Είναι το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο που διεξάγεται υπό την Προεδρία του. Η συνεδρίαση διήρκησε πάνω από τρεις ώρες, ενώ, σύμφωνα με τους πολιτικούς αρχηγούς, το κλίμα ήταν θετικό.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσεγγίζει τον θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου ως ωφέλιμο, χρήσιμο και πολύ παραγωγικό και μίλησε για μια εποικοδομητική συζήτηση.
Ανέφερε πως ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, για τη συνάντηση που είχε με τη Ρόζμαρι ντι Κάρλο, αλλά και για την πρότασή του για την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου, επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
Ο Πρόεδρος ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις τη στήριξη και την ενίσχυση των προσπαθειών του, έτσι ώστε η πρόταση για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, υποστηρικτικά προς τον ΟΗΕ, όπως διευκρίνισε, να καταστεί εφικτή, «να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση αμοιβαία επωφελούς κατάστασης για όλα τα μέρη και να μπορέσουμε να φτάσουμε στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος», είπε.
Ο κ. Λετυμπιώτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι η πρόταση για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ είναι για να μπορέσει να αρθεί το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο συμφωνημένο πλαίσιο. «Αν οι διαπραγματεύσεις επαναρχίσουν χωρίς τον διορισμό απεσταλμένου, προφανώς και θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις», σημείωσε.
Ερωτηθείς αν έστω άτυπα η Άγκυρα έχει ανταποκριθεί σε αυτή την πρωτοβουλία, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και τόνισε τη σημασία προετοιμασίας του εδάφους για να υλοποιηθεί το συντομότερο αυτή η πρόταση όταν ολοκληρωθούν οι εκλογές στην Τουρκία. Επιπλέον, σημείωσε ότι η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ με πρώτιστο στόχο να υποβοηθήσει την επίλυση του Κυπριακού.
«Η ένταξη αφορούσε ολόκληρη την Κύπρο και σήμερα οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας επωφελούνται από πολλά ζητήματα που άπτονται της ΕΕ. Το μήνυμα που εμείς στέλνουμε με κάθε ευκαιρία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από κάθε δική του δήλωση, είναι ότι η ΕΕ είναι το κοινό μας σπίτι, θα είναι το κοινό μας σπίτι μετά την επίλυση του Κυπριακού και μέσα από αυτή την ενεργοποίηση της ΕΕ μόνο να κερδίσουμε όλοι έχουμε», σημείωσε.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, απαντώντας για ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, διευκρίνισε ότι αυτό που συζητήθηκε είναι «η καλλιέργεια ενός θετικού κλίματος, η θετική ατζέντα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του καλλιεργεί μέσα από τις δηλώσεις, αλλά και από την ανάληψη πρωτοβουλιών. Αυτό που αυτή τη στιγμή προέχει για εμάς είναι να περάσουμε και στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας αλλά και στην Τουρκία, μέσω της ΕΕ, ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον όλων μας», τόνισε.
Σε ερώτηση κατά πόσο η κυβέρνηση προτίθεται να καταγγείλει την Τουρκία στην ΕΕ, αφού κρατά κλειστά τα λιμάνια της προς τα κυπριακά πλοία, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι είναι ένα από τα ζητήματα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει στο μεγάλο καλάθι των ευρωτουρκικών. «Η ΕΕ σήμερα κατέχει εκείνα τα κίνητρα, τα οποία μπορούν να ωφελήσουν και την Τουρκία, αλλά και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και είναι σε αυτό το πλαίσιο ακριβώς που θεωρούμε ότι αν η Τουρκία, με νηφαλιότητα και ειλικρινή βούληση προσεγγίσει αυτή την πρόταση που εμείς θέτουμε, θα μπορέσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο, να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν και να μπορέσουμε να επιλύσουμε το Κυπριακό. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή προέχει η καλλιέργεια θετικού κλίματος και θετικής ατζέντας.
Αναφορικά με την πραγματοποίηση κοινωνικής συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη βούλησή του και την ετοιμότητα του να πραγματοποιηθεί αυτή η κοινωνική συνάντηση, αλλά δεν υπάρχει κάτι νεότερο μέχρι στιγμής.
Κληθείς να σχολιάσει πρόταση του ΔΗΣΥ για κυπριακή υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, μέχρι να λήξει το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει τεθεί. «Ήδη έχουμε πει ότι κατανοούμε την υποστήριξη της Ελλάδας προς την Τουρκία και την υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ελλάδα προς την υποψηφιότητα της ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι καλύτερες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι κάτι το οποίο πρέπει μόνο να χαιρετίσουμε και να ευχόμαστε να παραμείνουν για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται. Αυτό είναι κάτι που διατηρεί την ασφάλεια στην περιοχή μας, αλλά και μπορεί να υποβοηθήσει την προσπάθεια μας για επίλυση του Κυπριακού».
Πρόταση για δημιουργία Συμβούλιου Εθνικής Ασφάλειας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς και για την πρόθεσή του να προχωρήσει στη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη και αναμένεται να είναι ένα συμβουλευτικό όργανο για θέματα ασφάλειας και αμυντικής πολιτικής, για συστηματική μελέτη και υποβολή συγκεκριμένων εισηγήσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους αρχηγούς ότι το επόμενο διάστημα θα τους αποστείλει περισσότερες λεπτομέρειες και αναμένει να ακούσει τις απόψεις τους ως προς τη σύσταση αυτού του Συμβουλίου, που, σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, θα έχει συμβουλευτικό ρόλο και προς το Εθνικό Συμβούλιο.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Μαρία Χριστοφή
Λευκωσία, Κύπρος
ΠΗΓΗ hellasjournal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου