Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

''Καψόνια'' Τούρκων στον Γ. Βαρυθυμιάδη: ''Mε είχαν 6 ώρες στο κρατητήριο''!

 Έντονη αντίδραση της Αθήνας με διάβημα προς την Άγκυρα για την απέλαση του προέδρου της ΠΟΕ

Έντονη ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην προκλητική κίνηση της Τουρκίας να απαγορεύσει στον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργο Βαρυθυμιάδη να εισέλθει στη χώρα, προχωρώντας ουσιαστικά στην απέλασή του. 

Ειδικότερα, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της ΠΟΕ.

Ο κ. Βαρυθυμιάδης σκόπευε να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, μαζί με πολυμελή αντιπροσωπεία. Αφού κρατήθηκε από τις τουρκικές αρχές στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και του απαγορεύθηκε η συνέχιση του ταξιδιού, διατάχθηκε η απέλασή του και στις 19:00 επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο για να επιστρέψει στην Αθήνα.  

 «Με είχαν για έξι ώρες στο κρατητήριο»

«Όταν φτάσαμε στον έλεγχο διαβατηρίων γύρω στις 11, πέρασαν όλοι οι υπόλοιποι. Εμένα με κρατήσανε. Με πήρανε λοιπόν, ένας αστυνομικός στην αρχή, και μετά άλλοι δύο, από διάφορα γραφεία και ελέγχους του διαβατηρίου μου, καταλήξαμε να μού πάρουν δαχτυλικά αποτυπώματα και να κάτσω και έξι ώρες στο κρατητήριο του αερολιμένα» τόνισε ο κ. Βαρυθυμιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, «το έμαθα από το προξενείο ότι είμαι ανεπιθύμητος για τη χώρα και θα με απελάσουν. Όποια αγωνία κι αν τραβάμε, ειλικρινά εγώ νιώθω ότι αυτή τη στιγμή ανάβουμε ένα κεράκι στη μνήμη των προγόνων μας για όλα αυτά που τραβάμε. Και δε με ενδιαφέρει κι άλλο τόσο να ταλαιπωρηθώ. Το θέμα είναι ότι αυτοί πρέπει να καταλάβουν τι πράξανε τότε. Και αυτά που κάνουν τώρα, ότι είμαστε ανεπιθύμητοι για τη χώρα κι όλα αυτά, εμένα δε με αγγίζουν». 

Την είδηση γνωστοποίησε αρχικά με ανάρτησή της, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας: «Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, κρατείται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα προκειμένου να παραστεί, ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην αυριανή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντος».

Στην ανάρτηση προσετίθετο ότι τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής «αφέθησαν ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι, τους, μεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Μαρία Αντωνιάδου. Γίνονται κινήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο απαράδεκτο και προσβλητικό πρόβλημα που δημιούργησαν οι Τουρκικές Αρχές». 

ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου