Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Bloomberg: Ο Ερντογάν ζητά από τον Πούτιν φθηνότερο αέριο και πληρωμές σε λίρες

 

Στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ερντογάν θα επιδιώξει μία έκπτωση 25% στην τιμή του φυσικού αερίου και την πληρωμή από την Τουρκία μέρους του λογαριασμού σε λίρες

Ακόμη στενότερες οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος καθώς προσπαθεί να σταθεροποιήσει την τουρκική οικονομία εν όψει των εκλογών το 2023, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται Τούρκους αξιωματούχους.

Μεταξύ των στόχων του Ερντογάν είναι να εξασφαλίσει μειωμένες τιμές και πληρωμές σε τουρκικές λίρες για τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. 

Οι δαπάνες της Τουρκίας για εισαγωγές φυσικού αερίου αναμένεται να υπερβούν τα 50 δισ. δολάρια φέτος και η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος ενεργειακός προμηθευτής της.

Αίτημα για έκπτωση 25% στην τιμή του φυσικού αερίου

Στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Ουζμπεκιστάν – την τρίτη στους τελευταίους τρεις μήνες - ο Ερντογάν θα επιδιώξει μία έκπτωση 25% στην τιμή του φυσικού αερίου και μία συμφωνία για πληρωμή από την Τουρκία μέρους του λογαριασμού σε λίρες.  

Πηγές με γνώση των ρωσικών θέσεων δεν επιβεβαίωσαν τις συζητήσεις για παροχή έκπτωσης στην τιμή του αερίου που πληρώνει η Τουρκία.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να αρχίσουν να προωθούν μία σταδιακή πληρωμή σε ρούβλια.

Κάποια ροή κεφαλαίων από τη Ρωσία έχει ήδη πραγματοποιηθεί καθώς η κρατική ρωσική εταιρεία Rosatom έστειλε περίπου 5 δις. δολάρια σε θυγατρική της που κατασκευάζει πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία, ενισχύοντας τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της γειτονικής χώρας.

Ελλειμμα 47 δισ. δολαρίων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Η Τουρκία αναμένεται να σημειώσει έλλειμμα 47 δις. δολαρίων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της φέτος, ενώ η καταβύθιση της λίρας κάνει δυσκολότερη την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Κάθε βοήθεια για τη στήριξη της τουρκικής οικονομίας μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στον Ερντογάν, τα ποσοστά του οποίου στις δημοσκοπήσεις κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθώς ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από το 80%  λιγότερο από έναν χρόνο πριν τις εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο.

Ο Ερντογάν στρέφεται και στις αραβικές χώρες στον Περσικό Κόλπο για οικονομική βοήθεια. Ο υπουργός Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπατί, ηγείται των προσπαθειών για τη διασφάλιση επιπλέον βοήθειας από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά την επέκταση των πιστωτικών γραμμών με την τουρκική κεντρική τράπεζα.

Τούρκοι αξιωματούχοι προωθούν αντίστοιχες συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία μετά την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών νωρίτερα φέτος.

Με πληροφορίες από Bloomberg

ΠΗΓΗ https://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου