Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Φταίνε όλοι εκτός από την κατοχική Τουρκία κ. Στιούαρτ;

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη ενόψει της υιοθέτησης του ψηφίσματος ανανέωσης για έξι ακόμη μήνες της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), που αναμένεται να γίνει στις 28 Ιουλίου.

Παρακολουθήσαμε και τα όσα έχουν αναφερθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια τής κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωσης που έγινε από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Συνήθως αυτές οι συνεδριάσεις αναλώνονται σε επαναλήψεις αναφορών και γεγονότων, εκτός κι εάν βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία. Σήμερα, αυτό δεν ισχύει. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό βρισκόμαστε σε παρατεταμένο αδιέξοδο και οι λόγοι είναι γνωστοί. Όσο και εάν κάποιοι θέλουν να τηρούν «ίσες αποστάσεις» για να καλύψουν την τουρκική αδιαλλαξία, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Η μη λύση του Κυπριακού οφείλεται στην κατοχική Τουρκία, η οποία τα αξιώνει όλα.

ΚΑΤΑ την ενημέρωση, λοιπόν, του ΣΑ του ΟΗΕ ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ αναγνώρισε πως η πολιτική διαδικασία είναι απογοητευτική, διότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη, ούτε διαφαίνονται προοπτικές στον ορίζοντα. Αυτό οφείλεται, όπως ειπώθηκε, και στις εκλογικές διαδικασίες ενόψει των εκλογών σε Κύπρο και Τουρκία το 2023. Φταίνε οι εκλογές, όχι η τουρκική στάση, σύμφωνα με τον κ. Στιούαρτ. Ίσως να μη γνωρίζει πως πρωτοβουλίες στο Κυπριακό αναλήφθηκαν και προχώρησαν σε προεκλογικές περιόδους στην Κυπριακή Δημοκρατία ενώ το 2003, ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν είχε έλθει στην Κύπρο, πριν αναλάβει ο νέος Πρόεδρος (Τάσσος Παπαδόπουλος) και πριν παραδώσει ο απερχόμενος (Γλαύκος Κληρίδης). Υπενθυμίζεται πως κατά τις συζητήσεις για το σχέδιο Ανάν, στην Ελλάδα διεξάγονταν εκλογές. 

Ο ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ του ΟΗΕ επανέλαβε αυτό που περιλήφθηκε και στην έκθεση. Ότι, δηλαδή, υπάρχει οικονομικό ανισοζύγιο μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών και συνέστησε οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική συνεργασία από τις δύο πλευρές για να επιλυθούν τα προβλήματα και να εγκαθιδρυθεί εκ νέου κλίμα εμπιστοσύνης. Τα οικονομικά, δηλαδή, προβλήματα επηρεάζουν την εμπιστοσύνη; Από πού προκύπτει τούτο; Δεν είναι καν πολιτική εκτίμηση. Πρόκειται για αυθαίρετο συμπέρασμα, το οποίο διατυπώνεται για να αποφευχθεί αναφορά στην ουσία: Τα προβλήματα, τα προκαλεί η Τουρκία και τα διαιωνίζει η συνεχιζόμενη κατοχή. Όσο αυτή η προσέγγιση που διατυπώνει ο ΟΗΕ, κυριαρχεί, διέξοδος δεν μπορεί να υπάρξει. Κι αυτό γιατί καλύπτεται η κατοχική δύναμη και σκόπιμα απροσανατολίζουν, εκφράζοντας τον ισχυρισμό ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων!

Η Θέση του "Φ"   

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου