Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

4 περιοχές που… κοιτάζει ο Ερντογάν - Τα σχέδια του «Σουλτάνου» για την Αν. Μεσόγειο

 

Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Η επικείμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο στις 20 Ιουλίου, από κοινού με τα πλείστα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και έντονα εθνικιστικά στοιχεία από το κόμμα MHP του πολιτικού συνεταίρου του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προκαλεί έντονη ανησυχία αλλά και προβληματισμούς, αφού πλείστοι παρατηρητές και αναλυτές στη Λευκωσία προσπαθούν να βρουν ή να εντοπίσουν ποια προκλητική κίνηση ή τυχόν ακραίες δηλώσεις θα κάνει ο αλαζόνας Τούρκος πρόεδρος.

Ορισμένοι Ελληνοαμερικανοί παράγοντες στην Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι θα προβεί σε κάποια κίνηση στα Κατεχόμενα (π.χ., ενσωμάτωσή τους με την Τουρκία). Η συγκεκριμένη επιλογή για πολλούς και διάφορους λόγους δεν φαίνεται να είναι η κυρίαρχη. Πέρυσι, είχε προχωρήσει στις προκλητικές ανακοινώσεις για τα Βαρώσια Αμμοχώστου και το παράνομο άνοιγμα της περίκλειστης από το 1974 περιοχής.

«Γαλάζια Πατρίδα»

Κάποιοι άλλοι το σχετίζουν με τα επεκτατικά σχέδια του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» και την περίπτωση κάποιας προώθησης των δραστηριοτήτων στον αεροπορικό ή ναυτικό τομέα.

Αρκετοί το συνδυάζουν με την επικείμενη αποστολή μέσα στον Αύγουστο του τέταρτου γεωτρύπανου (και πιο σημαντικού από τον υπάρχοντα γεωτρητικό- ερευνητικό του στόλο) για πιθανή γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ ή σε κοντινή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στρατιωτικοί και διπλωματικοί αναλυτές στο αρχηγείο του ΓΕΕΦ στη Λευκωσία εξετάζουν όλες τις σχετικές επιλογές, ενώ όλοι συγκλίνουν στη θέση ότι η τουρκική κίνηση δεν θα είναι σε περιοχή του Αιγαίου, γιατί θα προκαλούσε αλυσιδωτές πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές αντιδράσεις εξαιτίας των εξελίξεων στο ΝΑΤΟ, αλλά κυρίως λόγω των αμερικανοτουρκικών συζητήσεων που είναι σε κρίσιμο σημείο αναφορικά με τους αεροπορικούς εξοπλισμούς της Αγκυρας. Συνεπώς, οι πιο πολλοί δείχνουν προς Ανατολική Μεσόγειο.

Οι εκτιμήσεις

Ως πιο πιθανές περιοχές θεωρούνται:

  1. Νότια του συμπλέγματος Μεγίστης/Καστελλόριζου και αρκετά ανατολικά της νήσου Ρόδου. Υπάρχει αρκετή προϊστορία θαλάσσιων ερευνών.
  2. Στα νοτιοανατολικά του Νομού Λασιθίου της Κρήτης, δηλαδή σε περιοχή του προβληματικού τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Είναι μία περιοχή με ενδιαφέρον, αλλά δεν έχουν γίνει έρευνες και η κατάσταση στη Λιβύη είναι χαοτική. Πάντως, έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες η αεροναυτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη (βάσει διαβαθμισμένων πληροφοριών και μελετών Βρετανών και Ιταλών), με τον υπογράφοντα να έχει εικόνα μετακινήσεων από λιβυκές πηγές σε Χομς, Αλ Ουατίγια και Μισράτα).
  3. Τα νότια θαλάσσια μέρη της Κύπρου, όπου έχουν γίνει έρευνες από το υδρογραφικό «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» και κάποιες γεωτρήσεις από το «Γιαβούζ». Αν επιδιώκει να επιδείξει δράση και υποστήριξη στα Κατεχόμενα, τότε θα μπορούσε να κινηθεί προς Καρπασία, όπου έχει πραγματοποιήσει έρευνες (βορειοανατολικά Αμμοχώστου κ.α.).
  4. Στα ανοικτά της επαρχίας Πάφου, βλέποντας προς τη Μεγίστη, καθώς η Αγκυρα ισχυρίζεται προκλητικά ότι η εν λόγω περιοχή είναι προέκταση της δικής της υφαλοκρηπίδας και στην οποία προ 8-9 μηνών είχαν έντονα δραστηριοποιηθεί το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και το ερευνητικό «Μπαρμπαρός».

Πάντως, πολλά θα κριθούν από τις ευρύτερες γεωπολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις…

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου