Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2021

Εικόνα εγκατάλειψης στο Βρετανικό Μουσείο – Μπήκε νερό στην αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις τα τέλη του περασμένου μήνα στο Λονδίνο «έπληξαν» τα Ελληνικά εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου, καθώς σύμφωνα με την ιστοσελίδα Art Newspaper, είχαν σαν αποτέλεσμα την εισροή υδάτων στις Ελληνικές γκαλερί, με συνέπεια την καθυστέρηση στην επαναλειτουργία τους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πηγές του μουσείου, επτά γκαλερί Ελληνικής τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο, επρόκειτο να ανοίξουν ξανά για το κοινό στο τέλος Ιουλίου. Είχε προηγηθεί επτάμηνο κλείσιμο λόγω του lockdown και εργασιών συντήρησης. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, λόγω των βροχοπτώσεων της 25ης Ιουλίου, ενώ οι πλημμύρες οδήγησαν σε εισροή υδάτων σε μία από τις ελληνικές γκαλερί του μουσείου.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου επιβεβαίωσε στην The Art Newspaper ότι «υπήρχε κάποια είσοδος νερού σε μία από τις γκαλερί» τον Ιούλιο, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσε να προσδιορίσει τη συγκεκριμένη γκαλερί. Επιπλέον, δεν μπορούσε να ξεκαθαρίσει πότε θα ανοίξουν ξανά οι εκθέσεις για το κοινό.

Κατά το παρελθόν έχει επισημανθεί αρκετές φορές η κακή κατάσταση των χώρων που φιλοξενούν τους Ελληνικούς θησαυρούς. Μάλιστα, το 2018, Ελληνικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες από νερό που στάζει στη γκαλερί όπου στεγάζονται γλυπτά, τα οποία αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Στη φωτογραφία του The Art Newspaper από τον χώρο που φυλάσσονται τα Ελληνικά εκθέματα – εικόνες μπορείτε να δείτε εδώ – διακρίνεται ένας ανεμιστήρας, για να αντιμετωπιστεί, προφανώς, πρόβλημα υγρασίας.

Σε απάντηση, το μουσείο είχε πει ότι «κανένα από τα γλυπτά δεν έχει υποστεί ζημιά και το ζήτημα έχει αντιμετωπιστεί».

Οι Ελληνικές γκαλερί άνοιξαν για τελευταία φορά για το κοινό τον Δεκέμβριο του 2020. Στις 16 Δεκεμβρίου 2020, το μουσείο έκλεισε λόγω lockdown. Άνοιξε ξανά πέντε μήνες αργότερα, στις 17 Μαΐου 2021, αλλά οι συνήθεις εργασίες συντήρησης στις Ελληνικές γκαλερί συνεχίστηκαν, με συνέπεια να παραμείνουν κλειστές.

ΠΗΓΗ arxaia-ellinika

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου