Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, κατεπείγον: Αίτηση στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, είναι από παλαιότερα φίλος με τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Πριν οκτώ χρόνια, Μάιο 2014 όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος, τότε επί προεδρίας Ομπάμα, είχε επισκεφθεί την Κύπρο. Την οποία μάλιστα ανακήρυξε και στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ.

Είχε κάνει, επίσης τότε, συγκινητικά εγκωμιαστικές δηλώσεις και για το δείπνο με τα σουβλάκια που του παρέθεσε στο ζεύγος Μπάιτεν, σε στενό οικογενειακό κύκλο ο Αναστασιάδης, στη βεράντα του σπιτιού του στη Λεμεσό με τη σύζυγο και τις δύο του θυγατέρες.

Και όταν, αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2014 που ο Αναστασιάδης πήγε για εγχείρηση στο νοσοκομείο Mount Sinai Hospital της Νέας Υόρκης, ο Μπάιντεν έσπευσε και εκεί να του συμπαρασταθεί.

Με αυτά τα προσωπικά προσόντα σχέσεων Αναστασιάδη - Μπάιντεν, μπορούσε ο καθένας να αναμένει ότι:

Ο πρόεδρος της Κύπρου θα έσπευδε ν’ αξιοποιήσει τις τωρινές κρίσιμες συγκυρίες (και ευκαρίες) που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να εκμεταλλευθεί την ιστορική υποδοχή του πρωθυπουργού του ελλα-δικού μας κράτους Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, για να προσφέρει και στον Μητσοτάκη και στον φίλο του τον πρόεδρο Μπάιντεν, ένα σημαντικό δώρο:

Την αίτηση ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, μαζί με τις αιτήσεις Σουηδίας και Φινλανδίας.

Αυτό θα ήταν ίσως και το πιο σπουδαίο απ’ όλα, απέναντι στους εκβιασμούς που αδίστακτα επιχειρεί προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, λόγω Σουηδίας και Φινλανδίας, ο επαμφοτερίζων (ως εκκρεμές) προς Ρωσία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν πρόλαβε να το σχεδιάσει ο Αναστασιάδης.

Δεν είναι όμως αργά.

Οι ρέουσες εξελίξεις προσφέρονται ακόμη.

Προλαβαίνει.

Θα του είναι χρήσιμο κιόλας να προσκαλέσει, αύριο μεθαύριο, για να του εξηγήσει ένα σχέδιο - τον καθηγητή Ιωάννη Μάζη. Ο οποίος το επεξεργάζεται ενδελεχώς εδώ και χρόνια.

*Φωτογραφία: Δεκέμβριος 2014 Νέα Υόρκη, νοσοκομείο Mount Sinai Hospital αντιπρόεδρος ΗΠΑ Μπάιντεν με χειρουργηθέντα Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη.

ΠΗΓΗ simerini.sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου