Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Το Μουσείο Καραθεοδωρή ως μικρό Göttingen της Κομοτηνής - Ο Κ. Καραθεοδωρή και ο P. Debye

Το Μουσείο Καραθεοδωρή ως μικρό Göttingen της Κομοτηνής
Του Ν. Λυγερού

Μετά τη δεύτερη αποστολή του Μουσείου Καραθεοδωρή στο Göttingen για την αναζήτηση των επιστολών του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή με τους μεγάλους μαθηματικούς της Γερμανίας όπως ο Hilbert, ο Klein, ο Kneser και ο Bieberbach τώρα, συνειδητοποιήσαμε ότι η επιλογή του να σπουδάσει εκεί και να γίνει υφηγητής και στη συνέχεια Καθηγητής, μόνο τυχαία δεν ήταν. Διότι το Göttingen ήταν ήδη εκείνη την εποχή κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας για τα Μαθηματικά.
Δεν πρέπει να ξεχάσουμε όμως ότι στον εικοστό αιώνα, δόθηκαν περισσότερα από 40 βραβεία Νόμπελ σε επιστήμονες που εργαζόταν στο Göttingen. Έτσι είναι αναμενόμενο αυτή η πόλη να ονομάζεται η Πόλη των Επιστημών. Όμως αυτά δεν επαρκούν για να περιγράψουμε αυτά που είδαμε με τον Διευθυντή του Μουσείου Καραθεοδωρή. Διότι είναι όλο το κέντρο της πόλης που εμπεριέχει μια επιστημονική ατμόσφαιρα. Ακόμα και η κατοικία του Καραθεοδωρή είναι χαρακτηριστική και αντιπροσωπεύει το πνεύμα της πόλης. Γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι το Μουσείο Καραθεοδωρή στις νέες εγκαταστάσεις στην Κομοτηνή θα μπορέσει να εισάγει αυτό το πνεύμα με τη βοήθεια της Βιβλιοθήκης στην περιοχή και ουσιαστικά η γειτονιά του να ακολουθεί το μοτίβο του Göttingen, έτσι ώστε σε μερικά χρόνια να λέγεται το μικρό Göttingen της Κομοτηνής. Διότι εκεί ο επισκέπτης δεν θα είναι μόνο στην περιοχή του Μουσείου Καραθεοδωρή, αλλά θα έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται μ’ έναν πνευματικό τρόπο στο ίδιο το Göttingen όπου ξεκίνησε η πλούσια καριέρα του μεγάλου Έλληνα Μαθηματικού. Θα μπορεί έτσι να ζει πραγματικά ένα ταξίδι στο Χρόνο και στο πνεύμα που θα αποτελεί ασύγκριτο πλεονέκτημα για τη Θράκη μας.


Ο Κ. Καραθεοδωρή και ο P. Debye 
Του Ν. Λυγερού

Στην αποστολή μας στο Göttingen για το Μουσείο Καραθεοδωρή, μέσω της επιστολής του στον Bieberbach στις 24 Απριλίου 1915, βρήκαμε την ακριβή τοποθεσία της κατοικίας του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και την επισκεφτήκαμε, όμως εκεί που παρκάραμε βρεθήκαμε στο διπλανό σπίτι, όπου διαβάσαμε την εξής πινακίδα:




Όμως ο Peter Debye (24 Μαρτίου 1884 - 2 Νοεμβρίου 1966) δεν είναι μόνο ένας μεγάλος φυσικός που πήρε βραβείο Nobel Χημείας το 1936 για το πλήθος φυσικοχημικών των επιστημονικών του ανακαλύψεων. Ήταν, επίσης, και μια προσωπικότητα στο Göttingen στην οποία αναφέρονται οι φοιτητές του Καραθεοδωρή, όταν έγραψαν ένα ποίημα για να αποχαιρετήσουν τον Δάσκαλό τους, όταν αυτός διορίστηκε ως τακτικός καθηγητής στο Βερολίνο το 1918. Έτσι βλέπουμε του εξής στίχους:



«Για φυσικό εκπαιδεύει ο Debye το γιο του.
Από την πρώτη κιόλας μέρα τον στουπώνει με κβάντα.»

Ο Peter Debye παντρεύτηκε το 1915 με την Mathilde Alberer κι απέκτησαν το πρώτο του παιδί το 1916. Είναι ο Peter P. Debye (1916- 2012) που έγινε φυσικός και μάλιστα συνεργάστηκε με τον πατέρα του σε μερικές από τις έρευνές τους. Έτσι ο Καραθεοδωρή και ο Debye ήταν στο ίδιο Πανεπιστήμιο και έμεναν δίπλα δίπλα στο Göttingen. Μπορούμε να υποθέσουμε μάλιστα και το σπίτι του, διότι αυτό χαρακτηριζόταν ως φιλόξενο. Μάλιστα, επειδή ο Καραθεοδωρή ασχολήθηκε και με φυσική, και ειδικά θερμοδυναμική λόγω του Hilbert, είναι πολύ πιθανόν να είχαν συζητήσεις σ’ αυτό το πεδίο της γνώσης. Έτσι μια επιστολή άνοιξε νέους ορίζοντες.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου