιρία να απελευθερωθεί από τους Ευρωπαίους "δυνάστες" της.
 
Το άνοιγμα της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (NDB) των χωρών BRICS - Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής - χαιρέτισε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών Λου Τζιγουέι, κατά την τελετή έναρξης λειτουργίας της στη Σανγκάη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
 
Η τράπεζα έχει αρχικό κεφάλαιο 50 δισ. δολαρίων, το οποίο σταδιακά θα αυξηθεί σε 100 δισ. δολάρια. Η NBD, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός, θα βοηθήσει στην ανάκαμψη και ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών. Μπορεί να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, χωρίς να υπονομεύσει τους ρόλους των υφιστάμενων τραπεζών, όπως της Παγκόσμιας Τράπεζας, σημείωσε ο Λου.
 
«Η στήριξη της NDB για την κατασκευή υποδομών θα μειώσει αποτελεσματικά τη στενότητα που περιορίζει τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες επί μακρόν και θα στηρίξει την αναβάθμιση και την ανάπτυξη των οικονομιών τους», δήλωσε ακόμη ο υπουργός, προσθέτοντας: «Η NDB είναι ένα νέο μέλος και εταίρος στο σύστημα παγκόσμιας ανάπτυξης». Αν και στις χώρες BRICS αντιστοιχεί περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας, αυτές και οι γείτονές τους εξαρτιόνταν επί μακρόν από δάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας, που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ, καθώς και της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας υπό την καθοδήγηση της Ιαπωνίας.
 
Η Κίνα ηγείται, επίσης, της δημιουργίας της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων σε Υποδομές (AIIB) με κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων. Η τράπεζα των BRICS θα συνεργάζεται με την AIIB, δήλωσε ο Πρόεδρος της, ο Κουνταπούρ Βάμαν Κάματ, σημειώνοντας ότι θα αναζητά λύσεις για επιτόπου χρηματοδότηση, όπως την πρόσβαση σε αγορές χρήματος και κεφαλαίων στις χώρες BRICS. «Θα είμαστε ανοικτοί όσον αφορά τα μέσα που θα χρησιμοποιούμε για τη χρηματοδότηση των έργων», δήλωσε ο Κάματ.
 
Μετά τον "αποκεφαλισμό" υπουργών οι οποίοι προωθούσαν την ελληνορωσική συνεργασία όπως ο πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π.Λαφαζάνης, ο πρώην ΑΝΥΕΘΑ Κ.Ήσυχος,η πρώην Αναπληρώτρια Υπουργός Ν.Βαλαβάνη κ.λ.π., αλλά και την ανταλλαγή "έμμεσων πυρών" μεταξύ του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα και του προέδρου της Ρωσίας Β.Πούτιν, το όνειρο μιας εναλλακτικής χρηματοδότησης και απελυθέρωσης  της χώρας από την ΕΕ φαινεται να σβήνει.
 
Ο τελευταίος "έριξε το γάντι" στον Α.Τσίπρα, όταν ο τελευταίος συμφώνησε το τρίτο επαχθές Μνημόνιο, ότι ουδέποτε ζήτησε βοήθεια από την Ρωσία και ο Ελληνας πρωθυπουργός του απάντησε μέσω συνέντευξης στην ΕΡΤ ότι "Ουδέποτε προσέφερε βοήθεια"!
 
Αποτέλεσμα του τρίτου Μνηομονίου είναι ότι φαίνεται να εγκαταλείπονται σχέδια που στα οποία μπορούσε να στηριχθεί εν μέρει η οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας όπως η συμμετοχή στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΒRICS, o Greek Stream και ορισμένα άλλα λιγότερο γνωστά αλλά εξίσου σημαντικά φαίνεται ότι μπήκαν και πάλι στο "ράφι".
 
Kατ'αρχήν η συμμετοχή στην Αναττυξιακή Τράπεζα των BRICS καθίσταται άνευ ουσίας, αφού το τρίτο Μνημόνιο σφραγίζει την ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ δανεισμού της χώρας από τρίτο μέρος χωρίς την άδεια των δανειστών. Μια απαγόρευση που προϋπήρχε, είχε πάψει να υφίσταται με την λήξη του προγράμματος του δεύτερου Μνημονίου και τώρα επανήλθε.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Σύνοδο των BRICS, στην ρωσική πόλη Ούφα την Παρασκευή 17 Ιουλίου, όπου η Ελλάδα είχε προσκληθεί επίσημα για να αποτελέσει το πρώτο μέλος -εκτός της ιδρυτικής ομάδας των πέντε χωρών (Ρωσία,Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική) - της Αναπτυξιακής Τράπεζας (έχοντας ορίσει μάλιστα εκπρόσωπο τον Π.Ρουμελιώτη) δεν υπήρξε έστω για το τυπικό ένας Έλληνας παρών!
 
Όπως λαμπρά αποδείχθηκε το θέμα της ελληνικής κρίσης δεν ήταν οικονομικό, αλλά γεωπολιτικό, και η Ελλάδα με το αδύναμο πολιτικό σύστημα που διαθέτει βρέθηκε ξανά χαμένη. Δυστυχώς και αυτή η κυβέρνηση "εμετρήθη,εζυγίσθη, και ευρέθη ελλιπής".
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 
ΠΗΓΗ defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου