Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Γιούνκερ: Οι τέσσερις ελευθερίες δεν είναι διμερές ζήτημα - Είναι ζήτημα ολόκληρης της Ευρώπης

Βρυξέλλες: Σαράντα πέντε περίπου λεπτά κράτησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, όπου διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε σχέση με το τουρκικό αίτημα για τις τέσσσερις ελευθερίες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, οι Ν.Αναστασιάδης και Ζ.Κ.Γιούνκερ αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον της ΕΕ, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη βάση της λευκής βίβλου του Ζ.Κ.Γιούνκερ και στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κομισιόν για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για το θέμα του Brexit σε σχέση με το θέμα των βάσεων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών που ζουν εντός των βάσεων (αρθρο 3 της συνθήκης προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ - θέμα για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μαζί του σχετική επιστολή που θα παραδώσει στον Πρόεδρο Τουσκ, αργότερα μέσα στη μέρα).

Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το αίτημα της Τουρκίας για τις τέσσερις ελευθερίες δεν είναι διμερές ζήτημα, αλλά ζήτημα ολόκληρης της ΕΕ.

Όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, το τουρκικό αίτημα είναι απαράδεκτο και δεν μπορεί να γίνει δεκτό σε καμία περίπτωση.

Επιπλέον, ο  Πρόεδρος ενημέρωσε τον Ζ.Κ.Γιούνκερ για την απόφαση για αποχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς από το τραπεζί των συνομιλίων, εκφράζοντας την ετοιμότητά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, έγινε κατανοητή η θέση της Λευκωσίας, όπως περιγράφεται και στην επιστολή του Προέδρου για το θέμα της εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων, που θα πρέπει να πηγαίνει "χέρι με χέρι" με τις διαπραγματεύσεις.



ΚΕ: Εποικοδομητική η συνάντηση 

Εποικοδομητική, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, τη συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σήμερα στις Βρυξέλλες, κάνοντας λόγο για ταύτιση απόψεων για το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, αλλά και το ζήτημα της εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων, ξεκαθαρίζοντας ότι το μεν πρώτο θέμα είναι αποκλειστικά θέμα της ΕΕ και σε καμία περίπτωση διμερές, το δε δεύτερο πάει χέρι χέρι με τις διαπραγματεύσεις.

Συγκεκριμένα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως "ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση αποχώρησης της τουρκοκυπριακής πλευράς από το τραπέζι των συνομιλιών, εκφράζοντας την ίδια στιγμή την ευχή και την ετοιμότητά όπως επαναρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις”.

Ήταν, σημείωσε, “κοινή η άποψη ότι είναι στο τραπέζι των συνομιλιών που θα διερευνηθούν οι όποιες προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και μέσα σε αυτό το πλαίσιο εκφράσθηκε η ελπίδα ότι σύντομα θα καταστεί εφικτό να επαναρχίσουν".

Συμπλήρωσε ότι "από κει και πέρα, όπως ήταν αναμενόμενο, συζητήθηκε το θέμα του απαράδεκτου τουρκικού αιτήματος για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες, κάτι το οποίο σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ήταν κοινή η πεποίθηση ότι πρόκειται για θέμα που αφορά τα κράτη μέλη, το σύνολο των κρατών μελών, και σε καμία απολύτως περίπτωση αποκλειστικά την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του με τα όσα άκουσε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από τις μέχρι στιγμής αντιδράσεις των Κρατών Μελών ως απάντηση στην επιστολή που έχει αποστείλει".

Τέλος, όπως είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, "συζητήθηκε το θέμα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, και πιο συγκεκριμένα πτυχές που επηρεάζουν ειδικότερα την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ έγινε και ανταλλαγή απόψεων για τις συζητήσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα για το Μέλλον της Ευρώπης".

Κληθείς να σχολιάσει ποια είναι η κυπριακή θέση σε σχέση με το τελευταίο απάντησε: "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκφράσει την ανάγκη όπως μέσα από τη συζήτηση που ξεκινά σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέλος του 2017, η ΕΕ εξέλθει πιο δυνατή, πιο αποτελεσματική και οι αποφάσεις της να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων".

Σε σχέση με το θέμα της εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων και το ότι πρέπει αυτή η διαδικασία να πηγαίνει χέρι - χέρι μαζί με τις διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως έγινε "απόλυτα κατανοητή, όπως περιγράφεται εξάλλου και στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η εν λόγω ομάδα εργασίας, η εν λόγω επιτροπή εργάζεται σε συνδυασμό με τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα υπάρξει επιστροφή της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών έτσι ώστε να καταστεί εφικτό να λειτουργήσουν και όλες οι σχετικές με τις συνομιλίες επιτροπές".

ΠΗΓΗ  philenews/ ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου