Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

F-35 Lightning: Ένα «εξωγήινο» μαχητικό ή ένα «οχυρό ηλεκτρονικού και συμβατικού πολέμου»; – Οι λόγοι που το καθιστούν ανίκητο

 Οι μετασχηματιστικές ικανότητες του F-35 επιτρέπουν στους πιλότους να επιχειρούν σε οποιοδήποτε περιβάλλον, ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή, καθιστώντας το με αυτόν τον τρόπο ένα σχεδόν «εξωγήινο» δημιούργημα.

Το F-35 χρησιμεύει ως η ραχοκοκαλιά της συμμαχικής αεροπορικής δύναμης για 13 έθνη. Παίζοντας κρίσιμο ρόλο στις κοινές επιχειρήσεις αεροπλοϊκού τομέα, το μαχητικό φέρνει άνευ προηγουμένου επίγνωση της κατάστασης μέσα από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργούν σε απίστευτες ταχύτητες, ανταλλαγή πληροφοριών σε αληθινό χρόνο και συνδεσιμότητα στον συνασπισμό.

Multi Domain Image Draft.JPG.pc adaptive.1920.medium

Το F-35 φέρνει ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα στον χώρο μάχης, παρέχοντας ένα ασύμμετρο πλεονέκτημα σε όλο το φάσμα πολλών τομέων. Οι μετασχηματιστικές ικανότητες του F-35 επιτρέπουν στους πιλότους να επιχειρούν σε οποιοδήποτε περιβάλλον, ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή. Με απλά λόγια, είναι το πιο προηγμένο μαχητικό πολλαπλών ρόλων στον κόσμο – προσφέροντας απαράμιλλη θνησιμότητα, δυνατότητα επιβίωσης και συνδεσιμότητα.

Μετασχηματιστική Ικανότητα

Καθώς οι αντίπαλοι προχωρούν και τα αεροσκάφη παλαιού τύπου γερνούν, το F-35 5ης γενιάς είναι κρίσιμο για τη διατήρηση της αεροπορικής κυριαρχίας τώρα και για τις επόμενες δεκαετίες. Η ικανότητα 5ης γενιάς ορίζεται από το συνδυασμό Very Low Observable stealth, προηγμένων αισθητήρων, σύντηξης πληροφοριών και συνδεσιμότητας δικτύου – όλα συσκευασμένα σε ένα υπερηχητικό, μεγάλης εμβέλειας, εξαιρετικά ευέλικτο μαχητικό.

Με αυτήν την προηγμένη τεχνολογία, το F-35 είναι ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων ικανό να εκτελέσει επιτυχώς οποιαδήποτε αποστολή, συμπεριλαμβανομένων των νέων αποστολών που δεν εκπληρώνονται παραδοσιακά από παλαιά μαχητικά. Όπου τα μαχητικά 4ης γενιάς αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε αυτόν τον προοδευτικό χώρο μάχης, το F-35 αλλάζει τη δυναμική ισχύος και είναι σε θέση να ορίσει τον χώρο μάχης στον οποίο θα χρειαστεί να προσαρμοστούν οι αντίπαλοί μας.
Περισσότερο από ένα μαχητικό αεροσκάφος, η ικανότητα του F-35 να συλλέγει, να αναλύει και να μοιράζεται δεδομένα, είναι ένας ισχυρός πολλαπλασιαστής δύναμης που ενισχύει όλα τα εναέρια, επιφανειακά και επίγεια μέσα στον χώρο μάχης.

economic impact splash.jpg.pc adaptive.1920.medium

VLO Stealth

Με stealth σχεδιασμένο από την πρώτη μέρα, το F-35 έχει μια απαράμιλλη ικανότητα να αποφεύγει τον εντοπισμό του εχθρού και να εισέρχεται στον αμφισβητούμενο εναέριο χώρο.

Χωρητικότητα όπλων

Το F-35 μεταφέρει όπλα εσωτερικά σε διαμόρφωση μυστικότητας ή εξωτερικά σε επιτρεπτά περιβάλλοντα με συνολική δύναμη άνω των 18.000 λιβρών.

Υπερηχητική ταχύτητα και εκτεταμένο εύρος

Το Pratt & Whitney F135 είναι ο ισχυρότερος μαχητικός κινητήρας στον κόσμο. Σε 1,6 Mach, το F-35 είναι ένα υπερηχητικό μαχητικό μεγάλης εμβέλειας, ακόμη και με πλήρη συμπλήρωση εσωτερικών όπλων και καυσίμων.

Σύντηξη αισθητήρα

Η προηγμένη σύντηξη αισθητήρων του F-35 δημιουργεί μια ενιαία ολοκληρωμένη εικόνα του πεδίου μάχης που ενισχύει σημαντικά την επίγνωση, τη δυνατότητα επιβίωσης και τη φονικότητα.

Λειτουργίες με δυνατότητα δικτύου

Το F-35 χρησιμεύει ως πύλη πληροφοριών και επικοινωνιών, μοιράζοντας την επιχειρησιακή του εικόνα με επίγεια, θαλάσσια και αεροπορικά μέσα.

Σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου

Προηγμένες δυνατότητες EW για εντοπισμό/παρακολούθηση εχθρικών δυνάμεων, εμπλοκή ραντάρ και διακοπή επιθέσεων.

Σουίτα αισθητήρων

Το F-35 διαθέτει την πιο προηγμένη σουίτα αισθητήρων από οποιοδήποτε μαχητικό στην ιστορία, συμπεριλαμβανομένου του ραντάρ Active Electronically Scanned Arrays (AESA), του Distributed Aperture System (DAS), του Electro Optical Targeting System (EOTS) και του Helmet Mounted Display System.

F-35: Όλο και πιο κοντά η Πολεμική Αεροπορία – Αντίστροφη μέτρηση για το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ

Θέμα χρόνου είναι πλέον η επίσημη απάντηση των Αμερικανών μέσω LOA (Letter of Acceptance andAvailability) σύμφωνα με τις πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα καθώς το Ελληνικό αίτημα βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ. Με μια από τις εκκρεμότητες να αποτελεί η απόφαση της Ελλάδας για τα περιβόητα πλέον SSI-πάλαι ποτέ Αντισταθμιστικά Ωφελήματα- η οποία αφορά και την εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα.

Επιθυμία της Αθήνας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή των Ελληνικών εταιρειών με στόχο την επιστροφή στη χώρα μας ποσοστού από το συνολικό ποσό του προγράμματος με ταυτόχρονη τόνωση της οικονομίας, αύξηση των θέσεων εργασίας και αναβάθμισης της θέσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας η οποία τα τελευταία χρόνια κάνει μια αξιοζήλευτη προσπάθεια ανάκαμψης με ζητούμενο τις επενδύσεις. Έτσι το πολύ σημαντικό για την εξοπλιστική ενίσχυση πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας και συνολικά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να δώσει ώθηση και στις εταιρείες της χώρας που εμπλέκονται στην κατασκευή οπλικών συστημάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στην σύσκεψη η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων. Τόσο της πολιτικής ηγεσίας όσο και της στρατιωτικής ενώ παρουσία θα έχουν και εκπρόσωποι της αμυντικής βιομηχανίας. Τα SSI(SecuritySupplyInformation) τα οποία προσφέρουν οι Αμερικανοί της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin αφορούν τόσο τις απαραίτητες υποδομές στη ‘’φωλιά’’ των stealth μαχητικών- με φαβορί την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα- αλλά και το βιομηχανικό έργο το οποίο αφορά μεταξύ άλλων και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία η οποία διαθέτει άλλωστε τόσο τις υποδομές όσο και την τεχνογνωσία.

image174

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πρόκειται να σταθμίσει όλες τις παραμέτρους και να απαντήσει στους Αμερικανούς της Lockheed Martin αν επιθυμεί και με ποιον τρόπο SSI στην πρόταση που θα κάνουν για το μεγάλο deal το οποίο θα αφορά την πώληση 20 συν 20 μαχητικών F-35 και μάλιστα όπως έχει αναφέρει το Newpost τελευταίας τεχνολογίας block 4. Το ύψος  των SSI ανεβάζει το συνολικό κόστος του προγράμματος αρκετά πάνω από τα 500 εκ με το τελικό ποσό να εκτιμάται τουλάχιστον στα 3,5 δις ευρώ.

Το ενδεχόμενο να διαχωριστούν τα SSI για τα έργα υποδομής τα οποία είναι απαραίτητα στην καινούργια Βάση των F-35 από το βιομηχανικό έργο είναι μια από τις επιλογές η οποία αναμένεται να εξεταστεί στην αυριανή σύσκεψη. Ειδικότερα στο ζήτημα των έργων υποδομής τα SSI που προσφέρονται θεωρείται ότι έχουν αυξημένο κόστος όμως κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι οι κατασκευαστές γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλο το αντικείμενο και θα παραδόσουν σε ταχύτερους χρόνους όσα συμφωνηθούν.

ΠΗΓΗ newpost

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου