Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Μια οφειλόμενη διόρθωση για το FSRU της Αλεξανδρούπολης

Νίκος Μελέτης

Στο άρθρο μου «Οι εγκαταστάσεις της Αλεξανδρούπολης και η τμηματική επέκταση των χωρικών υδάτων» ανακριβή στοιχεία οδήγησαν σε λανθασμένο υπολογισμό ότι ο σταθμός FSRU θα εγκατασταθεί εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων. Μετά από ενημέρωση αρμόδιας πηγής και της επισήμανσης αναγνώστη του άρθρου, πράγματι ο σταθμός FSRU θα είναι εγκατεστημένος οριακά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων σε απόσταση 5,4 ν.μ. από την ακτή του χωριού Μάκρης και σε απόσταση 9,5 ν.μ. νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης.

Έτσι αντιμετωπίζονται σε έναν μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που θα παρουσιάζονταν εάν βρίσκονταν εκτεθειμένος εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων.



Βεβαίως, η τμηματική επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων θα προσέφερε ακόμη μεγαλύτερο «βάθος» για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του FSRU το οποίο τώρα θα βρίσκεται σε απόσταση 0,6 ν.μ. από το όριο των ελληνικών χωρικών. Και συγχρόνως θα αντιμετώπιζε και τις γνωστές αμφισβητήσεις σχετικά με τον εναέριο χώρο (όπου θα εξομοιώνονταν με τα χωρικά ύδατα) σε μια περιοχή που η από αέρος ασφάλεια όχι μόνο του FSRU και των πλοίων LNG που θα καταπλέουν σε αυτό αλλά και των στρατιωτικών μεταγωγικών που θα μετακινούνται από και προς την Αλεξανδρούπολη, είναι ζωτικής σημασίας.

ΠΗΓΗ liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου