Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Πυροσβεστική: Η “αλλεργία” με την τεχνολογία της ψηφιακής εποχής και το IRIS 2.0 που “κάθεται”(Βίντεο)

Απέχθεια για την σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία φαίνεται ότι έχει η Πυροσβεστική αφού μετά των περιορισμένων δυνατοτήτων αναλογικούς ασυρμάτους που ακόμη διατηρούνται σε υπηρεσία, η διοίκηση του Πυροσβεστικού Σώματος δεν χρησιμοποιεί το υπερσύγχρονο σύστημα IRIS 2.0 μπορεί σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από τη στιγμή που ξεσπάσει μια πυρκαγιά να κάνει ανάλυση δεκάδων δεδομένων και να ενημερώσει την Υπηρεσία για την πορεία της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητή Μανώλη Πλειώνη, η Πυροσβεστική δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του επιχειρησιακού συστήματος IRIS 2.0, κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη και σύμφωνα με πληροφορίες του DP δεν ζητήθηκε επίσης και για την μεγάλη φωτιά στην Κορινθία.
Το σύστημα το οποίο μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών χρησιμοποιήθηκε το 2021 μόλις 3 φορές, στην Ιστιαία, στην Αχαΐα και στον Έβρο. Το ελληνικό σύστημα είναι ένα από τα τρία που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο (το δεύτερο είναι στη Γαλλία και το τρίτο στο Κολοράντο).

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Γιάνναρο, Εντεταλμένο Ερευνητή του ΕΑΑ/ΙΕΠΒΑ (Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης) η ενεργοποίησή του συστήματος γίνεται από το Πυροσβεστικό Σώμα και όχι από το ΕΑΑ/ΙΕΠΒΑ.

Το σύστημα θα επέτρεπε στους Πυροσβέστες να γνωρίζουν εγκαίρως σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η φωτιά δίνοντας σε αυτούς αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν, να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους και να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους, ώστε να αναχαιτίσουν την φωτιά πριν εξαπλωθεί και συνεχίσει το καταστροφικό της έργο.


Με βάση τα παραπάνω τίθεται το απλό αλλά ουσιαστικό ερώτημα, πως γίνεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία να κρατιέται με το ζόρι σε μια άλλη εποχή και να μην θέλει να εκσυγχρονιστεί ψηφιακά όταν ολόκληρος ο Δημόσιος Τομέας ψηφιοποιείται υπό την επίβλεψη του ιδίου του Πρωθυπουργού. Πως γίνεται να υπάρχουν χρήσιμα εργαλεία που θα περιόριζαν τις καταστροφές και το Πυροσβεστικό Σώμα θεωρεί πως νομιμοποιείται να τα αγνοεί.

Αληθεύει ότι ανώτατος είχε ξεστομίσει το αμίμητο… “εμείς οι πυροσβέστες ξέρουμε καλύτερα από τα μηχανήματα”; Διότι η κουβέντα αυτή προδίδει κολοσσιαία αδυναμία προσαρμογής και εγείρει θέμα δραστικών αλλαγών.

Ποιος ευθύνεται για αυτή την οπισθοδρόμηση της Πυροσβεστικής η οποία φαίνεται να μην θέλει να ακολουθήσει τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους επιλέγοντας να μείνει σε μια άλλη εποχή όπου οι μαντικές ικανότητες είναι ανώτερες από την επιστήμη.

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου