Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Για τα πάντα η κατοχική Τουρκία θέλει ανταλλάγματα

ΔΥΟ  χώρες έχουν αποφασίσει -καλώς ή κακώς- να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Από όλα τα κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η κατοχική Τουρκία έχει προβάλει ενστάσεις. Και οι ενστάσεις, που διατυπώνονται από τουρκικής πλευράς, οι οποίες εκφράζονται και δημοσίως, αφορούν ζητήματα πολιτικής, που έχουν σχέση με τις χώρες αυτές. Για την ακρίβεια η Άγκυρα ζητά ανταλλάγματα για να συναινέσει. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του από το Βερολίνο μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τόνισε την ανάγκη όπως οι χώρες που «συναντιούνται» με το PKK αλλάξουν άμεσα τη στάση τους. Ισχυρίσθηκε πως  «πάντοτε υποστηρίζουμε την πολιτική ‘ανοιχτών θυρών’ του ΝΑΤΟ εδώ και πολύ καιρό. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, εξηγήσαμε στις χώρες μέλη, τη στήριξη που παρέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Ειδικότερα, αναφερθήκαμε κατά τρόπο ξεκάθαρο στο θέμα της παροχής στρατιωτικού εξοπλισμού σε τρομοκρατικές οργανώσεις από τη Σουηδία…». 

ΙΣΧΥΡΙΣΘΗΚΕ πως το θέμα αυτό έθεσε σε κοινή συνάντηση με τους ομολόγους του της Φινλανδίας και της Σουηδίας, στην  οποία προσκόμισε -όπως συναφώς ανέφερε- και σχετικά έγγραφα. Και, βέβαια, ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, δεν αρκέστηκε στις διαβεβαιώσεις των ομολόγων του ότι θα έχουν μια προσεκτική προσέγγιση, αν και οι ανησυχίες της κατοχικής Τουρκίας είναι υπερβολικές. Γιατί ο ισχυρισμός, για παράδειγμα, ότι το σουηδικό κράτος πωλεί απευθείας όπλα στους Κούρδους, δεν ευσταθεί. Μπορεί το ΡΚΚ να διαθέτει σουηδικά όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά δεν έχει απευθείας συναλλαγές με το κράτος αυτό. Αλλά αυτό δεν αρκεί για την κατοχική Τουρκία. Ο Τσαβούσογλου ζητά και εγγυήσεις! Είπε συγκεκριμένα: «[…]. Ας πούμε ότι οι δύο χώρες γίνονται μέλη του ΝΑΤΟ και μετά από αυτό επιστρέφουν ξανά στην παλιά τους πολιτική, αφού δεν θα υπάρχει κάποια εγγύηση. Και σας λέω ξεκάθαρα για τη Σουηδία ειδικότερα ότι ο λαός μας δεν την εμπιστεύεται για αυτά που κάνει. Για αυτό πρέπει οπωσδήποτε να δοθούν εγγυήσεις. Πρέπει επίσης να αρθούν οι περιορισμοί που επιβάλλονται στην Τουρκία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Δεν το λέω αυτό για να το χρησιμοποιήσω για θέματα παζαρέματος, αλλά το λέω στη βάση της σχέσης συνεταιρισμού».  

ΚΟΝΤΟΛΟΓΙΣ, η κατοχική Τουρκία για να συναινέσει στην ένταξη των δύο χωρών, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, στο ΝΑΤΟ, θέλει ανταλλάγματα. Αξιώνει ανταλλάγματα προφανώς από τους εταίρους της, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που ως γνωστό έχουν, διά του Κογκρέσου και παρά τις όποιες απόψεις της κυβέρνησης, επιβάλει μιας μορφής εμπάργκο. Οι ΗΠΑ δεν πωλούν μαχητικά αεροσκάφη στην Άγκυρα. Η αλαζονεία της  Άγκυρας, η ανεκτικότητα των εταίρων της, οδηγεί σε ετσιθελικές συμπεριφορές και σε τακτικές ανατολίτικου παζαριού. Έτσι συμπεριφέρεται η Άγκυρα, έτσι λειτουργεί σε όλες τις σχέσεις της. Όταν συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο έναντι της Ελλάδος  και της Κύπρου κανείς δεν ενοχλείται. Τώρα το κάνει και με άλλα κράτη. Και αντί να τη βάλουν στη θέση της και να της κόψουν το βήχα, στις πλείστες φορές ικανοποιούν τις παράλογές αξιώσεις της. Και η Ελλάδα, που είναι στο ΝΑΤΟ, τι κάνει; 

  Η Θέση του "Φ"   

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου