Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Γιώργος Καρακατσάνης στο pagenews.gr: Φυσικός πλούτος της Ελλάδας – Αναξιοποίητο στρατηγικό υπερόπλο

 

Ο Γιώργος Καρακατσάνης Οικονομολόγος, σύμβουλος φυσικών πόρων μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη όπου αναφέρθηκε στο φυσικό πλούτο της Ελλάδας ως ένα αναξιοποίητο στρατηγικό υπερόπλο.

Γιώργος Καρακατσάνης στο pagenews.gr: Φυσικός πλούτος της Ελλάδας – Αναξιοποίητο στρατηγικό υπερόπλο

“Οπωσδήποτε είναι μια διάσταση πάρα πολύ σημαντική, πολυεπίπεδη, αυτό που αποκαλούμε με τον όρο εθνικό βιοφυσικό κεφάλαιο όσο στη γεωργία, όσο και στα οικοσυστήματα και στα χερσαία θαλάσσια οικοσυστήματα, πράγμα που είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό και όλο το σύστημα έχει τη δική του ιστορία τόσο γενικά. Αν το δούμε μακροιστορικά από την αρχή του πολιτισμού 12.000 χρόνια πριν, πολύ σημαντικοί πολιτισμοί, είχαν αναπτυχθεί μεταξύ του τριακοστού και τεσσαρακοστού αιώνα. Οπότε δεν είναι καθόλου τυχαίο και ο δικός μας πολιτισμός έχει παραδώσει πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία στην ανθρωπότητα. Δηλαδή αυτή η κλιματική ζώνη υπήρχε πάρα πολύ σημαντική ιστορικά. Άλλωστε και ο ίδιος ο ιδρυτής της σχολής του ρεαλισμού, είχε ασχοληθεί πάρα πολύ με το συγκεκριμένο ζήτημα και ίδρυσε την πολιτική οικολογία πάνω σε αυτές τις δομές, πάνω σε αυτά τα ιστορικά στοιχεία. Εξ’ου ανέπτυξε και τη θεωρία του ζωτικού χώρου παρόλο που αυτή έμεινε με κακό όνομα και ταυτίστηκε με το σοσιαλιστικό καθεστώς της Γερμανίας.” ανέφερε ο κ. Καρακατσάνης.

Για την Ελλάδα υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, θα έλεγα ότι το εθνικό φυσικό κεφάλαιο ξεκινά αμέσως μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Ήδη έχουμε γεγονότα όπου οι Αγγλοσαξωνικές κυρίως χώρες όπως η Αγγλία και μετά τα ταξίδια τα περίφημα του Κάρολου Δαρβίνου με τη φρεγάτα, έχει αρχίσει να καθιερώνεται και η θεωρία της εξέλιξης. Ασφαλώς ήταν και μια θαλλασοκρατορία και το φυσικό πλούτο διαφόρων χωρών, εντωμεταξύ έστειλαν πάρα πολλούς και στην Ελλάδα ώστε να συλλέξουν δείγματα και να δουν πως θα μπορούσαν να τα αξιοποιήσουν και τότε θα λέγαμε ότι είναι η αρχή της επιστήμης της νέας εποχής.” σημείωσε μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ https://www.pagenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου